CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Ιδρυτή και Προέδρου της ελληνικής αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK, Δρ. Ηλία Μεσσίνα, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr -
Παρασκευή, 27 Μαϊου 2016

Ο Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, Ιδρυτής και Πρόεδρο της ελληνικής αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Capital Link CSR in Greece: Η Ελληνική-διεθνής αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK μπαίνει δυναμικά στον 11 χρόνο λειτουργίας της επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στην Αυστραλία, ΗΠΑ και Ασία και εκδίδοντας το βιβλίο ECOWEEK Book#1: 50 Voices for Sustainability. Ο άμεσος επόμενός σας σταθμός είναι ο Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη. Τι προγραμματίζετε να παρουσιάσετε εκεί και πότε;

Ηλίας Μεσσίνας:
Ξεκινώντας φέτος την επόμενη δεκαετία κοιτάζουμε πίσω αλλά κοιτάζουμε και μπροστά. Κοιτάζουμε πίσω για να δούμε τι λάθη κάναμε και τι ενέργειες έγιναν σωστά, ώστε να διορθώσουμε ότι χρειάζεται στην πορεία μας για να προσωρήσουμε μπροστά. Η οικονομική κρίση έχει σίγουρα επηρεάσει τον προγραμματισμό μας, όμως δεν μας έχει αποτρέψει στο να συνεχίσουμε να τολμάμε, να χτίζουμε νέες συνεργασίες και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν στους νέους της χώρας.
Φέτος ξεκινήσαμε δυναμικά με 5 ημερίδες - στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιεροσόλυμα, Βουκουρέστι και Σαράγεβο - για την καινοτομία και τον καινοτόμο σχεδιασμό προς ώφελος της κοινωνίας, σε συνεργασία με το πρόγραμμα SEVEN DAYS OF GENIUS του 92Y στη Νέα Υόρκη. Αυτή τη στιγμή προγραμματίζουμε 6 διεθνή συνέδρια και περίπου 70 εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες ως εξής:

Στα τέλη Ιουνίου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης – για πρώτη φορά! – σε συνεργασία με τον Δήμο, το Ίδρυμα Γ. Α. Μαμιδάκη, την LoveGreece.com και την Bioregional (Αγγλία).

Τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένα δύο συνέδρια: το πρώτο στην Πριστίνα, Κόσοβο και το δεύτερο στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις: Ιεροσόλυμα, Ειλάτ και Γερούχαμ (έρημος Νέγκεβ).

Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται το πρώτο μας συνέδριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και τον Νοέμβριο ανανεώνουμε το ραντεβού για τη Θεσσαλονίκη, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 2015.

Το καλοκαίρι επίσης θα τυπωθεί το βιβλίο της ECOWEEK Book#1: 50 Voices for Sustainability με κείμενα από 20 διεθνείς προσωπικότητες που συμμετείχαν στο παρελθόν ως ομιλητές της ECOWEEK. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Kengo Kuma, BIG, MVRDV, Michael Sorkin και άλλοι. Το βιβλίο αναρτάται σιγά σιγά για ανάγνωση στο διαδίκτυο και όταν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016, θα τυπωθεί και θα μπορεί κανείς να το αγοράσει.

Το διεθνές συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης μας έχει ενθουσιάσει! Γίνεται για πρώτη φορά στο νησί και ανοίγει έναν κύκλο διεθνών συνεδρίων που θα γίνουν σε συνεργασία με την Αγγλική Bioregional. Η Bioregional δημιούργησε τις 10 αρχές αειφόρου σχεδιασμού με τίτλο ‘One Planet Living’ που αφορά σε αειφόρες πόλεις, γειτονιές και κτίρια. Με βάση τις αρχές αυτές, θα γίνουν προτάσεις σε σχολεία, δημόσια πάρκα, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και σε άλλα σημεία που θα μας υποδείξει ο Δήμος. Στόχος μας να οραματιστούμε μαζί με τους κατοίκους και τους τουρίστες, έναν αειφόρο Άγιο Νικόλαο. Την ίδια εβδομάδα, θα πραγματοποιηθούν και μικρής έως μέσης κλίμακας κατασκευές, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, έπιπλα και άλλα αντικείμενα, με στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, την ανανεώση της εικόνας της πόλης, αλλά κυρίως της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των τουριστών.

Στον Άγιο Νικόλαο θα έχουμε κοντά μας αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και σχεδιαστές από τον Καναδά, Ισραήλ, Αγγλία, Ιταλία και φυσικά Ελλάδα και αναμένονται να συμμετέχουν φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα έχουμε κοντά μας επίσης ομάδες που ειδικεύονται στην οικολογική δόμηση από την Κρήτη, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα επιμεληθούν εργαστήρια κατασκευών με οικολογικά υλικά. Για τους φοιτητές που θα συμμετέχουν θα είναι μια ανανεωτική αλλά και εκπαιδευτική και ενδυναμωτική εμπειρία μετά την ένταση και τη σκληρή δουλειά του τετραμήνου.

Το συνέδριο ECOWEEK, όπως και όλα τα συνέδριά μας, προάγει την εξωστρέφεια, τη γνώση και τη συνεργασία και κυρίως τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτίρια και την αειφορία γενικότερα. Στον Άγιο Νικόλαο, προγραμματίζονται σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης για το ευρύ κοινό για την οικολογική δόμηση, επισκέψεις σε οικολογικές κατασκευές, θα γίνει καθαρισμός παραλίας και βυθού και θα προβληθούν ταινίες οικολογικού περιεχομένου. Στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο πολίτης και ο τουρίστας και να ευασθητοποιηθεί για θέματα περιβάλλοντος που αφορούν όλους μας.

