CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Γαβριήλ Ευγενίας, Ψυχολόγου (MSc) – Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Υποστήριξης της Απασχόλησης της ΠΕΨΑΕΕ, για το «Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία», στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνό
www.csringreece.gr - JTI
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Η κυρία Γαβριήλ Ευγενία, Ψυχολόγος (MSc) - Υπεύθυνης της Υπηρεσίας Υποστήριξης της Απασχόλησης της ΠΕΨΑΕΕ, παρεχώρησε συνέντευξη στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Στις 25 Απριλίου του 2013 ιδρύθηκε επισήμως, με πρωτοβουλία της ΠΕΨΑΕΕ1 και πολλών επιχειρήσεων, το «Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία». Το Δίκτυο αυτό έρχεται να καλύψει έναν παραμελημένο τομέα στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη χώρα μας.

CSR in Greece: Πείτε μας, κα Γαβριήλ, λίγα λόγια για το Δίκτυο και τους στόχους του.

Γαβριήλ Ευγενία:
Το «Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία» είναι ένα Δίκτυο Επιχειρήσεων και Φορέων. Με το Δίκτυο στοχεύουμε στο να ενισχύσουμε την απασχόληση των ανθρώπων με ψυχικές δυσκολίες, μιας ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτό θέλουμε να το πετύχουμε:
• ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη και κυρίως τους εργοδότες
• υλοποιώντας δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης αυτών των ανθρώπων και
• βελτιώνοντας το υπάρχον σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

CSR in Greece: Πώς και αποφασίσατε να δημιουργήσετε το «Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία»;

Γαβριήλ Ευγενία:
Η ΠΕΨΑΕΕ ήδη από την ίδρυσή της, το 1996, ιδιαίτερα όμως τα τελευταία 3,5 χρόνια με τη λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Απασχόλησης &της Κοιν.Επ., υποστηρίζει ανθρώπους με ψυχικές δυσκολίες να βρουν εργασία και να τη διατηρήσουν. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσως η πιο αδικημένη και παραμελημένη ομάδα του πληθυσμού στη χώρα μας σε θέματα εργασίας. Δυστυχώς το υπάρχον σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι τελείως ανεπαρκές:
• Το τρέχον πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ για ευάλωτες ομάδες, δε συμβαδίζει καθόλου ούτε με τις πραγματικές ανάγκες των εργοδοτών ούτε και με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, δεν έχει καμία εξειδικευμένη ρύθμιση και προσαρμογή, ώστε να ανταποκρίνεται στις ειδικότερες ανάγκες των ανθρώπων με ψυχική δυσκολία.
• Στη χώρα μας δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές και στελέχη που να υποστηρίζουν σε θέματα απασχόλησης αυτούς τους ανθρώπους.
• Οι εργοδότες δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο, η εμπιστοσύνη τους, καθώς και να αντιμετωπιστούν οι προκαταλήψεις τους, για να προσλάβουν έναν άνθρωπο με ψυχική δυσκολία.
• Τέλος, ακόμα και σήμερα που πλέον στην εποχή της οικονομικής κρίσης η ανεργία που μαστίζει τα άτομα από ευάλωτες ομάδες αποκτά εκρηκτική μορφή, παρατηρούμε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων που σχεδιάζουν το Υπουργείο Εργασίας και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς (π.χ. ΟΑΕΔ), απουσιάζουν παντελώς τα όποια διακριτά και στοχευμένα μέτρα προς όφελος των ατόμων από ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με ψυχική δυσκολία.
Αυτά ακριβώς τα κενά, εδώ και πάρα πολύ καιρό θέλαμε να τα καλύψουμε με τη δραστηριοποίηση ενός Δικτύου Κοινωνικής Ευθύνης φορέων και επιχειρήσεων. Και πραγματικά αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε με την υλοποίηση από την ΠΕΨΑΕΕ του Προγράμματος «Γέφυρες απασχόλησης»2. Οι «Γέφυρες απασχόλησης» είναι ένα πολυεπίπεδο και καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανθρώπων με ψυχική δυσκολία σε επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς, αλλά και στην άρση των όποιων σχετικών στερεοτύπων. Μία από τις πολλές δράσεις του προγράμματος ήταν και η πρακτική άσκηση που έκαναν 60 εκπαιδευμένοι άνεργοι με ψυχική δυσκολία σε 26 επιλεγμένες επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες είδαν επιτέλους με τα ίδια τους τα μάτια ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρά τα θέματα ψυχικής υγείας που έχουν αντιμετωπίσει, μπορούν να εργαστούν ως παραγωγικοί και αξιόλογοι επαγγελματίες, επίσης ευαισθητοποιήθηκαν και γνώρισαν από κοντά τις τεράστιες σχετικές θεσμικές ανεπάρκειες που υπάρχουν.
Έτσι, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα εργοδότες μαζί με επιχειρήσεις που ήδη συνεργαζόμασταν, αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα και στις 25 Απριλίου του 2013, συνδιαμόρφωσαν και υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου, στο οποίο έδωσαν το όνομα «Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία».

