ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Πόλας Νικολάου, Προέδρου του Κοι.Σ.Π.Ε. "Ευ ζην", στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη www.csringreece.gr - CITI Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013
CSR in Greece: Σήμερα βρισκόμαστε με την κυρία Νικολάου με την οποία θα μιλήσουμε για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό (Κοι.Σ.Π.Ε) Ευ Ζην. Μπορείτε να μας πείτε εισαγωγικά λίγα λόγια για το τι είναι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ευ Ζην;
Πόλα Νικολάου: Ο Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην είναι μια κοινωνική επιχείρηση η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της (76%) απασχολεί άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, μια ομάδα του πληθυσμού που έχει μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα λειτουργεί και ως μονάδα ψυχικής υγείας και υποστήριξης αυτών των συμπολιτών μας. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε) Ευ Ζην ιδρύθηκε το 2005 από ευαισθητοποιημένους πολίτες, φορείς και νέους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και έκτοτε δραστηριοποιείται κοινωνικά και επιχειρηματικά στα πλαίσια του Νόμου 2176/99 του Υπουργείου Υγείας από το οποίο έχει λάβει έγκριση σκοπιμότητας και εποπτεύεται.
CSR in Greece: Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη φιλοσοφία του Συνεταιρισμού; Πώς συνδυάζετε το κοινωνικό έργο με την επιχειρηματική δραστηριότητα;
Πόλα Νικολάου: Η φιλοσοφία του Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην επενδύει στη δύναμη της κοινωνίας, στο αλληλέγγυο επιχειρείν και στην εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Το κέρδος για μας είναι συνεπώς ζητούμενο και εφόσον υπάρξει επανεπενδύεται στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού και κατ’ επέκταση στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών μας.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή απασχολούνται στον Κοι.Σ.Π.Ε 23 εργαζόμενοι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι μας απασχολούνται με σύμβαση εργασίας, λαμβάνουν την προβλεπόμενη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αμοιβή και ασφάλιση. Παράλληλα, μέσα από την εργασία αποκτούν ένα σκοπό στη ζωή τους, μαθαίνουν μια νέα τέχνη και αναπτύσσουν νέες κοινωνικές και εργασιακές δεξιότητες.
CSR in Greece: Σε ποιους επιχειρηματικούς τομείς δραστηριοποιείται ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ευ Ζην;
Πόλα Νικολάου: Η δραστηριοποίηση αφορά τέσσερεις τομείς, συγκεκριμένα το Catering, το Έπιπλο, τις Υπηρεσίες Καθαρισμού και το Χειροποίητο Χαλί. Όλες οι δραστηριότητες αναπτύσσονται με αυστηρά κριτήρια υγιεινής, ασφάλειας, διασφάλισης της ποιότητας, συνέπειας, οικονομικής ανταγωνιστικότητας και βεβαίως επιλέγονται σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες ικανότητες των εργαζομένων μας.
CSR in Greece: Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τον κάθε τομέα;
Πόλα Νικολάου: Ο τομέας του Catering καλύπτει κάθε είδους εκδηλώσεις τόσο επαγγελματικές (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια κ.α) όσο και κοινωνικές (δεξιώσεις, γάμους, βαφτίσια, πάρτυ, γιορτές), ενώ σε ποικιλία περιλαμβάνει από gourmet γεύματα μέχρι coffee break. Η «σπιτική μας κουζίνα» λειτουργεί με υψηλούς κανόνες υγιεινής, πιστοποιημένη με ISO 22000: 2005 HCCP.
Το Επιπλοποιείο αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση επίπλων (έπιπλα γραφείου, κουζίνες, ντουλάπες, συρταροθήκες, μικροέπιπλα και ειδικές κατασκευές). Η μέτρηση και ο σχεδιασμός γίνονται και στο χώρο του πελάτη και προσαρμόζονται πλήρως στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.
Επίσης, τα πλήρως εξοπλισμένα συνεργεία καθαρισμού δραστηριοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους αναλαμβάνοντας την καθαριότητα και την περιποίησή τους.
