CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γραφείου Υποστήριξης της Απασχόλησης & της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της ΠΕΨΑΕΕ, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη, για το Πρόγραμμα Επιδότησης Επιχειρήσεων «ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
www.csringreece.gr - JTI
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Η κα Γαβριήλ Ευγενία, Ψυχολόγος (MSc) - Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Υποστήριξης της Απασχόλησης της ΠΕΨΑΕΕ και ο κ. Δρόσος Νίκος, Ψυχολόγος- Επαγγελματικός Σύμβουλος (MSc,PhD) & Επιστημονικός Σύμβουλος της ΠΕΨΑΕΕ παρεχώρησαν συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece” , του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Βρίσκεστε εδώ, για να μας ενημερώσετε για την Πράξη «Γέφυρες Απασχόλησης». Πείτε μας όμως δυο λόγια για το φορέα σας που την υλοποιεί.

Ευγενία Γαβριήλ:
Η Πράξη ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ υλοποιείται από την ΠΕΨΑΕΕ μέσω μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας της που είναι το Γραφείο Υποστήριξης της Απασχόλησης & της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Η ΠΕΨΑΕΕ είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και μέλος του «CSR in Greece» της CAPITAL LINK. Υποστηρίζει ενήλικες με ψυχική νόσο, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία. Το Γραφείο Υποστήριξης της Απασχόλησης & της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της ΠΕΨΑΕΕ υποστηρίζει ανθρώπους με ψυχικές δυσκολίες να βρουν εργασία και να τη διατηρήσουν.
Η πράξη «Γέφυρες Απασχόλησης» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

CSR in Greece: Οι «Γέφυρες Απασχόλησης» αφορούν άμεσα στις επιχειρήσεις;

Νίκος Δρόσος:
Ναι, στο πλαίσιο του έργου θα λάβει χώρα η κατάρτιση 60 ατόμων σε διάφορα αντικείμενα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει 2,5 μήνες (250 ώρες) πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς εργασίας. Επομένως, αναζητούμε εταιρείες που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν ως φορείς πρακτικής άσκησης.

CSR in Greece: Τι έχει να κερδίσει μια επιχείρηση από τη συμμετοχή της;

Νίκος Δρόσος:
Πολλά! Κατ’ αρχάς θα επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς θα βοηθήσει μια ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνικά ομάδα να ενταχθεί στο χώρο της εργασίας και θα υπάρξει αντίστοιχη προβολή της από τα ΜΜΕ.

Έπειτα, θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει και να δοκιμάσει στην πράξη κάποιους υποψήφιους προς εργασία, χωρίς οικονομικό κόστος, για μια μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να δει αν είναι κατάλληλοι για τη θέση εργασίας που θα έχουν.

Τέλος, προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος μια σημαντική οικονομική αποζημίωση για κάθε εταιρεία που θα λειτουργήσει ως φορέας πρακτικής άσκησης, περίπου 5.000 ευρώ.

CSR in Greece: Επιθυμείτε συνεργασία μόνο με μεγάλες επιχειρήσεις;

Νίκος Δρόσος:
Όχι, απαραίτητα. Ίσα-ίσα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως καταφέρνουμε να αποφύγουμε και τη μεγάλη γραφειοκρατία.

CSR in Greece: Τι σημαίνει άνθρωποι με ψυχικές δυσκολίες και γιατί είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί;

Ευγενία Γαβριήλ:
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής του θα υποφέρει από κάποια ψυχική νόσο. Βλέπουμε γύρω μας ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με ψυχικές δυσκολίες όλο και αυξάνονται.
Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα των ανθρώπων με ψυχικές δυσκολίες και είναι κρίμα να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε εμείς είναι λειτουργικοί, με υψηλό κίνητρο για εργασία, έχουν αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου και το επαγγελματικό προφίλ τους έχει αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες και ταιριάζει στις θέσεις της πρακτικής άσκησης.

CSR in Greece: Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Νίκος Δρόσος:
Τα άτομα με ψυχικές δυσκολίες βιώνουν έναν ανεπίσημο αποκλεισμό από την αγορά εργασίας... Η μακροχρόνια ανεργία έρχεται να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα. Πραγματική κοινωνική ένταξη χωρίς επαγγελματική ένταξη δεν υπάρχει. Αυτό πάμε να αλλάξουμε με τις «Γέφυρες Απασχόλησης».

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το πώς να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας θα βρείτε: 1ον στην ιστοσελίδα της ΠΕΨΑΕΕ www.pepsaee.gr -> τελευταία νέα -> ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ και 2ον στο http://www.csringreece.gr/ -> Νέα -> Δελτία Τύπου-> Φορείς. Όπως επίσης και στα εξής τηλέφωνα: 210 8818946, 6977 4535 77, 697 3648 724 (κα Γαβριήλ & κ. Δρόσος).