ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κου Δημήτριου Δρόσου, Καθηγητή Εφαρμογών του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη www.csringreece.gr - Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012
Ο κύριος Δημήτριος Δρόσος, Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, παρεχώρησε συνέντευ-ξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνο-γνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.
CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για την διοργάνωση του συνεδρίου;
Δημήτριος Δρόσος: Το 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε) και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων - Τ.Ε.Ι Πειραιά. Θα διεξαχθεί στο νεόκτιστό συνεδριακό κέντρο του Τ.Ε.Ι Πειραιά 13 – 15 Δεκεμβρίου 2012. Τίτλος του συνεδρίου είναι «Πράσινη Επιχειρηματικότητα & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Το συνέδριο επιδιώκει να καλύψει μια ευρύτερη γκάμα ερευνητικών αντικείμενων και πεδίων ενδιαφέροντος τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιστήμη της επιχειρησιακής έρευνας και τη διοικητική επιστήμη.
CSR in Greece: Ποίος είναι ο βασικός στόχος του συνεδρίου;
Δημήτριος Δρόσος: Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει κοντά ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς τομείς και να δώσει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να παρουσιάσουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα επιστημονικές εργασίες, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τα ερευνητικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς ειδικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τα εργαλεία και τις εφαρμογές της επιχειρησιακής έρευνας. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας-συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις μέσα από τη συμμετοχή στο συνέδριο στελεχών εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.
CSR in Greece: Πόσα άτομα αναμένονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο;
Δημήτριος Δρόσος: Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 φοιτητές, προερχόμενοι από τουλάχιστον 10 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
CSR in Greece: Πόσες παρουσιάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο συνέδριο;
Δημήτριος Δρόσος: Πρόκειται να παρουσιαστούν 55 επιστημονικές εργασίες οι οποίες καλύπτουν ενδεικτικά τους τομείς της επιχειρησιακής έρευνας, της επιχειρηματικότητας, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της υγείας, της ικανοποίησης του πελάτη – πολίτη, της αειφόρου ανάπτυξης, του στρατηγικού σχεδιασμού. Εκτός βέβαια από τις 55 επιστημονικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν και 20 παρουσιάσεις από ανώτερα – ανώτατα στελέχη εθνικών – πολυεθνικών επιχειρήσεων με θέματα αιχμής για την λειτουργία των επιχειρήσεων.
CSR in Greece: Υπήρξε υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα σας από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας;
Δημήτριος Δρόσος: Φυσικά και υπήρξε. Θα έλεγα ίσως και πέραν του αναμενόμενου. Στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκαν σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες από τη πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό μας, κατανοώντας τη σοβαρότητα του εγχειρήματος μας. Το συνέδριο υποστηρίζεται συνολικά από 21 επιχειρήσεις.
CSR in Greece: Ποιοί είναι οι οργανωτές του συνεδρίου;
Δημήτριος Δρόσος: Την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου όπως έχουμε ήδη αναφέρει έχει αναλάβει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι Πειραιά και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών.
CSR in Greece: Το συνέδριο διοργανώνεται για 2η φορά. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για τη διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου;
Δημήτριος Δρόσος: Το 1Ο Πανελλήνιο Φοιτητικό συνέδριο διοργανώθηκε στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2010 με Θέμα «Ο Ρόλος της Επιχειρησιακής Έρευνας & των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και τις Επιχειρήσεις». Το συνέδριο διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι Πειραιά από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 160 φοιτητές, προερχόμενοι από διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και παρουσιάστηκαν συνολικά 45 επιστημονικές εργασίες.
CSR in Greece: Πότε Ιδρύθηκε η Ε.Ε.Ε.Ε;
Δημήτριος Δρόσος: Η Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε.) ιδρύθηκε το 1963 από πρωτοπόρους 'Έλληνες επιστήμονες, με σκοπό να προάγει τη διδασκαλία και τη χρήση της μεθοδολογίας της Επιχειρησιακής 'Έρευνας προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η εταιρία προωθεί και προβάλλει, με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο, την Επιχειρησιακή Έρευνα / Επιστημονικό Management ως εργαλείο λήψης ορθολογικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων. Στα χρόνια που πέρασαν, η Ε.Ε.Ε.Ε. εξελίχθηκε σε επιστημονικό σωματείο με σοβαρή παρουσία στην επιστημονική και οικονομική ζωή της χώρας, με εκατοντάδες μέλη που διακρίνονται για τη θεωρητική κατάρτιση, την επιχειρησιακή προσφορά και τον επαγγελματισμό τους.