CSR in Greece: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του Δικτύου;

Γαβριήλ Ευγενία:
Στα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνονται:
• Πρόταση για υλοποίηση του Προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους με ψυχικές δυσκολίες», το οποίο θα περιλαμβάνει: θεωρητική κατάρτιση, 5μηνη πρακτική άσκηση των άνεργων σε επιχειρήσεις και επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος.
• Υποβολή πρότασης για τροποποίηση του προγράμματος νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ για ευάλωτες ομάδες, ώστε να γίνει μεν πιο φιλικό και ευέλικτο για τους εργοδότες, αλλά και να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων με ψυχική δυσκολία (π.χ. να καθιερωθεί ένας εργαζόμενος της επιχείρησης να έχει το ρόλο του μέντορα- εκπαιδευτή του ατόμου με ψυχική δυσκολία)
• Επανάληψη και θεσμοθέτηση- καθιέρωση ευέλικτων προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης των ανθρώπων με ψυχική δυσκολία, όπως οι «Γέφυρες απασχόλησης».
• Προώθηση της θεσμικής λειτουργίας Γραφείων Υποστηριζόμενης Απασχόλησης.
• Η εισήγησή μας να μη διακόπτεται το επίδομα πρόνοιας που λαμβάνουν κάποιοι από τους άνεργους με ψυχική δυσκολία, όταν αυτοί αρχίζουν πια να εργάζονται στην ελεύθερη αγορά , όπως γίνεται σήμερα.

CSR in Greece: Κα Γαβριήλ, πώς θα μπορούσε μια επιχείρηση που το επιθυμεί να γίνει μέλος του Δικτύου; Επίσης τα μέλη έχουν κάποιες υποχρεώσεις;

Γαβριήλ Ευγενία:
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Capital Link που μέσα από το portal της στο οποίο είμαστε και μέλη, αλλά και τα συνέδρια ΕΚΕ που υλοποιεί, μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τις δράσεις μας. Έτσι, σε λίγες ημέρες από τώρα , στις 27 Ιουνίου, όποια επιχείρηση το επιθυμεί θα μας βρει στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Αίγλη Ζαππείου, όπου θα μπορεί να υπογράψει την Ιδρυτική Διακήρυξη και να γίνει μέλος του Δικτύου. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι τα μέλη δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική υποχρέωση και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις του Δικτύου, παρά μόνο σε όσες επιθυμούν.

Δείτε την υπογεγραμμένη από τα μέλη Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου στο
http://www.pepsaee.gr/pdf/idritiki_diakyriksi.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες: 1ον τηλεφωνήστε στο 210 8818946 (κα Γαβριήλ) 2ον μπείτε στο www.csringreece.gr ->Φορείς (και αναζητήστε την ΠΕΨΑΕΕ) 3ον μπείτε στο www.pepsaee.gr

-------------------------------------------------------------
[1] Η Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.(Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη) είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός φορέας ψυχικής υγείας ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κυβερνητικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, Αριθμ. Μητρώου: 09110ΣΥΕ21094Ο67Ν/0904 και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Αριθμ. Μητρώου: 09110ΣΥΕ21094Ο67Ν/00824.

[2] Η πράξη «Πρόγραμμα ολιστικής παρέμβασης για την απασχόληση ληπτών υπηρεσιών υγείας στην ελεύθερη αγορά εργασίας – ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και το ΥΥΚΑ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» (ΕΣΠΑ 2007-2013)