CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΚΕΠ Κας ΑΘΗΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ "CSRINGREECE"
www.csringreece.gr - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της Έκθεσης “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ” την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο Μουσείο Βορρέ, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΚΕΠ κυρία Αθηνά Κρητικού-Γεννηματά, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece” , του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece : Κυρία Κρητικού θα θέλατε να μας πείτε ποιοί είναι οι στόχοι του Σ.Κ.Ε.Π.?
Κυρία Κρητικού-Γεννηματά : Ο Σ.Κ.Ε.Π - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να δώσει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, συνδέοντας παιδιά και νέους με αναπηρίες και νέους σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης μαζί με μαθητές γενικής εκπαίδευσης καθώς και φοιτητές.
Από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα, ο Σ.Κ.Ε.Π. συνεργάστηκε με 160 ειδικά σχολεία, κοινωνικούς φορείς και σχολεία γενικής εκπαίδευσης, φέρνοντας κοντά πάνω από 9.000 νέους από όλη την Ελλάδα.

CSR in Greece : Τι ακριβώς είναι η Έκθεση «Αποτυπώματα»?
Κυρία Κρητικού-Γεννηματά: Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και η Έκθεση «Αποτυπώματα» αποτελούν την σπονδυλική στήλη των δράσεων του Σ.Κ.Ε.Π. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Έκθεση παρουσιάζει έργα παιδιών και νέων με αναπηρίες από ειδικά σχολεία – κοινωνικούς φορείς – ιδρύματα, σε συνεργασία με μαθητές γενικής εκπαίδευσης και φοιτητές. Συνολικά, 4.500 νέοι από 104 σχολεία και κοινωνικούς φορείς ζωγράφισαν μαζί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011 – 2012.Η Έκθεση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Βορρέ και θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου έως και τις 25 Μαρτίου 2012. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 19.00, στο Μουσείο Βορρέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Τουρισμού. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

CSR in Greece : Η κοινωνική ευθύνη πάντα φανερώνει ένα όραμα. Ποιο ήταν το δικό σας;
Κυρία Κρητικού-Γεννηματά : Ιδρύσαμε τον Σ.Κ.Ε.Π. με το όραμα ενός κοινωνικού συνόλου όπου όλοι ανεξαιρέτως θα αισθάνονται χρήσιμοι. Η φιλοσοφία του Σ.Κ.Ε.Π., αντανακλά την απόλυτη ανάγκη για υπερβατικές αντιλήψεις και σύγχρονες νοοτροπίες, με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία να γνωρίσει το διαφορετικό και να καταρρίψει τις προκαταλήψεις. Βασική αρχή των δραστηριοτήτων μας είναι ότι όλες οι ομάδες νέων συνυπάρχουν, με σκοπό τη θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργανώνουμε έχουν ως κύριο στόχο τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων και όχι μόνο το εικαστικό αποτέλεσμα. Νέοι με αναπηρίες και μαθητές συναντιούνται μέσω της τέχνης, χωρίς επικοινωνιακές «συνταγές», χωρίς «πρέπει» και κυρίως χωρίς προκαταλήψεις.


CSR in Greece : Τι προσπαθείτε να περάσετε ως μήνυμα;
Κυρία Κρητικού-Γεννηματά : Να κατανοήσουμε πως "Αναπηρία δε σημαίνει Ανικανότητα". Σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην κοινωνία, σημαίνει επίσης να ζεις με αξιοπρέπεια, σημαίνει κυρίως πως μια πολιτισμένη κοινωνία δεν διαιρείται στους "μεν" και του "δε". Η κοινωνική ένταξη όμως προϋποθέτει εξοικείωση με την έννοια του "διαφορετικού" και όχι άγνοια ή αδιαφορία. Προϋποθέτει να εστιάσεις στο "εμείς" και όχι στο "εγώ". Στις δραστηριότητες μας, όλοι οι νέοι είναι πρωταγωνιστές, όχι ξεχωριστά..αλλά μαζί. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα του καθενός και να την διαχειρίζονται με σεβασμό και κατανόηση.

Το Κέντρο τεχνογνωσίας ΕΚΕ - CSR in Greece παραμένοντας πάντα αρωγός των μη κυβερνητικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που υποστηρίζει και φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, παροτρύνει το κοινό να συμμετάσχει στην έκθεση ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 19.00, υπενθυμίζοντας πως η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.