CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της κυρίας Ζέτας Δούκα, Προέδρου του Συλλόγου ΑΝΑΣΑ,στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - MONTE DEI PASCHI DI SIENA
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014

Η κυρία Ζέτα Δούκα, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΝΑΣΑ, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: H ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια καθώς και πώς ξεκίνησε;

Ζέτα Δούκα:
Όλα ξεκίνησαν από την προσωπική μου αγωνία για τη δύσκολη διαδρομή που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιούμε με θετικό τρόπο ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας για να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα και να ανοίγουν ορίζοντες. Η πεποίθησή μου και η αγωνία μου, πήραν υπόσταση όταν τις μοιράστηκα με δικούς μου ανθρώπους, διαφορετικών ειδικοτήτων, και όλοι μαζί πυροδοτήσαμε την ίδρυση της ΑΝΑΣΑ τον Μάιο 2007. Σήμερα η ΑΝΑΣΑ, είναι η μοναδική αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, στη χώρα μας για την αντιμετώπιση Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

CSR in Greece: Το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ συμπλήρωσε πέντε χρόνια λειτουργίας. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό; Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

Ζέτα Δούκα:
Ήταν Ιούνιος του 2007 όταν πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ΑΝΑΣΑ στο ευρύ κοινό, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ήταν εντυπωσιακό ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες –είχε καύσωνα εκείνη την ημέρα!- προσήλθαν στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες άνθρωποι από όλα τα σημεία της Ελλάδας ζητώντας βοήθεια! Αυτό μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τον αρχικό μας στόχο που ήταν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις διατροφικές διαταραχές και να βάλουμε καταστατικό μας σκοπό την παροχή διάγνωσης και θεραπείας στους ασθενείς.

Έτσι δημιουργήθηκε το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ. Το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ είναι ο πιο σημαντικός σταθμός στη διαδρομή μας μέχρι σήμερα. Παρέχει δωρεάν διάγνωση και θεραπεία μέσω διεπιστημονικής ομάδας γιατρών που στελεχώνεται από: Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, δύο Ψυχολόγους, Γενικό Ιατρό, Διατροφολόγο και Εργοθεραπευτή. Είναι το πρώτο και μοναδικό νοσοκομείο ημέρας στην Ελλάδα εξειδικευμένο στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 17.000 κλινικές συναντήσεις.

CSR in Greece: Πόσο επιβλαβής θεωρούνται οι Διατροφικές Διαταραχές για την ανθρώπινη υγεία και πως σχετίζονται με την ψυχολογία του κάθε ανθρώπου;

Ζέτα Δούκα:
Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής -Νευρική Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Επεισοδιακή Πολυφαγία- είναι σύνθετες ψυχογενείς ασθένειες που δυστυχώς αγγίζουν ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως παιδιά & εφήβους, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ειδικότερα η νευρική ανορεξία είναι ασθένεια με την υψηλότερη ψυχιατρική θνησιμότητα, 1 στους 4 ασθενείς χάνει τη ζωή του. Η έγκαιρη ενημέρωση και η πρόληψη είναι καθοριστικοί παράγοντες για αυτές τις ασθένειες γιατί δεν αντιμετωπίζονται σε προχωρημένο στάδιο.

CSR in Greece: Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε έχουν σταθεί εμπόδιο στο έργο που προσφέρετε;

Ζέτα Δούκα:
Η ΑΝΑΣΑ επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας λόγω όμως της οικονομικής κρίσης, με τη διακοπή των χορηγιών και τα περιορισμένα εθνικά κονδύλια, η επιβίωση του Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ του μοναδικού εξειδικευμένου φορέα που παρέχει δωρεάν θεραπεία, απειλείται σοβαρά. Είμαστε σε αγώνα για την διασφάλιση των λειτουργικών του εξόδων και σήμερα η οικονομική ενίσχυση είναι σημαντική, ζωτικής σημασίας, περισσότερο από ποτέ.

CSR in Greece: Η ΑΝΑΣΑ λοιπόν, πάνω από όλα φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος που ενδιαφέρεται να σας υποστηρίξει και να συνδράμει το έργο σας;

Ζέτα Δούκα:
Σήμερα, με τις δεδομένες αντίξοες οικονομικές συνθήκες που σας περιέγραψα, το πρώτο μέλημά μας είναι η συνέχιση του έργου του Κέντρου Ημέρας της ΑΝΑΣΑ.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να απευθύνω μια ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξή τους.

Τα στοιχεία που θα χρειαστεί κάποιος που θέλει να συμβάλει στη συνέχιση του έργου της ΑΝΑΣΑ είναι τα εξής:

Για δωρεές υπάρχουν οι λογαριασμοί:
Εθνική Τράπεζα : 147/480109-16
Eurobank: 0026.0072.78.0200355009

Παρακαλούμε μετά την κατάθεση να γίνεται επικοινωνία με την ΑΝΑΣΑ στο 210-9234904 προκειμένου να τακτοποιούμε το θέμα της απόδειξης δωρεάς.

Επίσης μπορεί όποιος επιθυμεί να γίνει φίλος της ΑΝΑΣΑ με ετήσια συνδρομή 50€.

www.anasa.com.gr
anasa07@otenet.gr