Συνέντευξη της Προέδρου Δ.Σ. του ΣΘΙΕ-«Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας», κυρίας Δήμητρας Καρουζάκη, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη www.csringreece.gr - ARCELORMITTAL Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016
Η κυρία Δήμητρα Καρουζάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΘΙΕ, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.
CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο σας . Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;
Δήμητρα Καρουζάκη: Ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας»-ΣΘΙΕ, ιδρύθηκε το 1992 ως σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο. Η Θεραπευτική Ιππασία όμως είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Aideen Lewis από το 1983.
Ο Σύνδεσμος διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου τα μέλη είναι όλοι εθελοντές. Το Δ.Σ. εκλέγεται κάθε 4 χρόνια μετά από Γενική Συνέλευση και ψηφίζεται από τα μέλη του Συνδέσμου. Σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει 11 άλογα και εβδομαδιαίως έχει 140 συνεδρίες. Οι ηλικίες των θεραπευομένων κυμαίνονται από 2 ετών έως 70 και αφορούν άτομα με νοητικά, κινητικά, ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα. Στο ανθρώπινο δυναμικό του Συνδέσμου συγκαταλέγονται επαγγελματίες θεραπευτές με ειδικότητα στην φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογία, ειδική αγωγή, καθώς επίσης γραμματέας και σταβλίτης.
Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ο Σ.Θ.Ι.Ε.
• παρείχε θεραπευτικές υπηρεσίες σε περίπου 1000 παιδιά και 300 ενήλικες οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν οικονομικές δυσκολίες πρόσβασης σε υποστηρικτικές θεραπείες,
• συμμετείχε σε πολλούς αθλητικούς αγώνες όπως τοπικούς, διεθνείς, παραολυμπιακούς 2004, special Olympics 2011
• κέρδισε 15 μετάλλια
• εκπαίδευσε 20 Θεραπευτές ιππασίας τα τελευταία 8 χρόνια,
• συνέβαλε στην εξάπλωση της θεραπευτικής μεθόδου μιας και εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενές του ξεκίνησαν λειτουργία κέντρων θεραπευτικής ιππασίας σε άλλα μέρη της χώρας,
• συνέβαλε και συμβάλλει στην εξάπλωση της ιδέας του εθελοντισμού. Στη συνεχή και ομαλή λειτουργία του Σ.Θ.Ι.Ε. συνέβαλαν και συμβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 1500 εθελοντές προσφέροντας συστηματικά τις υπηρεσίες τους για τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως επί 10 μήνες ετησίως.
Στόχος του ΣΘΙΕ είναι η παροχή των υπηρεσιών του σε όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία αλλά και η με κάθε τρόπο διάδοση της ιππασίας ως θεραπευτικό μέσο. Μέχρι σήμερα ο Σ.Θ.Ι.Ε. έχει προσφέρει θεραπευτικές υπηρεσίες σε περίπου 1000 παιδιά και 300 ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν οικονομικές δυσκολίες πρόσβασης σε υποστηρικτικές θεραπείες. Προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε συνεχώς ώστε να καλύψουμε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Τα άτομα που επικοινωνούν με τον Σύνδεσμο καθημερινά είναι πάρα πολλά και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.
Ο Σ.Θ.Ι.Ε. είναι μέλος
• της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας,
• της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας,
• της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
• της Διεθνής Οργάνωσης Eurochild που ασχολείται με τα δικαιώματα των παιδιών
• της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ Ελλάδος με Α.Μ.:M08
• του Εθνικού Μητρώου Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας του νόμου 2646/98 με αριθμό 09110ΣΥΕ21096Ο30Ν / 0194
Τέλος, έχει αναπτύξει πρόγραμμα σπουδών για την εκπαίδευση εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας.
CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;
Δήμητρα Καρουζάκη: Ο ΣΘΙΕ βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά τους στόχους που θέτει κάθε χρόνο, όμως κάθε Σεπτέμβρη που ξεκινάμε τη νέα περίοδο θεραπειών βλέπουμε ότι υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από αυτές που μπορούμε να δεχθούμε. Αυτό μας δίνει χαρά γιατί δικαιώνει τις προσπάθειές μας αλλά και μας κάνει να βάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων που έχουμε από μας τους ίδιους ψηλότερα, να προσπαθούμε να εξελισσόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε σε περισσότερα άτομα που χρειάζονται θεραπεία.
Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η εύρεση οικονομικών πόρων για την συντήρηση του ΣΘΙΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η συντήρηση των αλόγων, του ιππαστικού τους υλικού και του ιπποδρομίου είναι μόνο μερικά από τα βασικά έξοδα του Συνδέσμου τα οποία πρέπει να καλύπτονται πλήρως ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουμε να είναι ποιοτικές και ασφαλείς. Αυτήν την περίοδο, θέλουμε να κατασκευάσουμε μία μικρή σκεπαστή αρένα ώστε ο καιρός να μην είναι εμπόδιο για τα θεραπευτικά προγράμματα. Ο πολύ δυνατός ήλιος ή η δυνατή βροχή πολλές φορές κάνουν αδύνατη τη διεξαγωγή συνεδριών για τα άτομα με αναπηρία. Επομένως ένα τέτοιο έργο θα ωφελούσε ακόμη περισσότερο τους θεραπευόμενους. Απευθυνόμαστε λοιπόν στον ιδιωτικό τομέα για χορηγίες και ελπίζουμε στην υποστήριξή τους.
CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;
Δήμητρα Καρουζάκη: Μακροπρόθεσμος στόχος του Συνδέσμου είναι η ένταξη στο δυναμικό του δυο ακόμα αλόγων που θα συνεισφέρουν στην κάλυψη περισσοτέρων αναγκών και στην εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων με αναπηρία. Η υπάρχουσα λίστα αναμονής μας εμπνέει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΘΙΕ καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει τα οφέλη της Θεραπευτικής Ιππασίας.
Σημαντικός επίσης στόχος του ΣΘΙΕ είναι η διάδοση της ιδέας της Θεραπευτικής Ιππασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης που παρέχουμε, αρκετά άτομα έχουν εκπαιδευθεί και έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, όπου προωθούν τη θεραπευτική ιππασία. Αξίζει να ειπωθεί ότι μόνο στα τελευταία 8 χρόνια εκπαιδεύτηκαν στον ΣΘΙΕ 20 Θεραπευτές ιππασίας.
CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;
Δήμητρα Καρουζάκη: Οι εθελοντές είναι σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του Συνδέσμου και χωρίς αυτούς ο ΣΘΙΕ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει ιππασία ή να έχει προηγούμενη εμπειρία από άτομα με αναπηρία ή από άλογα. Αυτά που είναι απαραίτητα είναι η συνέπεια, η διάθεση για συνεργασία, η αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα και πολύς ενθουσιασμός.
Ο καθένας μπορεί να δράσει με διαφορετικό τρόπο ώστε να συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του Συνδέσμου. Είτε καθημερινά με την φυσική του παρουσία στο χώρο και την βοήθεια του για την σωστή διεκπεραίωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, είτε με τη συμμετοχή του στις διάφορες εκδηλώσεις του ΣΘΙΕ (Χριστουγεννιάτικο, Πασχαλινό Παζάρι, Pony Riding κλπ),είτε με την κάλυψη διαφόρων αναγκών του ΣΘΙΕ (υλικοτεχνικών ή οικονομικών).
CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;
Δήμητρα Καρουζάκη: Ο ΣΘΙΕ είναι ανοικτός καθημερινά 8:30-13:30 και 16:00-19:00 και τα Σάββατα 8:30-13:00. Βρίσκεται στου Γουδή, Π. Κανελλοπούλου 10 και το τηλέφωνο της γραμματείας είναι το 2107488566. Επίσης ο καθένας μπορεί να ρωτήσει τις απορίες του στο e-mail: triding@otenet.gr. Πληροφορίες θα βρείτε στο site μας www.trag.gr και στο blog μας http://syndesmo-therapeftiki-ippasia-elladas.blogspot.gr/.
Οι τρόποι που μπορεί να συνδράμει ο καθένας στο έργο μας είναι:
1. Με την οικονομική συνεισφορά του
2. Ως χορηγός στα αθλητικά και θεραπευτικά προγράμματα του ΣΘΙΕ
Οι ανάγκες μας σε ετήσια βάση είναι:
• πετάλωμα αλόγων
• κτηνιατρικά έξοδα
• οδοντίατρος αλόγων
• τροφή αλόγων
• στρωμνή στάβλου
• κατασκευή μικρής σκεπαστής αρένας
• κατασκευή υπόστεγων για την στέγαση του τρακτέρ
• ιππαστικό υλικό
• εξοπλισμός γραφείου και αναλώσιμα υλικά |