CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη κας Κάλλιας Αρμαγανίδου, MSc D.E.A Ψυχοπαιδαγωγός, Διευθύντρια της Μέριμνας, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ΕΤΕΜ Α.Ε.
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Η κα Κάλλια Αρμαγανίδου, MSc D.E.A Ψυχοπαιδαγωγός, Διευθύντρια της Μέριμνας, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Capital Link CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογό σας.

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Η «Μέριμνα» είναι μια επιστημονική εταιρία, με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και εφήβων, που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου τους προσώπου. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσω των δύο υπηρεσιών της:
Α) Στα δύο Συμβουλευτικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι στηρίζουν ψυχολογικά, παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους που πενθούν το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου. Επίσης, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή στήριξης για γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες από όλη την Ελλάδα που δεν μπορούν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας.
Η συμβουλευτική συνάντηση των ψυχολόγων με τα παιδιά, τους εφήβους ή τον γονέα τους πραγματοποιείται, είτε σε ατομικά ραντεβού, είτε σε ομάδες, ώστε να επεξεργαστούν τις απώλειες που έχουν βιώσει.
Β) Την Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, την πρώτη υπηρεσία στην Ελλάδα που λειτουργεί παρέχοντας δωρεάν Παιδιατρική Ανακουφιστική φροντίδα προς τις οικογένειες σοβαρά άρρωστων παιδιών και έφηβων που ζουν με μία απειλητική για την ζωή τους ασθένεια ή αντιμετωπίζουν το τελικό στάδιο αυτής της ασθένειας και επιθυμούν να ζήσουν στον οικείο χώρο του σπιτιού τους. Η υπηρεσία μας αυτή τους παρέχει ψυχολογική και ιατρονοσηλευτική φροντίδα.

Capital Link CSR in Greece: Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Η «Μέριμνα» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 1995, από εννέα επιστήμονες από το χώρο της υγείας και της παιδείας.
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι στους οποίους η «Μέριμνα» έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο:
1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και ενηλίκων.
2. Εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες υγείας και παιδείας, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν κατάλληλα, παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν την εμπειρία μιας οδυνηρής απώλειας.
3. Παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια, στο παιδί που πενθεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου, καθώς και στο παιδί που έχει βιώσει μια τραυματική απώλεια. Παράλληλα, παρέχεται στήριξη στα μέλη της οικογένειάς του και σε όσους παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού.

Capital Link CSR in Greece: Ποιές ακριβώς είναι οι υπηρεσίες που παρέχει;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Η «Μέριμνα» υλοποιεί τους στόχους αυτούς μέσω των ακόλουθων τεσσάρων υπηρεσιών της:
1. Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης στο Πένθος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
2. Ανακουφιστική Φροντίδα στο Σπίτι για το σοβαρά άρρωστο παιδί
3. Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης μετά από καταστροφικά γεγονότα
4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Capital Link CSR in Greece: Ποιοί είναι οι πόροι της Μέριμνας;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Για την υλοποίηση του έργου της, η «Μέριμνα» στηρίζεται στην εθελοντική δραστηριότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο σωματείο «Οι Φίλοι της Μέριμνας», που δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδράμει ηθικά και υλικά το έργο της Μέριμνας, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, όπως π.χ. bazaar Χριστουγέννων κ.α., δωρεές και χορηγίες από απλούς πολίτες, ιδιωτικούς φορείς και Ιδρύματα, που εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της δουλειάς μας και της κοινωνικής μας προσφοράς, δεδομένου ότι είμαστε ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα.

Capital Link CSR in Greece: Τι βοήθεια θα θέλατε από το κράτος;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Οι Υπηρεσίες της Μέριμνας είναι μοναδικές στο είδος τους σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν ένα σημαντικό κενό υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, που βιώνουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου. Η έδρα μας είναι στον Δήμο Χαλανδρίου και επιθυμία μας λοιπόν είναι:
• Ο Δήμος Χαλανδρίου να βοηθήσει στην ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
• Να γίνεται σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου στο site μας.
Επίσης,
• Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να βοηθήσει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων να καταρτίσουμε εκπαιδευτικούς Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης ως προς:
α) Τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας μετά από θάνατο μαθητή ή καθηγητή ή γονιού στην σχολική κοινότητα.
β) Τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας μετά από απειλητική για την ζωή αρρώστια μαθητή, εκπαιδευτικού ή γονιού.

