ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Τίνας Δρίτσα, Γενικής Διευθύντριας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη www.csringreece.gr - BCA COLLEGE Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013
Η κυρία Τίνα Δρίτσα, Γενική Διευθύντρια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, πα-ρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.
CSR in Greece: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε το έργο του το 1992 με σκοπό την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και ποικίλες δράσεις, ενδεικτικά αναφέροντας, την επιστημονική μελέτη, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα περισσότερα πράγματα για την οργάνωση και για τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνετε τα ανωτέρω;
Τίνα Δρίτσα: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε από την ευαισθησία του κ. Γ. Μπουτάρη και την απέχθειά του στο έθιμο της αρκούδας χορεύτριας. Με αιχμή του δόρατος την καφέ αρκούδα και την προστασία της, σιγά σιγά το ένα μας οδήγησε στο άλλο και ασχοληθήκαμε με την προστασία του λύκου, την προστασία των βιοτόπων, την προστασία των δασών, τη λειτουργία της μονάδας αναπαραγωγής και διάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την έρευνα.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μια αμιγώς Ελληνική οργάνωση που έχει την τύχη να έχει στην ομάδα του έγκριτους ειδικούς και περιβαλλοντικούς επι-στήμονες, μια εξαιρετικά έμπειρη παιδαγωγική ομάδα, προσωπικό και εθελοντές που αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν.
Η αφοσίωσή όλων μας, η αγάπη σ’ αυτό που κάνουμε και η συνεχής προσπάθειά μας να εξελιχθούμε, να γίνουμε καλύτεροι ώστε να δώσουμε ακόμα περισσότερα στη φύση και την κοινωνία, μας κάνουν αυτό που είμαστε, μας δίνουν την ικανότητα να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας όσο δύσκολοι κι αν είναι αυτοί.
CSR in Greece: Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, μιλήστε μας για τα κυριότερα επιτεύγματα της Οργάνωσης.
Τίνα Δρίτσα: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα 20 χρόνια λειτουργίας του:
• Έληξε το φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας.
• Συνέβαλε στην απαγόρευση λειτουργίας τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα.
• Λειτουργεί πρότυπα Καταφύγια Άγριας Ζωής για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας.
• Λειτουργεί Κέντρα Ενημέρωσης του Κοινού για την αρκούδα και το λύκο.
• Αναπαράγει και διανέμει δωρεάν σε κτηνοτρόφους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακό και αποτελεσματικό τρόπο οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι αρκούδες και οι λύκοι στον άνθρωπο.
• Επεμβαίνει στη χάραξη μεγάλων οδών και στην κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος.
• Έχει ιδρύσει και διατηρεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας με δείγματα γενετικού υλικού των αρκούδων (τρίχες τους) που συλλέγονται από ειδικές τριχοπαγίδες τοποθετημένες σε στύλους της ΔΕΗ.
• Συμμετέχει σε μεσογειακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλας).
• Επαναλειτουργεί και ζωντανεύει ορεινά μονοπάτια.
• Αναβαθμίζει υποβαθμισμένες δασικές περιοχές με φυτεύσεις δέντρων (μέχρι σήμερα 150.000).
• Λειτουργεί Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την προστασία άγριων ζώων.
• Έχει περιθάλψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000 άγρια ζώα.
• Έχει επιχειρήσει σε περισσότερα από 50 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες
• Εκπαιδεύει περιβαλλοντικά 100.000 μαθητές το χρόνο με ειδική Παιδαγωγική Ομάδα
• Συνεργάζεται με φορείς από όλο τον κόσμο για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη χώρα μας.
• Επικοινωνεί στον εθνικό και διεθνή τύπο περιβαλλοντικές ειδήσεις και θέματα.
• Είναι η πιο αναγνωρίσιμη και αξιόπιστη ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση (Awareness and Social Behavior Index, 2012, Meda Communication).
CSR in Greece: Μιλήστε μας για τις ανάγκες που έχει η οργάνωση: είναι οικονομικής, υλικής φύσεως? Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει μία εταιρία ή ένας ιδιώτης το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ;
Τίνα Δρίτσα: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ χρειάζεται και τα δύο. Οι ανάγκες τόσο οικονομικής όσο και υλικής φύσεως έχουν να κάνουν με την κάλυψη τρεχόντων εξόδων των Καταφυγίων και της Μονάδας Αναπαραγωγής του Ελληνικού Ποιμενικού.