CSR in Greece: Πόσα μέλη αριθμεί;
Δημήτριος Δρόσος: Τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Ε. σήμερα φτάνουν τα 750. Από αυτά τα 500 είναι τακτικά, ενώ τα 250 έκτακτα. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό -τα μέλη- αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο του "ενεργητικού" της, το ανεκτίμητο κεφάλαιό της. Ο αριθμός των μελών την κατατάσσει 5η σε μέγεθος ανάμεσα στις χώρες - μέλη της IFORS (της διεθνούς ένωσης των εταιριών επιχειρησιακής έρευνας με 51 χώρες - μέλη, στην οποία η Ε.Ε.Ε.Ε. είναι μέλος από το 1966).
CSR in Greece: Ποίες είναι οι κύριες δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών;
Δημήτριος Δρόσος: Διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενα που αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα της Επιστήμης του management, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Συμμετέχει στην οικοδόμηση σχέσεων αναφοράς μεταξύ του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και της κοινότητας των ειδικών επιστημόνων του management. Ταυτόχρονα εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων σε θέματα διοίκησης, μάρκετινγκ χρηματοοικονομικής, νέων τεχνολογιών κ.λπ. Με τις δραστηριότητες αυτές η Ε.Ε.Ε.Ε. έχει κατακτήσει σημαντική θέση στον χώρο του επιστημονικού management στη χώρα μας. Σήμερα η Ε.Ε.Ε.Ε. είναι γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα και η παρουσία της είναι πολυσχιδής.
CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια τόσο για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι Πειραιά όσο και για το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών;
Δημήτριος Δρόσος: Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργεί στο κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ Πειραιά στην Περιοχή του αρχαίου Ελαιώνα, όπου κατά παράδοση λειτουργούσε η περίφημη "Περιπατητική Σχολή" του Φιλόσοφου Πλάτωνα αλλά και στη περιοχή όπου τον ενδέκατο αιώνα μ.χ. κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε το εφαλτήριο του κρυφού σχολείου. Λειτουργεί από το 1977 στα πλαίσια του τότε ΚΑΤΕ και από το 1983 στα πλαίσια του ΤΕΙ. Το τμήμα είναι ένα δυναμικό και συνεχές αναπτυσσόμενο τμήμα το οποίο προσδοκά να επιτύχει τους σκοπούς του επενδύοντας τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή (Διδακτικά Μέσα, Αίθουσες Εκπαίδευσης, Εργαστήρια) όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Αποστολή του τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με τη ταυτόχρονη ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης & Νέων Τεχνολογιών ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών και τη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων στο πλαίσιο θεωρητικών μαθημάτων που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της Διοικητικής Πληροφορικής. Το Εργαστήριο στα πλαίσια της φιλοσοφίας του προσανατολίζεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο τόσο την παροχή γενικών και εξειδικευμένων γνώσεων, όσο και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους σπουδαστές του. Εκτός από την υλοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων υλοποιεί μια σειρά από άλλες δραστηριότητες όπως: Συνέδρια, Ημερίδες, Καλοκαιρινά Σχολεία (Summer School), Αναπτυξιακά - Επιμορφωτικά Έργα, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες.
CSR in Greece: Θα υπάρξει δημοσίευση τόσο των εργασιών - παρουσιάσεων του συνεδρίου όσο και των συμπερασμάτων αυτού;
Δημήτριος Δρόσος: Βεβαίως και θα υπάρξει. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου με το πλήρες κείμενο των εργασιών – παρουσιάσεων θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο πρακτικών (proceedings) ηλεκτρονικής μορφής, ο οποίος έχει λάβει επίσημο κωδικό ISBN και θα διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο τόμος των πρακτικών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://2nd-stu-eeee.teipir.gr) έτσι ώστε να είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
CSR in Greece: Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες οι οποίες θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του συνεδρίου;
Δημήτριος Δρόσος: Μια καινοτομία η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών είναι η εξ αποστάσεως παρουσίαση εργασιών με τη χρήση σύγχρονών τεχνολογιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν εργασίες σε προγραμματισμένες συνεδρίες. |