CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κου Γιώργου Καλογερόπουλου, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - FRIGOGLASS Α.B.E.Ε.
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013

Ο κύριος Γιώργος Καλογερόπου-λος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρεχώρησε συνέντευ-ξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Ποια είναι η αποστολή και οι στόχοι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης;

Γιώργος Καλογερόπουλος:
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η παλαιότερη και πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα Μη Κυβερνητική Οργάνωση (MKO) Έρευνας και Διάσωσης. Από το 1978, που ξεκίνησε την πορεία της και μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πλούσια δράση έχει αναπτύξει, επίσης, στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις κρίσεων σε οποιοδήποτε σημείο χρειάστηκε ανά τον κόσμο.
Αποστολή των εθελοντών της Οργάνωσης είναι πάντα η παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να είμαστε παντού και πάντοτε. Να είμαστε οι πρώτοι που θα φτάσουμε εκεί και οι τελευταίοι που θα το εγκαταλείψουμε.
Έχοντας την αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου μας, λειτουργούμε πάντα με αίσθημα ευθύνης, έχοντας απόλυτο σεβασμό στις αξίες που υπηρετούμε, ενώ φροντίζουμε να εκπαιδευόμαστε διαρκώς, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τις γνώσεις μας. Η εξειδίκευση, εξάλλου, είναι το εργαλείο μας, για να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ότι κι αν κάνουμε, οι πράξεις και οι ενέργειες μας πλαισιώνονται πάντα με αγάπη γύρω από το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό αυτό έχουμε ταχθεί να το υπηρετούμε, προλαμβάνοντας καταστάσεις που μπορεί να το θέτουν σε κίνδυνο και προστατεύοντάς το με όλες μας τις δυνάμεις.

CSR in Greece: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1978. Ποια είναι η εξέλιξη της πορείας της όλα αυτά τα χρόνια;

Γιώργος Καλογερόπουλος:
Η πορεία της Οργάνωσης ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ξεκίνησε δειλά το 1978 από μια μικρή ομάδα φυσιολατρών και ορειβατών, οι οποίοι, με πενιχρό εξοπλισμό και με τα ελάχιστα μέσα της εποχής, προσπαθούσαν να επιχειρήσουν και να βοηθήσουν όσους βρίσκονταν σε κίνδυνο, κυρίως σε ορεινό περιβάλλον.
Αφορμή, μάλιστα για τη δημιουργία της Ομάδας στάθηκε ένα ορειβατικό ατύχημα που συνέβη στον Όλυμπο τον Δεκέμβριο του 1979, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο έμπειροι ορειβάτες και στο οποίο είχε εμπλακεί και ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο Ζαφείρης Τρόμπακας.
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα η Οργάνωση – με έδρα της τη Θεσσαλονίκη - έχει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και αριθμεί περισσότερους από 2.500 ενεργούς εθελοντές, που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ διαθέτει ικανό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ώστε να επέμβει άμεσα και, κυρίως, αποτελεσματικά όπου προκύπτει ανάγκη.
Επιπλέον, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει καταφέρει και ξεχωρίζει ως η μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα, καθώς είναι πιστοποιημένη εδώ και πολλά χρόνια από τον διεθνή φορέα των Ηνωμένων Εθνών για τις μαζικές καταστροφές, τον INSARAG. Ταυτόχρονα, είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με την ECHO (European Community Humanitarian Office). Επίσης, είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR – CISA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF).
Στενή είναι και η συνεργασία της με το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολεμική Αεροπορία, την Αεροπορία Στρατού, τη Σχολή Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και τη Διεύθυνση Διαβιβάσεων του ΓΕΣ.

CSR in Greece: Οι εθελοντές της Οργάνωσης έχουν συμμετάσχει διαχρονικά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις κι έχουν σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία σας μέχρι σήμερα;

