CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Η κυρία Μαριτίνα Κονταράτου, Ιστορικός Τέχνης, Διοργανώτρια ART4MORE, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. - ΕΔΡΑ, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του "CSR in Greece", του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.
www.csringreece.gr - ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012

CSR in Greece : Τι είναι το Φεστιβάλ ART4MORE;

Μαριτίνα Κονταράτου:
Είναι το διεθνές φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας που διοργανώνεται ετησίως από τον φορέα “ΕΔΡΑ” για έξη συνεχείς χρονιές. Είναι ένα άνοιγμα επικοινωνίας του οργανισμού προς τα έξω, μια γιορτή που ετοιμάζουμε με ενθουσιασμό αρκετούς μήνες πριν. Παρουσιάζει δείγματα της σύγχρονης σκηνής των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design, πάντα σε συνδυασμό με κοινωνικές θεματικές και μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης.
Μας αρέσει να αλλάζουμε μορφές τέχνης σε κάθε διοργάνωση και να συνδυάζουμε διαφορετικά πεδία για να προσελκύσουμε νέες ομάδες κοινού και να εξερευνήσουμε νέους δημιουργούς και προτάσεις. Η επιλογή της θεματικής κάθε έτους συνάδει με τους εκάστοτε προβληματισμούς μας, την πόλη και τη δυναμική της, καλώντας τους επισκέπτες να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που το φεστιβάλ προτείνει. Στοχεύουμε σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία που υπογραμμίζει κάποια μηνύματα και κρύβει μέσα της μια παρακίνηση, μια πρόταση.

CSR in Greece : Ποιος είναι ο θεματικός πυρήνας του φεστιβάλ στις προηγούμενες διοργανώσεις και τώρα;

Μαριτίνα Κονταράτου:
Το φεστιβάλ παρουσιάζει τα θέματα που αποτελούν και αντικείμενο του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”. Ψυχική Υγεία ως στάση Ζωής, προβληματισμούς γύρω από την διαφορετικότητα, εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα και καινοτόμες προτάσεις στη ψυχική υγεία, ανθρώπινα δικαιώματα, προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Αυτές τις ιδέες τις εκφράζουμε κάθε χρόνο διαφορετικά. Έκθεση Κοινωνικού Poster Design το 2010, Έκθεση Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής το 2011, Έκθεση με προσωπικά σκίτσα σε ημερολόγια και notebooks επαγγελματιών καλλιτεχνών αλλά και ΑμεΑ καλλιτεχνών, κ.α. Φέτος, το φεστιβάλ παρακινεί τον επισκέπτη να ξεφύγει από την κυριαρχία της ψηφιακής εικόνας και τις λείες πλαστικές επιφάνειες των συσκευών του, και να περιηγηθεί σε μια «απτική» έκθεση. Η αφή και οι μορφές τέχνης που σχετίζονται με αυτήν, μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ η επιλογή του θέματος τονίζει την ανάγκη προσβασιμότητας στην Τέχνη μέσα από αισθήσεις διαφορετικές.

CSR in Greece : Τι είδους έργα δηλαδή παρουσιάζονται στο φετινό φεστιβάλ;

Μαριτίνα Κονταράτου:
Ready-Mades και Συναρμογές (κολλάζ αντικειμένων), Μαλακά Γλυπτά που είναι φτιαγμένα από ιδιαίτερες υφές, κεραμικά, χάρτινες κατασκευές, pop-up βιβλία, συναισθητικά έργα που μετατρέπουν μια μορφή τέχνης σε κάποια άλλη, κ.α. Το «κολλάζ αντικειμένων», παραδείγματος χάριν, χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά πλαίσια, όπου ο θεραπευόμενος δημιουργεί με μινιατούρες αναπαραστάσεις σε δοχεία από άμμο (sandplay therapy). Η σύγχρονη «μαλακή» γλυπτική χρησιμοποιεί οργανικά ή καθημερινά υλικά που εκπέμπουν ζεστασιά, συνειρμούς και μνήμες. Οι μάσκες και οι κούκλες χρησιμοποιούνται επίσης ως εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στη ψυχική υγεία. Τόσο λόγω της συμβολοποίησης που εμπεριέχουν, όσο και της ιδιότητας τους να δημιουργούν έναν «ασφαλή χωρο-χρόνο» όπου ακόμη και το ανυπόφορο μπορεί να απεικονιστεί. Όλο το τριήμερο του φεστιβάλ είναι γεμάτο από πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια για τις παραπάνω τέχνες που προσφέρονται δωρεάν από εξειδικευμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Το φιλότεχνο κοινό (ή το πιο επιστημονικά εξειδικευμένο) μπορεί να παρακολουθήσει εργαστήρια sandplay, δραματοθεραπείας, παιγνιοθεραπείας, εικαστικής θεραπείας, διαδραστικού παραμυθιού, γλυπτικής, κατασκευής μαριονέτας, κ.α. Το πρόγραμμα περιέχει επίσης εμψύχωση αντικειμένων και happenings κουκλοθεάτρου. Στο κλείσιμο του φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο λόγω παράδοσης, φιλοξενούμε μια live συναυλία. Φέτος θα τραγουδήσουν οι GAD., οι TRAP, οι Liber Animus και η Σοφία Κουρτίδου.

