CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Ιδρύτριας και Προέδρου της Πύλης Ελευθερίας, κας Τίνας Αννέττ Τόρρονεν, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - KPMG
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Η κυρία Τίνα Αννέττ Τόρρονεν, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Πύλης Ελευθερίας, παρεχώρησε συνέ-ντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πότε και πως δημιουργήθηκε η Πύλη Ελευθερίας;

Τίνα Αννέττ Τόρρονεν:
Η «Πύλη Ελευθερίας» είναι μια νεοσύστατη οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 με σκοπό την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού κοινωνικών ευπαθών ομάδων καθώς και τη ψυχοκοινωνική στήριξή τους. Αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές που να ασχολούνται ουσιαστικά και πολύπλευρα με την ψυχοκοινωνική στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και των ανήλικων παραβατών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την «Πύλη Ελευθερίας».

CSR in Greece: Τι σας ώθησε προσωπικά να εμπλακείτε σε θέματα που αφορούν τους κρατουμένους και το οικείο περιβάλλον τους;

Τίνα Αννέττ Τόρρονεν:
Η προσωπική μου εμπειρία ήταν που με ώθησε καθώς έχω υπάρξει σύντροφος κρατουμένου. Αυτό το βίωμα με οδήγησε στο να θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με μένα. Στην προσπάθεια αυτή βρήκα ως συμπαραστάτη το δεύτερο μέλος της οργάνωσης η οποία έχει πολυετή διοικητική εμπειρία σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ο συνδυασμός του δικού μου πάθους και η δική της εμπειρία στο να υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προγράμματα κάνει την ομάδα μας να είναι λειτουργική, ευαίσθητη, να έχουμε πάνω από όλα οράματα.

CSR in Greece: Ποιές είναι οι δράσεις της «Πύλης της Ελευθερίας»;

Τίνα Αννέττ Τόρρονεν:
Οι δράσεις μας επικεντρώνονται στην:
• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη οικείου περιβάλλοντος των κρατουμένων και ειδικότερα των ανήλικων μελών.
• Ψυχοκοινωνική στήριξη ανήλικων παραβατών.
• Εκπαίδευση των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σε θέματα που αφορούν τις ομάδες στόχου.
• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη αποφυλακισμένων.
• Διεξαγωγή ερευνών και εκπόνηση μελετών επί θεμάτων σχετικών με τους σκοπούς μας.
• Παρεμβάσεις με προτάσεις σε κάθε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο.

Ειδικότερα:
Ενδιαφερόμαστε να αναδείξουμε τα οξύτατα προβλήματα που προκύπτουν από την φυλάκιση ενός μέλους της οικογένειας και να συμβάλλουμε στην μείωση των βλαβών. Ειδικά τα ανήλικα μέλη της αδυνατούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν την απώλεια. Εκεί επεμβαίνουμε και αναλαμβάνουμε τη δημιουργία ομάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης και αυτοβοήθειας. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια νέα πνοή και μια άλλη οπτική θέαση της «νέας ζωής» από εκείνη της ντροπής, της απομόνωσης, του στιγματισμού και της παραίτησης από την έννοια της ενωμένης οικογένειας. Μια άλλη δράση είναι η υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν την επανένταξη των ανήλικων παραβατών. Στην δημιουργία των ομάδων «ομότιμης υποστήριξης» καταλυτικό ρόλο θα έχουν άτομα που έχουν πλέον επανενταχθεί πλήρως κοινωνικά και παράλληλα γνωρίζουν τα προβλήματα εκ των έσω. Όχι σαν ένας ακόμα ειδικός αλλά ως παθών που έχει περάσει την πύλη της πραγματικής ελευθερίας. Μέλημα μας είναι επίσης η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των σωφρονιστικών υπάλληλων ώστε να λειτουργήσουν ως γέφυρα στην ομαλή επαφή του κρατούμενου με το οικείο περιβάλλον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ειδικών επιστημόνων στην διεξαγωγή ερευνών και στατιστικών στοιχείων καθώς και παρεμβάσεων με προτάσεις.

CSR in Greece: Πως σκοπεύετε να υλοποιήσετε τα προγράματα σας;

Τίνα Αννέττ Τόρρονεν:
Πολύ σύντομα, ευελπιστούμε αμέσως στις αρχές Μαΐου, έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσουν οι πρώτες ομάδες ενηλίκων και των παιδιών. Ο κύκλος των μαθημάτων των παιδιών θα έχουν διάρκεια 10-13 εβδομάδες. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα. Θα απασχοληθούν δύο ψυχολόγοι και ένας κοινωνικός λειτουργός. Παράλληλα θα λειτουργούν οι ομάδες των ενηλίκων και των γονέων που βασίζεται στην ομότιμη υποστήριξη. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ταυτόχρονη υποστήριξη για όσους έχουν και παιδιά έτσι ώστε τα τα οφέλη να είναι πολλαπλά και συνδυαστικά.

CSR in Greece: Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση από τον κόσμο και ποιά η απήχηση;

Τίνα Αννέττ Τόρρονεν:
Ειλικρινά μας αφήνει έκπληκτους η ανταπόκριση που βρίσκουμε. Παραδέχονται, ακόμα και κάποιοι ειδικοί επιστήμονες, πως δεν έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις που έχει η φυλάκιση στον οικογενειακό περίγυρο και πως ουσιαστικά τιμωρείται και αυτό σε μια «ποινή χωρίς φυλάκιση». Γι αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και μέσα στις φυλακές αλλά και έξω καθώς η ομαλή έκτιση της ποινής έχει πολύεπίπεδα οφέλη.