Με μια χορηγία, μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη εταιρία, μπορεί να καλύψει, από το ελάχιστο, που είναι η υιοθεσία, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών διατροφής και περίθαλψης ενός ζώου για ένα έτος έως και την υλοποίηση ενός μακρόπνοου ερευνητικού προγράμματος με ευρήματα που συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση και προστασία των ειδών ή την υλοποίηση ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τα παιδιά μας στο σχολείο τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι και πιο υπεύθυνοι περιβαλλοντικά πολίτες από μας.
Μέσα από την ιστοσελίδα μας www.arcturos.gr ή σε απευθείας επαφή μαζί μας μπορεί όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο μας, να συζητήσει μαζί μας και να του προτείνουμε την υλοποίηση κάποιου προγράμματος που να ταιριάζει στις δικές του επιθυμίες και δυνατότητες.
CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετέχει στις δράσεις σας;
Τίνα Δρίτσα: Οι εθελοντές πάντα υπήρξαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όλα τα χρόνια της λειτουργίας του. Με καλή διάθεση πάντα και σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες ειδικά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στην περιοχή της Φλώρινας, ήταν πάντα δίπλα μας προσφέροντας την εργασία και τις γνώσεις τους για το καλό της οργάνωσης.
Είναι πάντα χαρά μας να έχουμε κοντά μας καινούργιους ανθρώπους όλων των ηλικιών με διάθεση προσφοράς. Είτε επικοινωνώντας τηλεφωνικά μαζί μας είτε μέσω της ιστοσελίδας μας μπορεί κανείς εύκολα να γίνει εθελοντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
CSR in Greece: Κυρία Δρίτσα, είστε στο τιμόνι της οργάνωσης περισσότερο από ένα χρόνο. Ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και πόσο αισιόδοξη είστε για το μέλλον? Τελικά ο Έλληνας είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα;
Τίνα Δρίτσα: Η τελευταία 3ετία είναι η δυσκολότερη που έχει αντιμετωπίσει η δική μου γενιά στελεχών, στην επαγγελματική μας πορεία μέχρι σήμερα.
Μετά από ένα χρόνο στο τιμόνι μιας οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη διατήρηση και περίθαλψη ζώων και στην προστασία των βιοτόπων τους, πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια ότι τα πράγματα στο χώρο αυτό είναι σημαντικά δυσκολότερα.
Η ευαισθησία του Έλληνα επηρεάζεται κάθε φορά από τις τρέχουσες συνθήκες, τα Μ.Μ.Ε, αυτό που αισθάνεται και βλέπει δίπλα του. Πολύ συχνά ερωτώμαι από συμπολίτες μας: «Υπάρχουν άνεργοι, άστεγοι, ενήλικες και παιδιά χωρίς περίθαλψη κι εσύ περιμένεις να ασχοληθώ με τις αρκούδες και τους λύκους στα βουνά;» Η απάντηση είναι ΝΑΙ το περιμένω γιατί πρέπει στα πάντα να υπάρχει ισορροπία, σταθερότητα και σοβαρότητα. Δεν μετατοπίζω την ευαισθησία μου από το 0 στο 100 και αντίστροφα, ανάλογα με τις συνθήκες. Γιατί τότε δεν έχω πραγματική ευαισθησία για τίποτα.
Αν κλείσουμε τη στρόφιγγα εσόδων στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που τονίζω δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, δεν θα υπάρχει ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα και αν δεν υπάρχει ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ δεν υπάρχει και ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο. Κι εμείς για τον άνθρωπο αγωνιζόμαστε καθημερινά.
Τα έσοδά μας, προέρχονται από ιδιώτες υποστηρικτές και από εταιρικές χορηγίες στα πλαίσια της ΕΚΕ. Οι ιδιώτες υποστηρικτές μας, συχνά, δεν είναι πια σε θέση να μας στηρίξουν, όσο κι αν το επιθυμούν. Οι περισσότερες εταιρίες, αφενός έχουν μειώσει, εκ των συνθηκών, κατά πολύ τα κονδύλια που διατίθενται στην ΕΚΕ, αφετέρου ένα μηδαμινό ποσοστό αυτών των κονδυλίων διατίθενται πια στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επομένως, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον. Απλά, αγωνιζόμαστε καθημερινά για να επιβιώσουμε, βασιζόμενοι στην αυτοθυσία του έμμισθου προσωπικού μας και στη στήριξη των εθελοντών μας. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια, συνέπεια και σοβαρότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας που εδώ και 20 χρόνια έχει κάνει τη διαφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. |