Καθώς τα οράματα και δεσμεύσεις για πράσινη ανάπτυξη που ακούγαμε πριν την οικονομική κρίση και την κρίση των προσφύγων, δεν ακούγονται πιά, νομίζει κανείς – λανθασμένα φυσικά - ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Το αντίθετο. Το πρόβλημα διογκώνεται και αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Στις 22 Απριλίου 2016 η Ελλάδα υπογράφει, μαζί με άλλες 154 χώρες τη συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκεται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που θέτει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και να προωθηθούν οι αναενώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσόμενες χώρες με τη βοήθεια των ανεπτυγμένων χωρών. Η υπογραφή αυτή έχει δεσμεύσεις και αλλαγές που σύντομα θα γίνουν πράξη και σίγουρα θα γίνουν αντιληπτές από όλους μας. Σημαντικό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.

Capital Link CSR in Greece: Που αποσκοπεί η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωσή σας;

Ηλίας Μεσσίνας:
Σκοπός της δημιουργίας της ECOWEEK πριν από 11 χρόνια ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα και η προώθηση των αρχών της αειφορίας. Διότι, παρόλο που οι τεχνολογίες υπάρχουν και όλοι ξέρουμε λίγο πολύ πόση εξοικονόμηση θα επιτύχουμε με σωστή θερμομόνωση, προσανατολισμούς και τα κατάλληλα υλικά, εντούτοις δεν κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές. Παραδείγματος χάριν, διαλέγουμε μια ακριβή κουζίνα αλλά δεν βάζουμε θερμομόνωση στην ταράτσα και τους εξωτερικούς τοίχους. Με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού – για τη χρήση του κλιματιστικού για ψύξη και θέρμανση - να εκτοξεύονται στα ύψη και το σπίτι μας να συμβάλει και αυτό στην αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση, να γινόμαστε και εμείς μέρος του προβλήματος που ονομάζεται κλιματική αλλαγή.
Μετά από 11 χρόνια δραστηριότητας, και ενώ έχουμε ολοκληρώσει 24 διεθνή συνέδρια, πάνω από 200 εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού για πάνω από 4000 φοιτητές σε 12 χώρες, βλέπουμε μπροστά μας προκλήσεις και ευκαιρίες και νέα πεδία δραστηριότητας. Ήδη προετοιμαζόμαστε με ενθουσιασμό για το 2017 και την πραγματοποίηση με επιτυχία των προγραμματισμένων διεθνών συνεδρίων και εργαστηρίων ECOWEEK στην Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Σουηδία και στις ΗΠΑ!

Capital Link CSR in Greece: Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης? Μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει και εθελοντικά στη διοργάνωση? Πως μπορεί να αναλάβει κάποιος πιο ενεργό ρόλο την εβδομάδα της ECOWEEK? Πώς μπορεί κανείς να στηρίξει την προσπάθειά σας;

Ηλίας Μεσσίνας:
Η δραστηριότητα της ECOWEEK είναι ανοιχτή στο κοινό. Τα εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής τοπίου, σχεδιασμού και μηχανικών, απαιτούν μια συμβολική εγγραφή. Οι εγγραφές για τον Άγιο Νικόλαο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι εθελοντές είναι κάθε χρονιά μέρος της διοργάνωσης και διαδικασίας ετοιμασίας και προβολής του συνεδρίου. Επίσης, ομάδες εθελοντών συνεχίζουν τα εργαστήρια για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά το συνέδριο, όπως η ομάδα της Θεσσαλονίκης που ετοίμασε προτάσεις για τον αειφόρο σχεδιασμό του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, η οποία τώρα συνεχίζει την ανάπτυξη των προτάσεων και ετοιμάζει ενημερωτικό βίντεο. Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ της ECOWEEK. Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ είναι μια πλατφόρμα για νέους για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το περιβάλλον, που βοηθάει τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και την προβολή της δουλειάς τους.

Η ECOWEEK είναι ανοιχτή σε συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εφόσον το αντικείμενο και οι στόχοι συμβάλουν στην προώθηση των σκοπών μας. Μας ενδιαφέρουν συνεργασίες στο εξωτερικό που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε το διεθνές μας δίκτυο και να δώσουμε σε περισσότερους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές μας και να μάθουν περισσότερα για τον αειφόρο σχεδιασμό και την αειφορία γενικότερα, αλλά και για να δικτυωθούν με νέους από άλλες χώρες.

Μας ενδιαφέρουν πολύ όμως και οι συνεργασίες στην Ελλάδα, για την ενημέρωση του κοινού και στην Ελλάδα και την προώθηση των αρχών της αειφορίες, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Ιδιαίτερα, μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες όπου αναπτύσεται το αντικείμενο και η δραστηριότητα από κοινού, όπως στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη που το πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο, το Ίδρυμα Μαμιδάκη και το LoveGreece.com.

Capital Link CSR in Greece: Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο του Αγίουν Νικολάου στην Κρήτη αλλά και για τα υπόλοιπα που μπορεί να αναζητήσει κάποιος;

Ηλίας Μεσσίνας:
Για το συνέδριο ECOWEEK 2016 στον Άγιο Νικόλαο, Κρήτης
http://www.ecoweekcrete2016.org/

Η ιστοσελίδα της ECOWEEK (Ελληνικά και Αγγλικά)
http://www.ecoweek.org/

Η ιστοσελίδα του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ της ECOWEEK
http://www.ecoweekgreenhouse.org/

Για το πρόγραμμα δραστηριότητας της ECOWEEK
http://ecoweek.netfirms.com/ecoweek/events_ecoweek_ENG.htm

Η ιστοσελίδα του βιβλίου ECOWEEK Book#1: 50 Voices for Sustainability
http://ecoweekorg.wix.com/ecoweekbook

Επικοινωνία με την ECOWEEK
ecoweek@ecoweek.gr