CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη από την ομάδα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - RANDSTAD
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Η ομάδα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Σε τι ξεχωρίζει η δική σας Μ.Κ.Ο από τις υπόλοιπες, που υπάρχουν στην Ελλάδα;

ΜΚΟ Δεσμός:
Είμαστε ένας ενδιάμεσος φορέας, ένας κρίκος, ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Καλύπτουμε ανάγκες άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φορέων σε αγαθά και υπηρεσίες μέσα από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Εύκολα και αποτελεσματικά μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε τώρα και ηλεκτρονικά μέσω του www.desmosdirect.org. Επιδιώκουμε πλήρη διαφάνεια ενημερώνοντας κάθε δωρητή για τον αποδέκτη της προσφοράς του παρακινώντας τον να επαναλάβει την πράξη του.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για την επίτευξή τους;

ΜΚΟ Δεσμός:
Φέρουμε εις πέρας με επιτυχία τους στόχους μας και αυξάνεται διαρκώς τόσο το δίκτυο των οργανισμών που καλύπτουμε τις ανάγκες τους όσο και τα αγαθά που διακινούνται μέσω ημών. Ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις επιβάλουν τα προγράμματά μας όμως και θέληση, υπομονή και ομαδική δουλειά ξεπερνάμε τα όποια εμπόδια προκύπτουν.

CSR in Greece: Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;

ΜΚΟ Δεσμός:
Ο Δεσμός δημιουργήθηκε εν καιρώ κρίσης και σκοπός του είναι να βοηθήσει τα θύματα που μαστίζονται από αυτήν. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει στο έπακρον τις ανάγκες όμως αυξάνεται και η ευαισθητοποίηση του κόσμου που δύναται να προσφέρει με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η προσφορά από εταιρείες και ιδιώτες. Ο κύκλος εργασιών μας αυτή την περίοδο είναι πιο αυξημένος από ποτέ.

CSR in Greece: Γνωρίζουμε ότι κάνετε πολλά, μπορείτε να αναφέρετε ποια τα αποτελέσματα του έργου σας στην πράξη;

ΜΚΟ Δεσμός:
Από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, ο Δεσμός με επίκεντρο τα γραφεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 514 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 213 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει προσφέρει ο Δεσμός σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν πραγματικά ανάγκη μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια λειτουργίας υπερβαίνει το €1.900.000.

CSR in Greece: Υπάρχει κάποια άλλη μεγάλη δράση που ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

ΜΚΟ Δεσμός:
Το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους» που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φορείς για ένα έτος είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και προσλήψεων. Το 2016 θα καλύψουμε τον μισθό σε νέους άνεργους και θα παρακολουθούμε την πορεία και τις εξελίξεις του έργου τους. Ταυτόχρονα τρέχουμε τα υπόλοιπα προγράμματά μας που θα δείτε παρακάτω.

CSR in Greece: Ποια προγράμματά σας έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα πιο αποτελεσματικά;

ΜΚΟ Δεσμός:
1. «Δεσμός για τους Νέους»: αφορά την αξιοποίηση των πόρων που συγκεντρώθηκαν μέσω της εκστρατείας του Greek Crowdfund. Μέσω του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», ο Δεσμός θα υποστηρίξει κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για νέους ηλικίας 18 έως 28 ετών, για ένα έτος.
2. «Νοιάζομαι και Δρω»: πιλοτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή του εθελοντισμού ως μαθήματος στα σχολεία, με σκοπό την ενεργοποίηση και την παγίωση του αισθήματος της κοινωνικής προσφοράς στις νεότερες γενιές, με βασικούς πυλώνες αυτούς του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη. Το πρόγραμμα, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την πιλοτική εφαρμογή σε 60 δημοτικά και γυμνάσια πανελλαδικά σε 13 περιφέρειες της. Μάλιστα, από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία ολόκληρης της χώρας που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, για μια τριήμερη βιωματική επιμόρφωση στην οποία και έλαβαν το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος.
3. «Ο Δεσμός Προσφέρει Ζεστασιά»: Πρόκειται για τη συνέχεια του προγράμματος «Δεσμός για τα Σχολεία» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το χειμώνα 2012-2013 με σκοπό να προσφέρει καύσιμα θέρμανσης σε σχολεία και κοινωφελείς οργανισμούς. Σε τρία χρόνια η εκστρατεία για την παροχή καυσίμων θέρμανσης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη χάρη στις δωρεές εταιρειών και ιδιωτών έχει προσφέρει 171.566 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και 9,9 τόνους πέλλετ έχοντας βοηθήσει 7.174 συνανθρώπους μας που στηρίζονται από 123 φορείς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
4. «Δεσμός για τα Σχολεία - Άγονη Γραμμή»: προστέθηκε από το Μάιο του 2014 κάτω από την ομπρέλα του «Δεσμός για τα Σχολεία». Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσφέρθηκε εξοπλισμός και αναλώσιμα σε 11 νησιά στην Άγονη Γραμμή του Αιγαίου, με επίκεντρο 35 σχολεία των νησιών αυτών.
Τέλος άξιο αναφοράς είναι πως τον Φεβρουάριο του 2014 ύστερα από πρόταση του Δεσμού ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετική τροποποίηση που πρότεινε ο Δεσμός στην Ελληνική Κυβέρνηση και εκείνη στήριξε και έκανε πράξη για την απαλλαγή δωρεών σε είδος από την επιβολή του ΦΠΑ όταν οι δωρεές αυτές γίνονται προς κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η τροποποίηση αυτή κατέλυσε ένα καταστροφικό αντικίνητρο για τις εταιρείες, που επιθυμούσαν να δωρίσουν πλεονάζοντα αγαθά προς φιλανθρωπικούς σκοπούς και μέχρι τώρα ωθούνταν στην καταστροφή των αγαθών αυτών για να απαλλαχθούν από τον ΦΠΑ, και έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολούσε έντονα την ελληνική κοινωνία εδώ και 27 χρόνια.

CSR in Greece: Θα μας αναφέρετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσετε την επόμενη χρονιά και πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για αυτές;

ΜΚΟ Δεσμός:
Τα προγράμματά μας καθώς και οι υπηρεσίες μας δρομολογούνται καθημερινώς και θα συνεχίσουν στο μέγιστο και το επόμενο έτος. Για όλες μας τις έκτακτες δράσεις και εκδηλώσεις καθώς και φωτογραφικό υλικό μπορεί να ενημερώνεται κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα μας www.desmos.org, τη σελίδα "Δεσμός" στο facebook, να μας στείλει email ή να μας καλέσει στο info@desmos.org και 2169001320 για την Αθήνα και thessaloniki@desmos.org 2310 527620 για τη Θεσσαλονίκη!

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος για να συνδράμει το έργο σας αλλά και κάποιος που έχει ανάγκη;

ΜΚΟ Δεσμός:
Στέλνοντάς μας email ή καλώντας μας στο info@desmos.org και 2169001320 για την Αθήνα και thessaloniki@desmos.org 2310 527620 για τη Θεσσαλονίκη. Όλες τις πληροφορίες μπορεί να τις βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας www.desmos.org και τη σελίδα "Δεσμός" στο facebook. Όποιος επιθυμεί μπορεί να γίνει Φίλος του Δεσμού κάνοντας κλικ εδώ και να πραγματοποιήσει χρηματική δωρεά προς το σωματείο μας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε όπου υπάρχει ανάγκη κάνοντας κλικ εδώ.