Capital Link CSR in Greece: Τι βοήθεια θα θέλατε από τους πολίτες, ιδιωτικές εταιρείες κ.α.;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Προσβλέπουμε στην ηθική και υλική υποστήριξη του έργου μας, που με συνέπεια και ευαισθησία υλοποιούμε από το 1995 έως και σήμερα, από κάθε πολίτη ή εταιρεία, αφού βεβαίως μας γνωρίσει και μας εμπιστευθεί.
Η κάθε εταιρεία, ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης μπορεί να μας βοηθήσει, είτε κάνοντας μία δωρεά προσαρμοσμένη στις δράσεις μας και στις ανάγκες μας, όπως π.χ. «Ομάδα παιδιών που θρηνούν την απώλεια γονιού τους»*, «Ομάδα γονιών που πενθούν την απώλεια του παιδιού τους», «Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για ένα παιδί του νοσεί και φροντίζουμε στην Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι», είτε προσφέροντας υλικό, π.χ. φάρμακα ή γραφική ύλη, είτε συμμετέχοντας εθελοντικά σε κάποια από τις εκδηλώσεις της Μέριμνας.
• Δείγμα θεραπευτικής δουλειάς από ομάδα παιδιών, ηλικίας 7-12 ετών – Σε μια από τις ομάδες της Μέριμνας συμμετείχαν, πολύ ενεργά, 6 παιδιά. Ολοκληρώνοντας, τα παιδιά έφτιαξαν μία αφίσα με τίτλο «Μην το βάζετε κάτω» θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα και σε άλλα παιδιά που θρηνούν γράφοντας και ένα ποίημα:
• «Είσαι δράκος δυνατός
• και έχεις άλλον ένα γονιό
• ξαδέλφια, φίλο, κοντινό
• για να μην είσαι μοναχός.
• Να προσπαθείς
• τον γονιό που ζει να βρεις
• ότι σε βοηθάει
• θα το βρεις
• παιχνίδι, τηλεόραση,
• παρέα με τον Chris.
• Τα πράγματα ν’ αλλάξουμε
• σίγουρα δεν μπορείς
• μα όλα είναι δυνατά
• αρκεί να προσπαθείς.
• Με τη Νίκη, τη Ρομίνα
• να πας μια εκδρομή.
• Με την Παναγιώτα
• φτιάξε μια κατασκευή.
• Με τον Σπύρο το μυαλό σου
• ακονίζεις με αινίγματα πολλά
• και τον Πέτρο θα γνωρίσεις
• με χρωματιστά χαρτιά».

Capital Link CSR in Greece: Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Οι στόχοι της επιστημονικής εταιρίας σε αυτό το δύσκολο οικονομικό τοπίο είναι αρχικά η διατήρηση των υπηρεσιών μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ψυχολογική και ιατρονοσηλευτική στήριξη σε ολοένα και περισσότερα παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας είναι:
α)Πραγματοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε ειδικό κοινό, όπως π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική, που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις θανάτου ακόμη και περιπτώσεις βίαιων θανάτων.
β)Καταρτίσεις με θέμα τη στήριξη μαθητή που θρηνεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου, σε εκπαιδευτικούς σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδος
γ)Ευαισθητοποίηση, με σειρά ομιλιών σε παιδιάτρους, εκτός των νοσοκομείων Αττικής, στα θέματα Ανακουφιστικής φροντίδας παιδιών με καταληκτική για τη ζωή τους ασθένεια.

Capital Link CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Η «Μέριμνα» στηρίζεται υλικά και ηθικά από το σωματείο οι «Φίλοι της Μέριμνας», που μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, π.χ. Bazzar, γνωστοποιούν το έργο μας στο ευρύ κοινό και συγκεντρώνουν τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Έχουμε μεγάλη ανάγκη :
α) Νέων ατόμων που αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της κοινωνικής μας προσφοράς και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτές, βοηθούν στη πραγματοποίησή τους και στο σκοπό τους.
β) Νέων μελών τα οποία καταβάλλοντας μια ετήσια συνδρομή γίνονται αρωγά μέλη του σωματείου των φίλων της Μέριμνας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, για να στηρίξουμε τις υπηρεσίες της Μέριμνας με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό για τις δύο υπηρεσίες μας, τα δύο Συμβουλευτικά Κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και την Υπηρεσία της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, διοργανώνουμε καταρτίσεις για εθελοντές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να προσφέρει εθελοντική εργασία μπορεί να το πληροφορείται από την ιστοσελίδα της Μέριμνας www.merimna.org.gr

Capital Link CSR in Greece: Πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Κάλλια Αρμαγανίδου:
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 στα εξής τηλέφωνα:

Τα γραφεία της Μέριμνας

Στην Αθήνα:
Παπανικολή 2α, 152 32 Χαλάνδρι
Διοικητικό τμήμα : 210 6463 367
Συμβουλευτικό Κέντρο : 210 6463 622
Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα : 210 6831 888

Στη Θεσσαλονίκη:
Φράγκων 13, 546 26 Θεσσαλονίκη
Συμβουλευτικό Κέντρο : 2310 510010

website / www.merimna.org.gr

Η «Μέριμνα» προσφέρει τις υπηρεσίες της προς τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες τους, ΔΩΡΕΑΝ και για να μπορέσει να συνεχίσει να τις παρέχει χρειαζόμαστε μικρές και μεγάλες δωρεές.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδράμει στο έργο μας εάν επιθυμεί, με τους εξής τρόπους:

1. Nα εγγραφεί ως μέλος στους:
Φίλους της Μέριμνας Αθήνας στο τηλέφωνο : 210 6842 833
Φίλους της Μέριμνας Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο : 2310 510 010
2. Να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας όπου εκεί θα δει τις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας σε είδος, π.χ. ιατρονοσηλευτικό υλικό, γραφική ύλη, παιχνίδια για δημιουργική απασχόληση κ.α..
3. Κάνοντας μία δωρεά.

Δικαιούχος : Μέριμνα
Τράπεζα Πειραιώς (για την Αθήνα) GR 5801720 53000 5053045477431
Τράπεζα Πειραιώς (για την Θεσσαλονίκη) GR 6501720 53000 5053052711856