ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ηλιότοπου, Κύριου Κώστα Κωνσταντινίδη, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, Κυρία Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012
CSR in Greece: Πώς αποφασίσατε να διοργανώσετε το συνέδριο THALATTA 2012 στη Σαντορίνη;
Κώστας Κωνσταντινίδης: Στην περιοχή μας, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, τα νησιά παρά το ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον την οικονομική ραχοκοκαλιά τους, παραμένουν στο προσκήνιο μιας έντονης και ζωτικής σημασίας θαλάσσιας οικονομίας καθώς:
- Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.
- Παρέχουν διόδους για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και πετρελαίου.
- Είναι χώροι εντατικής αλιευτικής δραστηριότητας.
Οι διαγραφόμενες προοπτικές όμως δεν είναι ευνοϊκές καθώς:
- Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία επιτάσσει την εξασφάλιση ασφαλέστερων και βιώσιμων θαλάσσιων διαδρομών.
- Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η υπεραλίευση απαιτούν άμεση λήψη πρωτοβουλιών πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
- Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις.
Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού για το σύνολο των νησιών και της κρουαζιέρας για τα νησιά που δέχονται κρουαζιερόπλοια, είναι ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της επικαιρότητας και που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα και με μακρόχρονη προοπτική. Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, σκεφτήκαμε πως το συνέδριο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου θεωρώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που αναζητούν λύση.
CSR in Greece: Ποιοί άλλοι φορείς εμπλέκονται σε αυτήν τη διοργάνωση;
Κώστας Κωνσταντινίδης: Το THALATTA 2012 διοργανώνεται από την ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και μέχρι σήμερα, έχει εξασφαλίσει την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου/Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες).
CSR in Greece: Ποιος είναι ο σκοπός σας για τα αποτελέσματα του συνεδρίου;
Κώστας Κωνσταντινίδης: Βασικός σκοπός μας είναι το συνέδριο να συμβάλει προς την ανάπτυξη μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.
Θα μας ικανοποιήσει ιδιαίτερα αν το συνέδριο αυτό εξελιχθεί σε μία μόνιμη σειρά συνεδρίων, που θα πραγματοποιούνται στη Σαντορίνη, καθώς η θεματική του αφορά σε ζητήματα που απασχολούν άμεσα το νησί και όλο το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.
CSR in Greece: Είστε ευχαριστημένοι από την πορεία της διοργάνωσης;
Κώστας Κωνσταντινίδης: Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι τόσο από το πρόγραμμα του συνεδρίου όπως έχει διαμορφωθεί και τους πολύ υψηλού επιπέδου ομιλητές που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους αλλά και από τη γενικότερη προβολή και ανταπόκριση που έχει το συνέδριο ως σήμερα.
CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για τον Ηλιότοπο που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.
Κώστας Κωνσταντινίδης: Η Ηλιότοπος Συνέδρια από το 1993 εξειδικεύεται στο χώρο των συνεδρίων ως επαγγελματίας οργανωτής συνεδρίων και διοργανώνει, με δική της πρωτοβουλία και ευθύνη, διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις ενώ επίσης διοργανώνει, μετά από ζήτηση, συνέδρια ιδιωτικών επιχειρήσεων, κρατικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών κλπ. |