CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Ιδρυτικού Μέλους του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, κύριου Αλέξανδρου Θεοδωρίδη,στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - HELESI
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Ο κύριος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος του ΜΠΟΡΟΥΜΕ παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Σε τι ξεχωρίζει η δική σας Μ.Κ.Ο από τις υπόλοιπες, που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Το Μπορούμε είναι η μοναδική ΜΚΟ στην Ελλάδα που είναι 100% αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως μέσω του καινοτόμου προγράμματος Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων μέσω του οποίου έχουμε σώσει και προσφέρει άμεσα πάνω από 5 εκατομμύρια μερίδες τροφίμων τα τελευταία 4 χρόνια και πλέον σώζουμε και προσφέρουμε πάνω από 10.000 μερίδες φαγητού καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Προσεγγίζουμε ολιστικά το θέμα της σπατάλης τροφίμων μέσω του ενημερωτικού προγράμματος μας «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», του προγράμματος διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι» και του προγράμματος ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά».

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για την επίτευξή τους;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε ποτέ φανταστεί πως θα έχει τόσο μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο η ιδέα της άμεση δικτύωσης δωρεών τροφίμων προς αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Εμείς απλά επιθυμούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε συνανθρώπους σε ανάγκη και παράλληλα να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων που είναι παντού γύρω μας.
Οι δυσκολίες ήταν πολλές, από μια αρχικά αρνητική στάση πολλών δωρητών μέχρι γραφειοκρατικά θέματα, αλλά όταν υπάρχει θέληση, πάθος, αφοσίωση και όρεξη για δουλειά τίποτε δεν είναι δύσκολο ή ανέφικτο!

CSR in Greece: Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Ουσιαστικά το Μπορούμε έχει γεννηθεί μέσα στην οικονομική κρίση, η οποία και έχει μεγαλώσει δραστικά τη διατροφική ανασφάλεια πολλών συνανθρώπων μας, συνεπώς την ανάγκη για τη μείωση της σπατάλης και την προσφορά τροφίμων. Τελικός μας στόχος είναι να μην έχουμε λόγο ύπαρξης, το οποίο θα συμβεί όταν δεν θα υπάρχει σπατάλη τροφίμων αλλά και συνάνθρωποι μας που χρειάζονται διατροφική στήριξη.
Η έλλειψη πόρων είναι κάτι πολύ σχετικό καθώς με ορθή οικονομική διαχείριση και επέκταση δράσης στα πλαίσια του εφικτού δεδομένης αυτής της ορθής διαχείρισης και όχι παραπάνω, στη δικιά μας περίπτωση δεν υφίσταται.
Για παράδειγμα, από την αρχή είχαμε σκεφτεί πόσο θα χρήσιμα θα ήταν πολλά από τα προγράμματα που δημιουργήσαμε στο δεύτερο και τρίτο έτος της λειτουργίας μας, και ενώ θέλαμε πολύ να τα υλοποιήσουμε, περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να τα ξεκινήσουμε.

CSR in Greece: Γνωρίζουμε ότι κάνετε πολλά, μπορείτε να αναφέρετε ποια τα αποτελέσματα του έργου σας στην πράξη;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Παρακάτω μερικά από τα αποτελέσματα της δράσης μας:
•Καθημερινά σώζουμε & προσφέρουμε περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε σώσει & προσφέρει συνολικά πάνω από 5.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 7.500.000€ (με 1,5€ / μερίδα)
•Περισσότερα από 1.200 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο»
•35 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στο Χωράφι»
•Πάνω από 320 εταιρείες εστίασης προσφέρουν φαγητό σε τακτική (καθημερινή ή εβδομαδιαία) βάση
•Συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 1.000 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα
•Έχουμε συμβουλέψει περισσότερα από 2.500 άτομα σε ανάγκη για σημεία παροχής επισιτιστικής βοήθειας
•35 εκπαιδευμένοι εθελοντές στηρίζουν σε εβδομαδιαία βάση το Μπορούμε
•Έχουμε σώσει και προσφέρει φαγητό σε 80 σημεία της Ελλάδας
•Πάνω από 90 ΜΜΕ από 30 χώρες έχουν παρουσιάσει τη δράση μας

CSR in Greece: Υπάρχει κάποια άλλη μεγάλη δράση που ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Ναι, ετοιμάζουμε μία νέα δράση για την ενεργοποίηση των λαϊκών αγορών σε σχέση με τη διάσωση και προσφορά τροφίμων από τους πάγκους μέσω οργανωμένης και συστηματικής συλλογής από εθελοντές του Μπορούμε και άμεσης δικτύωσης με κοντινό κοινωφελή φορέα. Ήδη, οι πιλοτικές δοκιμές που πραγματοποιήσαμε στην Αττική σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με τους παραγωγούς να χαίρονται για την οργανωμένη προσφορά και πολλές εκατοντάδες κιλά φρέσκων και εποχιακών λαχανικών να έχουν προσφερθεί ήδη.

CSR in Greece: Ποια προγράμματά σας έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα πιο αποτελεσματικά;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Το πρόγραμμα Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων έχει αποδειχθεί ασφαλώς εξαιρετικά αποτελεσματικό σε σημείο που πλέον να εφαρμόζεται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων. Ο μηχανισμός είναι τόσο αποτελεσματικός που για κάθε ευρώ το Μπορούμε προσφέρει 17 μερίδες φαγητού όταν υπό άλλες συνθήκες μία μερίδα φαγητού σε ένα συσσίτιο κοστίζει κατά μέσο όρο 3,5€.
Εξαιρετικής σημασίας είναι σαφώς και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» καθώς μέσω αυτού αγγίζουμε τις ψυχές και το μυαλό των παιδιών που αύριο θα γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και ενστικτωδώς θα σκέφτονται να προσφέρουν ότι τους περισσεύει αντί απλά να το πετούν στα σκουπίδια.

CSR in Greece: Θα μας αναφέρετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσετε την επόμενη χρονιά και πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για αυτές;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Το 2016 θα οργανώσουμε αρκετές εκδηλώσεις στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Saving Food 2.0 του κοινοτικού πλαισίου Horizon 2020 που θα έχει κύριο στόχο την αύξηση της ενημέρωσης της ελληνικής γνώμης για το πόσο εύκολο είναι με τη βοήθεια του Μπορούμε κάποιος να σώζει και να προσφέρει αντί να πετάει στα σκουπίδια το φαγητό του.
Η ενημέρωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας και το μηνιαίο newsletter μας στο οποίο κάποιος μπορεί να γραφτεί, της σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μας στο facebook, twitter και instagram και φυσικά τηλεφωνικώς στο 2103237805.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος για να συνδράμει το έργο σας αλλά και κάποιος που έχει ανάγκη;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Αυτός που ενδιαφέρεται να μας στηρίξει ρίχνει καταρχήν μια ματιά στην ειδική σελίδα μας στο boroume.gr και ανάλογα με αυτό που επιθυμεί να κάνει και τις ανάγκες του Μπορούμε αποφασίζει το πως και το πότε. Φυσικά, είμαστε πάντα πρόθυμοι για νέες ιδέες και όπως λέμε συχνά εδώ «τα όρια θέτονται μόνο από τη φαντασία και τη διάθεση του εθελοντή»!
Αυτός που έχει ανάγκη συνήθως επικοινωνεί μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2103237805 αλλά ενίοτε και ηλεκτρονικώς μέσω του info@boroume.gr και του facebook