CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Ιδρυτικού Μέλους του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, κυρίας Ξένιας Παπασταύρου, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - HELESI
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016

Η κυρία Ξένια Παπασταύρου, Ιδρυτικό Μέλος του ΜΠΟΡΟΥΜΕ παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Τί είναι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

Ξένια Παπασταύρου:
To ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ενώ ξεκίνησε ως εθελοντική πρωτοβουλία το Μάιο του 2011. Μέσα σε τρία χρόνια το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει καταφέρει να δικτυώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο μερίδες, ενώ καθημερινά μέσω της δράσης του προσφέρονται κατά μέσο όρο 3.500 μερίδες φαγητού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο 2014 το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, αναδείχθηκε ως ένας εκ των νικητών του διαγωνισμού «ASHOKA: Destination: Change. New Solutions for Greece competition».

CSR in Greece: Το σημαντικότερο επίτευγμα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ θεωρείτε ότι είναι οι 1,5 εκατομμύριο μερίδες που έχει σώσει;

Ξένια Παπασταύρου:
Ο αριθμός των μερίδων που έχουμε σώσει είναι, χωρίς συζήτηση, ένα επίτευγμα αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει κατορθώσει το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι το γεγονός ότι έφτιαξε ένα καινοτόμο μοντέλο αξιοποίησης τροφίμων (χωρίς αποθήκες, έξοδα αποθήκευσης και μεταφοράς) τα οποία πλέον αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια προσφέρονται κατευθείαν στο κοντινότερο ίδρυμα ή συσσίτιο που έχει ανάγκη. Με τον μηχανισμό του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι πλέον είναι εύκολο για τον καθένα να μην πετάξει φαγητό και να το προσφέρει εκεί που θα πιάσει τόπο. Το μόνο που έχει κανείς να κάνει είναι ένα τηλεφώνημα στο 210 3237805 ή μία αποστολή μηνύματις στα social media ή στο info@boroume.gr. Αυτή η ευκολία στην προσφορά νομίζω ότι είναι κρίσιμη καθώς απελευθερώνει “αναξιοποίητες δυνάμεις” δηλαδή τη διάθεση προσφοράς όλων των ανθρώπων που πριν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ μπορεί να ήθελαν να δώσουν το φαγητό που τους περίσσευε αλλά δε γνώριζαν που και πως να το πράξουν.

CSR in Greece: Πόσο εύκολο μπορεί μία εταιρεία μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ να προσφέρει τρόφιμα;

Ξένια Παπασταύρου:
Λόγω της πανελλαδικής εμβέλειας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ αλλά και της τεχνογνωσίας όσον αφορά τις τρέχουσες και πιο ζωτικές ανάγκες σίτισης στα ιδρύματα και τα συσσίτια που φροντίζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μπορούμε να συμβουλέψουμε κάθε εταιρεία που επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία δράση CSR και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση δράσεων προκειμένου αυτές να εξυπηρετούν τους σκοπούς της εταιρείας σας αλλά ταυτόχρονα να συνδράμουν ουσιαστικά στην κάλυψη επισιτιστικών αναγκών.

CSR in Greece: Τι γίνεται αν μία εταιρεία θέλει να βοηθήσει μεμονωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πώς θα τους εντοπίσει και πως θα ξέρει ότι χρήζουν βοήθειας;

Ξένια Παπασταύρου:
Για το σκοπό αυτό έχουμε φτιάξει το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» το οποίο προσφέρει σε εταιρείες αλλά και σε όποιον το επιθυμεί μια εύχρηστη πλατφόρμα με την οποία μπορεί με διαφάνεια, αμεσότητα και χωρίς κανένα διαχειριστικό κόστος προσφέρει τρόφιμα σε μεμονωμένους ανθρώπους. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύονται διατροφικά οι άνθρωποι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η διαδικασία είναι απλή: Μία εταιρεία εκδηλώνει το ενδιαφέρον της ηλεκτρονικά και επιλέγει ποιούς ανθρώπους επιθυμεί να βοηθήσει και σε ποια περιοχή. Η βοήθεια φτάνει στους επωφελούμενους υπό την μορφή δωροεπιταγών σούπερ μάρκετ για την αγορά τροφίμων υπό αυστηρές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ορθή και διαφανή λειτουργία του προγράμματος. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα η εταιρεία λαμβάνει αναφορά για την εξέλιξη της δωρεάς της, ενώ με το πέρας της δωρεάς λαμβάνει και επίσημη ευχαριστήρια επιστολή από την υπεύθυνη Κοινωνική Υπηρεσία.

CSR in Greece: Υπάρχει κάποια δράση που μπορούν να πραγματοποιήσουν εθελοντές μίας εταιρείας έξω από το γραφείο;

Ξένια Παπασταύρου:
Ναι, υπάρχει γι’ αυτό ένα ολόκληρο πρόγραμμμα, το λεγόμενο «ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο χωράφι» το οποίο πραγματοποιείται στο ύπαιθρο, όπου υπάρχει περισσευούμενη αγροτική παραγωγή. Σκοπός του προγράμματος είναι η διάσωση φρούτων και λαχανικών, τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας δηλαδή, και η προσφορά τους σε ανθρώπους της ίδιας περιοχής, που εξαιτίας μηδενικού ή πολύ χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε θρεπτικό φαγητό. Οι εθελοντές μίας εταιρείας μπορούν να περάσουν 2-3 ώρες σε ένα χωράφι, να συλλέξουν φρούτα και λαχανικά και να νοιώσουν τη χαρά της επαφής με τη φύση και της προσφοράς.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι στόχοι των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που σχεδιάζει το ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ξένια Παπασταύρου:
Έχουμε ως γνώμονα, τα προγράμματα ΕΚΕ στα οποία συμμετέχουμε να εκφράζουν τη φιλοσοφία και στρατηγική της δικής σας εταιρείας αλλά ταυτόχρονα να απαντούν σε υπαρκτές επισιτιστικές ανάγκες. Με αυτούς τους δύο σκοπούς, σχεδιάζουμε δράσεις όπως είναι η ad hoc ή η μόνιμη προσφορά κοντόληκτων ή μη προϊόντων από εταιρείες τροφίμων, η διοργάνωση ημερών εθελοντισμού π.χ. μαγειρικές δράσεις καθώς και ο συντονισμός για την προσφορά περισσευούμενου φαγητού από εταιρικές εκδηλώσεις. Μερικά από τα μεγαλύτερα προγράμματα ΕΚΕ στα οποία συμμετέχουμε είναι τα εξής: ΑΒ Βασιλόπουλος («52 εβδομάδες», «3.000 χριστουγεννιάτικα γεύματα»), το MEGA CHANNEL, η Elbisco, η IKEA, τα Ben & Jerry’s, και η ΕΨΑ

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3237805, info@boroume.gr, και στο facebook και twitter