Τέλος, τo εργαστήριο χειροποίητου χαλιού δημιουργεί κόμπο-κόμπο χαλιά για τον εργασιακό χώρο και το σπίτι, κατόπιν παραγγελίας του πελάτη. Παράλληλα φτιάχνονται υφαντά και κουρελούδες, ενώ όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται σε παραδοσιακούς αργαλειούς.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι σε όλα τα τμήματα το προσωπικό μας είναι άριστα εκπαιδευμένο και μπορεί να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράλληλα, οι προμήθειές μας γίνονται με κριτήριο την υψηλή ποιότητα και το σεβασμό σε κάθε πελάτη μας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σταθερή προτίμηση που μας δείχνουν σημαντικοί πελάτες μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών και συμβάσεων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δήμους της Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα), Υπουργεία (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Ανάπτυξης), φορείς (ΓΣΕΕ, ΚΕΚ) καθώς και μια σειρά από μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
CSR in Greece: Για ποιον λόγο να ενισχύσει μια επιχείρηση τον Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην;
Πόλα Νικολάου: Επιλέγοντας μια επιχείρηση την άσκηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον τομέα της ψυχικής υγείας, θα μπορέσει να προβάλει την κοινωνική της δράση σε ένα χώρο που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια μορφή ψυχικής νόσου. Ειδικότερα στην Ελλάδα η κατάσταση είναι κρίσιμη τα τελευταία χρόνια, όπως κατέδειξε και το πρόσφατο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (W.A.P.R.).
Στηρίζοντας λοιπόν το έργο του Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην, μια επιχείρηση δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους με δυσκολίες να εργαστούν αξιοπρεπώς σε ένα χώρο που έχει ως βασική αξία το σεβασμό στον εργαζόμενο και στον πελάτη. Ταυτόχρονα με την επιλογή του στηρίζει την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και κατ’ επέκταση το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας.
CSR in Greece: Τι μορφή συνεργασίας μπορεί να αναπτύξει μια επιχείρηση με τον Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην;
Πόλα Νικολάου: Ο Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην απευθύνεται σε ιδιωτικές και δημόσιες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιλέγοντας ως προμηθευτή τον Κοι.Σ.Π.Ε Ευ Ζην, η επιχείρηση προβάλλει το κοινωνικό της πρόσωπο χωρίς να αποκλίνει από τον προϋπολογισμό της, αφού τα όποια ποσά δαπανώνται σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, στην αγορά των οποίων η επιχείρηση θα προέβαινε έτσι και αλλιώς.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να στηρίξει το έργο μας και μέσω χορηγιών, τόσο υλικών όσο και χρηματικών. Η χορηγία είναι ζωτικής σημασίας ενίσχυση για τον Συνεταιρισμό, επειδή σε κάθε αναπτυξιακό μας βήμα ανακύπτει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων.
CSR in Greece: Αναφερθήκατε στα μελλοντικά σας σχέδια. Ποιο είναι το επόμενο σας βήμα;
Πόλα Νικολάου: Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τη δημιουργία ενός πρατηρίου φαγητού κοντά στο σταθμό μετρό του Αιγάλεω που φυσικά θα απασχολεί άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο χώρος αυτός θα προσφέρει μεσογειακό, ποιοτικό και οικονομικό φαγητό δρώντας παράλληλα ως γέφυρα ενημέρωσης για τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των ψυχικά ασθενών, μειώνοντας τις προκαταλήψεις και αποδεικνύοντας στην πράξη τις ξεχωριστές δυνατότητες αυτών των ανθρώπων.
Αυτό το σχέδιο επίσης θα αντιμετωπίσει κάποια υπαρκτά προβλήματα όπως το θέμα της ταμειακής ρευστότητας, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου οι πληρωμές καθυστερούν. Για αυτό το λόγο η αύξηση των εσόδων θα μας επιτρέψει να κινηθούμε με μεγαλύτερη σιγουριά επενδύοντας σε θέσεις εργασίας συνανθρώπων μας οι οποίοι αξίζουν την ευκαιρία να αποδείξουν τις δυνατότητες, τα χαρίσματά και τη ξεχωριστή προσωπικότητά τους.
Ο Συνεταιρισμός μας από την ημέρα της ίδρυσής του επενδύει καθημερινά στη δύναμη της Κοινωνίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους επιβεβαιώνουν καθημερινά με τη στήριξη τους στην επιλογή μας, ελπίζοντας ότι σε αυτό το κοινωνικό εγχείρημα θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. |