CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, “Ανθρώπινοι – Άνθρωποι”, κας Βέρας Μεσσήνη,στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - METRO ΑΕΒΕ
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Η κυρία Βέρα Μεσσήνη, Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, “Ανθρώπινοι – Άνθρωποι”, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.


CSR in Greece: Ποιός είναι ο σκοπός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Ανθρώπινοι Άνθρωποι ";

Βέρα Μεσσήνη:
Σκοπός μας είναι η Στέγαση και Φροντίδα ανθρώπων και οικογενειών, που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν στο δρόμο,και η προσπάθεια Επανένταξής τους στην Κοινωνία. Ήδη είχε γίνει από το κράτος και τους Δήμους το πρώτο μεγάλο βήμα,με τους Ξενώνες και τα Υπνωτήρια, όπου οι άνθρωποι μπορούν από τις 21.00 - 9.00 το πρωί να έχουν ένα κρεβάτι,τροφήκαι να μπορούν να πλυθούν, έστω και για 5 ημέρες κάποιες φορές, μέχρι να αντικατασταθούν από τους επόμενους.

Η δική μας ιδέα ήταν να τους παραχωρούμε αυτόνομα διαμερίσματα που είναι απαραίτητο και πρωταρχικό δικαίωμα έως ότου μπορέσουν να ενεργοποιηθούν εργασιακά και να ανεξαρτοποιηθούν. Ευχή μας είναι να στεγάσουμε στις Κοινωνικές Κατοικίες όσους περισσότερους ανθρώπους μπορέσουμε. Είναι δικό τους Δικαίωμα και δική μας Υποχρέωση.

Το λέω αυτό διότι οι άνθρωποι μιλάμε συχνά για δικαιώματα, η εξύμνηση του Καθήκοντος ακούγεται σπάνια, παρ΄όλο που είναι ύψιστος Ηθικός νόμος, με "αμοιβή" την ικανοποίηση της Συνείδησης.

CSR in Greece: Πότε ιδρύσατε την Εταιρεία σας και ποιό είναι το έργο σας μέχρι σήμερα;

Βέρα Μεσσήνη:
Ειναι ακριβώς 2 χρόνια που την ιδρύσαμε, και μετά από πολλαπλές επισκευές 7 μηνών μιας μεγάλης Πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε εγκαταστήσει, σε Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων - στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του οποίου είναι καταγεγραμμένοι οι άστεγοι - εδώ και 5 μήνες 60 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων τα 29 είναι παιδάκια.

Μένουν σε αυτόνομα διαμερίσματα, τα οποία επιπλώσαμε και περιποιηθήκαμε μόνο με Εθελοντές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Έχουμε άλλα 6 διαμερίσματα έτοιμα, τα οποία μας έχουν προσφέρει άνευ ανταλλάγματος ευαίσθητοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι τα είχαν ξενοίκιαστα, το οποίο το θεωρώ καταπληκτικό. Οι προσφορές είναι πολλές, και σύντομα θα προχωρήσουμε και με τα επόμενα.

CSR in Greece: Πώς καταφέρατε να συνδράμουν τόσοι άνθρωποι στις προσπάθειές σας;

Βέρα Μεσσήνη:
Βασικά το οφείλουμε σε πάρα πολλούς και θετικούς Δημοσιογράφους, οι οποίοι "αγκάλιασαν" το έργο μας και το δημοσιοποίησαν. Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι που προσφέρουν καθημερινά έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ρουχισμό, παιχνίδια, βιβλία κ.α. Έχουμε αυτή τη στιγμή δύο μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους γεμάτους από προσφορές. Τα 15 διαμερίσματα της Κοινωνικής Πολυκατοικίας τα επιπλώσαμε και τα εξοπλίσαμε μόνο από προσφορές, όπως και τα άλλα 6. Θυμάμαι μια μεγάλη Εταιρεία μας έστειλε 2 Σάββατα πολλούς εθελοντές, οι άνδρες "δέναν " τα κρεβάτια, οι γυναίκες κρεμούσαν κουρτίνες, στόλιζαν τους τοίχους με κάδρα κ.α.

Είναι η ώρα ο Ανθρώπινος άνθρωπος να "ανθήσει ". Δεν επέλεξα τυχαία την ονομασία της Εταιρείας μας. Ενώ από την δεκαετία του 60 είχαμε, όπως γνωρίζουμε την ανάπτυξη του ατομικισμού, το μόνο καλό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είναι η ανάπτυξη της Ανθρωπιάς μας.

CSR in Greece: Μετά την εγκατάσταση των οικογενειών, πώς τους συνδράμετε;

Βέρα Μεσσήνη:
Κατ ΄αρχάς τους παρέχουμε τα απαραίτητα τρόφιμα, και φροντίζουμε για την Ιατροφαρμακευτική και Ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, για την οποία έχουν προσφερθεί πολλοί συνάδελφοί μου ψυχολόγοι- ψυχοθεραπευτές, και για την προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει τα έξοδα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. και εμείς της θέρμανσης.