Γιώργος Καλογερόπουλος:
Προτού αναφερθώ στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, θα πρέπει κατ’ αρχήν να πω δύο λόγια για τη δομή της. Η Οργάνωση, λοιπόν, επιχειρεί με πέντε οργανωμένα τμήματα: της Ορεινής Διάσωσης, του Υγρού Στοιχείου, της Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών, των Πρώτων Βοηθειών και των Σκύλων Έρευνας. Οργανωτικά, επίσης, υπάρχουν δύο διευθύνσεις, αυτή της Εκπαίδευσης και των Επιχειρήσεων & Ανθρωπιστικών Αποστολών.
Πολλοί εθελοντές μας έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς ασκήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των σεισμικών καταστροφών και το συντονισμό μεταξύ των διεθνών οργανώσεων σε Αρμενία και Κύπρο, όπου συμμετείχαν διασωστικές ομάδες από 25 συνολικά χώρες. Επίσης, διαθέτει στις τάξεις της μέλη πιστοποιημένα από τα Ηνωμένα Έθνη για το συντονισμό πολιτικών και στρατιωτικών μέσων στην παροχή βοήθειας, καθώς επίσης και στην οργάνωση και λειτουργία συντονιστικού κέντρου για καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, δύο μέλη της είναι εκπαιδευμένα στη διαχείριση μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων ορεινών ατυχημάτων.
Τα μέλη της Οργάνωσης ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο σε όλες τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συμβεί στη χώρα μας, αλλά και το εξωτερικό. Συμμετείχαν στο μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995, όπου οι διασώστες μας κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του μικρού Ανδρέα μετά από τρεις μέρες δουλειάς μέσα στα χαλάσματα, στον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, αλλά και στο σεισμό της Τουρκίας το 1999. Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έφτασε πριν ακόμα κινητοποιηθεί επισήμως η κρατική μηχανή της Τουρκίας.
Επίσης, η Οργάνωση έχει συμμετάσχει με αποστολή ομάδων διάσωσης στους σεισμούς της Αλγερίας (2003), του Μαρόκο (2004), του Ιράν (2004), της Ινδονησίας (2005) - όπου εστάλη πλήρης εξοπλισμός για τη λειτουργία ενός κέντρου προνοσοκομειακής φροντίδας για 10.000 άτομα για δύο μήνες - του Πακιστάν (2005) και στην κρίση του Λιβάνου, όπου απέστειλε 23,5 τόνους τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, που συγκεντρώθηκαν μέσω του δικτύου της.
Επιστέγασμα, ωστόσο, των προσπαθειών μας υπήρξε η συμμετοχή μας στο μεγάλο σεισμό της Αϊτής το 2010. Εκεί, τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες, καθώς κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες. Τότε ήταν που η δράση μας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, με τα μεγαλύτερα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώματα στους Έλληνες διασώστες, ενώ τα μέλη μας τιμήθηκαν εκτενώς τόσο από την Πολιτεία, όσο και από ιδιωτικούς φορείς και οργανώσεις.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βασιζόμενη σε ίδια μέσα, καταφέρνει, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να ενημερώνεται για τις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση σε παγκόσμιο επίπεδο, να ανεβάζει τον πήχη της εκπαίδευσής της, να οργανώνεται και να δραστηριοποιείται εθελοντικά. Πολλές φορές, μάλιστα, οι εθελοντές, πληρώνουν οι ίδιοι για να εκπαιδευτούν, όχι γιατί είναι η δουλειά τους, αλλά γιατί τους αρέσει και είναι ταγμένοι επαγγελματικά σε αυτό που κάνουν εθελοντικά.

CSR in Greece: Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει ένας εθελοντής από τη συμμετοχή του στην Οργάνωση;

Γιώργος Καλογερόπουλος:
Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλά και αποκτούν προστιθέμενη αξία ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η ανάγκη για προσφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η συνεισφορά, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός είναι το βασικό τρίπτυχο του εθελοντισμού, μέσα από το οποίο προκύπτει και το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, όφελος: η ηθική ικανοποίηση. Κι αυτή η ικανοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ο εθελοντισμός διοχετεύεται σε ένα αντικείμενο, για το οποίο υπάρχει αγάπη και πάθος.
Ειδικά για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όσοι εντάσσονται στο δυναμικό της είναι συνήθως άνθρωποι που αγαπούν τη φύση και την περιπέτεια και οι οποίοι, μέσα από την τριβή τους με την Οργάνωση, καλλιεργούν την αγάπη αυτή σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η επαφή με το βουνό και τη θάλασσα, δίνει στους εθελοντές τη δυνατότητα και τη χαρά, εκτός από το να επισκεφθούν νέους τόπους της χώρας μας, να γνωρίσουν καλύτερα και να μελετήσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε ανοιχτά πεδία. Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν είναι ένας απλός περίπατος στη φύση για τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές εκπαιδεύονται συστηματικά σε όλες τις τακτικές έρευνας και διάσωσης, μαθαίνοντας πώς να προλαμβάνουν ατυχήματα, αλλά και να σώζουν ανθρώπινες ζωές σε έκτακτες περιπτώσεις. Αυτό είναι και το πρωταρχικό, εκτιμώ, όφελος από τη συμμετοχή ενός εθελοντή στην ΕΟΔ: η τεράστια ψυχική ικανοποίηση όταν καταφέρνει να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Την ηθική ικανοποίηση και το κουράγιο για να συνεχίσει ένας εθελοντής διασώστης να προσφέρει, το παίρνει κάθε φορά που αντικρίζει τα βουρκωμένα από χαρά μάτια του συνανθρώπου του. Αυτή είναι μια εικόνα που σε σημαδεύει για μια ζωή και δεν μπορεί κανείς να την καταλάβει, αν δεν τη βιώσει. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της συμμετοχής όχι μόνο στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, αλλά και σε όλες τις εθελοντικές Οργανώσεις, είναι η ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος συνεργασίας. Ειδικά στην ΕΟΔ, η ομαδικότητα είναι ίσως το πλέον απαραίτητο στοιχείο που διέπει όλες τις δραστηριότητες μας: από την εκπαίδευση μέχρι τη συμμετοχή μας σε επιχειρήσεις. Χωρίς μία δυναμική ομάδα, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους εκπαίδευση, ούτε συμμετοχή σε επιχείρηση.

