CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη από την Πρόεδρο του Συλλόγου «enow-Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης», κας Νίκης Ρουμπάνη στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - GENESIS PHARMA S.A.
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Η ομάδα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Σε τι ξεχωρίζει η δική σας Μ.Κ.Ο από τις υπόλοιπες, που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Νίκη Ρουμπάνη:
Η ανεξαρτησία μας από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους επί σαράντα χρόνια και η διεθνής δικτύωση της οργάνωσης μας ανανεώνει και φέρνει κοντά μας ερευνητές,ωυχολόγους, νομικούς αλλά και εκπαιδευτικούς που μαθαίνουν και συνεισφέρουν στο έργο μας. Θεωρούμε ότι η μεγάλη εμπειρία 14.000 περιπτώσεων ενδο-οικογενειακής βίας και αρκετών εκατοντάδων σωμετεμπορίας που έχουμε στηρίξει μας κάνουν ένα κοινωνικό εργαστήρι αλληλεγγύης πολιτών.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για την επίτευξή τους;

Νίκη Ρουμπάνη:
Η έλλειψη πόρων και χώρων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μετά το κλείσιμο των γραφείων και του ξενώνα μας και την απόλυση της γραμματείας το 2009. Η Γραμμή ΣΟΣ, βασική μας δράση, συνεχίζει σε 24ωρη βάση, δεν έχει καμία χρηματοδότηση αλλά στηρίζεται από τα σπίτια των εθελοντών. Η συνεχής επιμόρφωση στελεχών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών που στηρίζουν τον αγώνα κατά της βίας καλύπτεται σε σχολεία και άλλες δομές όπου μας περιορίζει η έλλειψη φυλάκων για βραδυνά σεμινάρια. Επίσης έχουμε περιορίσει για τον ίδιο λόγο την Τράπεζα Χρόνου, την πρώτη που ιδρύθηκα στην Ελλάδα το 2004 και φιλοξενούμε γυναίκες στα σπίτια μας, όταν δεν τις έχουν δεχτεί ακόμα κάποιοι δημόσιοι ή δημοτικοί ξενώνες, μέχρι να κάνουν εξετάσεις, κλπ.

CSR in Greece: Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;

Νίκη Ρουμπάνη:
'Οπως αναφέρω παραπάνω, μας έχει περιορίσει σημαντικά και επίσης δεν έχουμε χώρους για να δεχτούμε πρόσθετο εθελοντικό έργο που χρειαζόμαστε. Αν είχαμε τουλάχιστον χώρο συναντήσεων των εθελοντών μας λίγο μεγαλύτερο από το καθιστικό μας, θα δεχόμασταν περισσότερους εθελοντές και θα υπήρχε μεγαλύτερη διάχυση της τεχνογνωσίας μας. Η έλλειψη πόρων έχει αναστείλει και το εκδοτικό έργο μας το οποίο έχει περιοριστεί στο ετήσιο ημερολόγιο, αλλά κάθε χρόνο είναι και δυσκολότερο να το εκδίδουμε. Εργασίες πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο και για την εφαρμογή των σχετικά με την νενδο-οικογενειακή βία, τη στήριξη μαθητών στα σχολεία κατά της βίας και τη σωματεμπορία, παραμένουν χωρίς δυνατότητα να εκδοθούν. Ακόμα έχουμε ελλείψεις σε οικοσκευές και τρόφιμα καθώς ενθαρρύνουμε πολλές κακοποιημένες γυναίκες να πάρουν το τιμόνι της οικογένειας μετά το χωρισμό και να μην αναθέτουν σε ιδρύματα τα παιδιά τους.

CSR in Greece: Γνωρίζουμε ότι κάνετε πολλά, μπορείτε να αναφέρετε ποια τα αποτελέσματα του έργου σας στην πράξη;

Νίκη Ρουμπάνη:
Στήριξη σε θύματα, ψυχολογική για να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται για έξοδο από τη βία και διάσωση και των παιδιών, επιμόρφωση σε πολλούς όπως προανέφερα, χωρίς κόστος, για παράδειγμα φέτος έγιναν σεμινάρια στηνΓενική Γραμματεία Ισότητας για τα στελέχη της Γραμμής 15900 που δεν είχαν τη δική μας εμπειρία στον αγώνα στήριξης θυμάτων τράφικινγκ, επιμορφώσεις μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών σε σχολεία όπου μας καλούν ή μαζί στο χώρο του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, συμπαράσταση χωρίς καθόλου αμοιβή επί πολλά χρόνια για απελευθέρωση θυμάτων σωματεμπορίας, σεξουαλικής ή εργασιακής, σε συνεργασία με την αστυνομία, μεταφράζοντας και εξηγώντας στα θύματα τα δικαιώματά τους, με την κα Στεφάν, πολύγλωσση πρώην υπεύθυνη στον ξενώνα μας, Εκπροσώπηση σε διεθνή συνέδρια όπως την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο στην επιτροπό και το Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια της εβδομάδας 'Cultura contro Camorra' Συνεργασίες με πρεσβείες χωρών προέλευσης και υποδοχής θυμάτων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Επιμόρφωση βιωματικού χαρακτήρα σε οργανώσεις νέων και νέων ερευνητών για την προστασία τους από το γνωστό 'κάψιμο' την εξάνττληση δηλαδή όσων ασχολούνται επαγγελματικά ή ερευνητικά αλλά και ως εθελοντές με τον ανθρώπινο πόνο.

CSR in Greece: Υπάρχει κάποια άλλη μεγάλη δράση που ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

Νίκη Ρουμπάνη:
Σε συνεργασία με τους καθηγητές καλλιτεχνικών,(Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Εικαστικών) δράσεις ευαισθητοποίησης πάνω στο Προσφυγικό και στον τρόπο αναγνώρισης των θεμάτων μετακίνησης πληθισμών σαν μια ευκαιρία ανταλλαγής κι όχι μ΄πονο ως 'φιλανθρωπικό' ζήτημα. Η μεγαλύτερη επιμόρφωση για διαχείριση συγκρούσεων σε πολλά επίπεδα, οικογένεια, κοινωνία, επαγγελματικό κύκλο, εάν εξασφαλίσουμε χώρους, και έκδοση υλικού.

CSR in Greece: Ποια προγράμματά σας έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα πιο αποτελεσματικά;

Νίκη Ρουμπάνη:
Όλα

CSR in Greece: Θα μας αναφέρετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσετε την επόμενη χρονιά και πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για αυτές;

Νίκη Ρουμπάνη:
Κυρίως από το facebook και με προσωπικά μηνύματα από τη λίστα ενδιαφερομένων, λόγω του ότι στερούμαστε γραμματείας και κάνουμε περιορισμένα τις δράσεις μας. Επίσης από την ιστοσελίδα μας, αλλά δεν έχουμε και πολύ χρόνο να την ενημερώνουμε. Δίνουμε πρωτεραιότητα στα θύματα και στην επιμόρφωση.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος για να συνδράμει το έργο σας αλλά και κάποιος που έχει ανάγκη;

Νίκη Ρουμπάνη:
Στο nroubani@gmail.com. και στο τηλέφωνο 210 9700814 της Γραμμής ΣΟΣ 'δίπλα σου', καθώς και στο 210 6411449.