CSR in Greece : Είμαι ΑμεΑ. Μπορώ να συμμετέχω στο φεστιβάλ;

Μαριτίνα Κονταράτου:
Το φεστιβάλ παρουσιάζει τα θέματα που: Το ART4MORE διατηρεί το χαρακτήρα μιας εκδήλωσης σύγχρονης τέχνης για το «τυπικό» φιλότεχνο κοινό, ευελπιστεί ωστόσο να διανοίξει νέους τρόπους προσέγγισης του πολιτισμού από νέες ομάδες κοινού και να προσελκύσει άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλες ευπαθείς ομάδες. Ένα άτομο ΑμεΑ θα πρέπει να ενημερωθεί πρώτα από το site μας σχετικά με τη φύση της κάθε δράσης. Υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές των εργαστηρίων που θα λάβουν χώρα ώστε να επιλέξει αυτό στο οποίο θα επιθυμούσε να συμμετάσχει. Για τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε είναι ευκαιρία ο συμμετέχων να ρωτήσει τους διοργανωτές περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των δραστηριοτήτων. Για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης, έχουμε εκπαιδεύσει σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών εθελοντές ξεναγούς στην έκθεση. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ράμπα για καροτσάκι ατόμου με κινητικά προβλήματα.

CSR in Greece : Ποια είναι η διαδικασία αν κάποιος θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο φεστιβάλ;

Μαριτίνα Κονταράτου:
Το φεστιβάλ είναι μια ανοιχτή εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Η επιλογή των έργων γίνεται μέσα από προσωπικές προσκλήσεις και ανοιχτό κάλεσμα, ενώ οποιοδήποτε έργο ταιριάζει στην εκάστοτε θεματική, είναι ευπρόσδεκτό να παρουσιαστεί. Επιθυμητή είναι επίσης και η συμμετοχή άλλων Μ.Κ.Ο. στο φεστιβάλ και η σύναψη συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. To φετινό φεστιβάλ θα γίνει σε συνδυασμό με μια άλλη δράση της ΕΔΡΑ, που ονομάζεται «MatchBook Project», και αφορά τη γνωριμία και συνεργατική φιλία «τυπικών» καλλιτεχνών και καλλιτεχνών ΑμεΑ. Απαρτίζεται από περιοδικές δράσεις, συνέδρια, happenings, εκθέσεις και έχει ως στόχο την ουσιαστική ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων στις εμπειρίες και τις ευκαιρίες της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής.

CSR in Greece : Τέλος, λίγα λόγια για τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Μαριτίνα Κονταράτου:
Η «ΕΔΡΑ» είναι Κοινωνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Ο Οργανισμός λειτουργεί δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»), Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και δύο Προστατευόμενα Διαμερίσματα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων, εννιά Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (στο Περιστέρι και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές σε Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Δάφνη-Υμηττό, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη), Παιδική Πολιτιστική Λέσχη & ΛΕΣΧΗ ΑΜΕΑ στο Δήμο Ιλίου, Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο στους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού & Ηλιούπολης, Κέντρο Κοινωνικής Οικονομίας και το Εθελοντικό Πρόγραμμα "Κοινωνική Παρέμβαση" (Περιστέρι, Βόλο, Πάτρα, Τρίκαλα). Παράλληλα, υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα, διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης ART4MORE, την Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑμεΑ κ.ά.