CSR in Greece: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι και οι ανάγκες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης;

Γιώργος Καλογερόπουλος:
Από τη δημιουργία της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και όλοι οι εθελοντές της δεν έχουν σταματήσει ποτέ να θέτουν στόχους, άλλοτε μικρούς κι άλλοτε μεγαλύτερους, τους οποίους προσπαθούν να επιτύχουν πάντα με τις δυνάμεις που έχουν στη διάθεσή τους. Ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η Οργάνωσή μας δεν θα σταματήσει να σχεδιάζει στρατηγικά τα επόμενα βήματά της και να θέτει τους επόμενους στόχους της.
Από αυτούς, ο σημαντικότερος είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου έρευνας και διάσωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης (όπου και βρίσκεται η Κεντρική Διοίκηση της Οργάνωσης), η λειτουργία του οποίου θα είναι βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, ώστε να μπορεί να παρέχει εγκαταστάσεις φιλοξενίας και επαρκούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης για κάθε εθελοντή. Στόχος της δημιουργίας αυτού του κέντρου είναι, επίσης, η μεταφορά των γνώσεων και της εμπειρίας των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στα νέα, αλλά και τα παλιότερα μέλη των παραρτημάτων της, σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις, σε οργανωμένες ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται για την πολιτική προστασία, καθώς και σε δήμους και περιφέρειες που θέλουν να εκπαιδεύσουν οργανωμένα και σωστά το προσωπικό τους. Το κέντρο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος, όπου θα εκπαιδεύονται ομάδες από το εξωτερικό, καθιστώντας το έτσι ως ένα παγκόσμιο κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης ομάδων επαγγελματιών ή εθελοντών από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και δημιουργώντας, παράλληλα, τη βάση για μια νέα μορφή εισροής ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα και ανταλλαγής απόψεων, τεχνολογιών και έρευνας πάνω σε θέματα διάσωσης.
Ένας ακόμα βασικός μας στόχος, τον οποίο είμαστε σε θέση να εκπληρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι η εκπαίδευση των στελεχών μας σε συνέδρια και ασκήσεις που γίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η συνεχής εκπαίδευση, εξάλλου, είναι κι αυτό που δίνει στην Ε.Ο.Δ. το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων εθελοντικών διασωστικών ομάδων. Στην προσπάθειά μας αυτή, θα ήταν πολύτιμη η στήριξη με τη μορφή κάποιας χορηγίας από φορέα ή ιδιώτη για την κάλυψη αυτών των εξόδων, τα οποία καλύπτει κατά κανόνα η ίδια η Οργάνωση με ίδιους πόρους.
Όσον αφορά τις ανάγκες της Οργάνωσης, αυτές είναι πολλές, με αρκετές να απαιτούν άμεση κάλυψη. Απαραίτητη, συγκεκριμένα, είναι η αγορά αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ειδικά για το τμήμα Πρώτων Βοηθειών, αλλά και η αγορά φορείων, φιαλών οξυγόνου, αναλώσιμων υλικών Α’ Βοηθειών και διασωστικού εξοπλισμού. Επιπλέον, για το τμήμα Ορεινής Διάσωσης επείγει η αγορά ενός οχήματος χιονιού, χειμερινών σκηνών επιβίωσης, αλλά και ορεινού εξοπλισμού. Ανάγκες σε διασωστικές στολές υπάρχουν και για το τμήμα Υγρού Στοιχείου.
Τέλος, για τις ανάγκες όλων των τμημάτων της Οργάνωσης είναι απαραίτητη η αγορά οχημάτων δασοπυρόσβεσης, ώστε να εξοπλιστούν παραρτήματα ιδιαίτερα σε ευπαθείς πόλεις ή περιοχές, αλλά και οχημάτων με τρέιλερ, που να εξυπηρετούν την ανάγκη για μαζική και οργανωμένη μεταφορά διασωστικού εξοπλισμού, ιδίως σε περιπτώσεις σεισμού.
Για να συνεχίσουμε επιτυχώς το έργο μας και να καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες μας, είναι απαραίτητη η συνδρομή όσων φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας, παρέχοντάς μας εξοπλισμό, υπηρεσίες, οικονομική ενίσχυση ή τρόπους να εξασφαλίσουμε χορηγούς. Ακόμη όμως και οι απλοί πολίτες που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μας, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουν οικονομικά, ξεκινώντας με μια συμβολική προσφορά 5 ευρώ και λαμβάνοντας ένα συμβολικό και χρήσιμο δώρο.
Για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, υπάρχει η δυνατότητα να μας στηρίξουν χορηγικά σε εκδηλώσεις με κοινωνικό προσανατολισμό που διοργανώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε να προμηθευτούν από την Οργάνωσή μας ετήσια ημερολόγια ή ατζέντες με το λογότυπο της εταιρείας τους, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως επιχειρηματικά δώρα ή δώρα για το προσωπικό της επιχείρησής τους.

Με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2310 310649 είτε ηλεκτρονικά στο inform@hrt.org.gr.