Κοινωνική λειτουργός του Δήμου Αθηναίων συνδράμει σε εβδομαδιαία βάση στην εύρυθμη λειτουργία και στην καταγραφή δυσκολιών και αναγκών. Είναι σημαντικό ότι ήδη 4 από τους εγκατεστημένους μας έχουν αρχίσει να εργάζονται.

CSR in Greece: Αναφερθήκατε πριν σε μια Εταιρεία που έστειλε εθελοντές. Έχουν ενεργοποιηθεί και άλλες;

Βέρα Μεσσήνη:
Ειναι πολύ σημαντικό ότι ενεργοποιούνται και προσφέρουν μεγάλες Εταιρείες.Π.χ. από μία αλλη μεγάλη Εταιρεία ήρθαν για 1 ημέρα 30 εθελοντές οι οποίοι καθάρισαν και επίπλωσαν, έστρωσαν κρεβάτια κ.α. σε τρία απο τα νέα διαμερίσματα.

Μια άλλη Εταιρεία μας προσέφερε πολλά απορρυπαντικά, είδη προσωπικής χρήσης, Pumpers κ.α. Ένα μεγάλο Super Market μας προσέφερε 2 φορές από 20 κούτες τρόφιμα μακράς διάρκειας, και ένα άλλο μας παραχώρησε μια διατακτική των 150 ευρώ για να τους ψωνίσουμε τρόφιμα. Μια άλλη Εταιρεία προσφέρει σε μηνιαία βάση 50 κιλά κοτόπουλα. Μια άλλη πάλι σε μηνιαία βάση τυριά, ζαμπόν και λουκάνικα. Μια φαρμακοβιομηχανία προσέφερε φάρμακα που χρειαζόντουσαν οι φιλοξενούμενοί μας.

Μέσω της ΜΚΟ " Μπορούμε " που μας έκανε τη διασύνδεση 1 ζαχαροπλαστείο και ένα άλλο μαγαζί τους προσφέρει κάθε βράδυ ότι τους περισσεύει.Μια άλλη Εταιρεία συγκέντρωσε από του εργαζόμενους της ρούχα και μικροαντικείμενα.Μια αλλη Εταιρεία, μου τηλεφώνησαν προχθές ότι θέλουν να προσφέρουν εθελοντές και χρήματα.

CSR in Greece: Μιας και αναφερθήκατε σε χρήματα, πώς στηρίζετε οικονομικά τις προσπάθειές σας;

Βέρα Μεσσήνη:
Δυστυχώς, προς το παρόν, κανένα Κοινωφελές Ίδρυμα δεν μας έχει συνδράμει οικονομικά. Εύχομαι εκ του θετικού αποτελέσματος να μας συμπαρασταθούν. Μέχρι τώρα βασιζόμαστε μόνον στις συνδρομές των ιδρυτικών μας μελών και των "Φίλων" της Εταιρείας μας. Επίσης αρκετοί Καλλιτέχνες προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς , και οργανώσαμε 2 καλλιτεχνικές βραδιές, όπως και 2 δάσκαλοι κολύμβησης οργάνωσαν κολυμβητικό event και τα έσοδα ήταν υπέρ των Αστέγων μας.

CSR in Greece: Εκτός του Δήμου Αθηναίων έχετε και με άλλους συνεργασίες;

Βέρα Μεσσήνη:
Ελπίζω σύντομα να συνεργαστούμε και με το Ε.Κ.Κ.Α, όπου είναι καταγεγραμμένοι πολλοί άστεγοι, και αρκετοί φιλοξενούνται στον Ξενώνα τους. Επειδή χρειαζόταν έγκριση από το Αξιότιμο Πρωθυπουργό μας του έγραψα μια επιστολή, όπου του
περιέγραφα την ιδέα της Κοινωνικής Κατοικίας. Είναι εκπληκτικό ότι μου απάντησε αμέσως, σε μία εβδομάδα, και με κάλεσε να συνεργαστούμε με το Ε.Κ.Κ.Α, διότι βρήκε την ιδέα της κοινωνικής κατοικίας πολύ σημαντική , θετική και απαραίτητη.

Εύχομαι να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και εκτός Αθηνών, π.χ. στην Θεσσαλονίκη μας έχουν ήδη προσφέρει 2 διαμερίσματα.

Ένα τελευταίο σημαντικό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι πέρυσι τον Νοέμβριο είχα αποτανθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, με την παράκληση να απαλλάσσουν τους Ιδιοκτήτες που προσφέρουν άνευ ανταλλάγματος διαμερίσματα από το χαράτσι. Μέσα σε 20 ημέρες έφεραν το θέμα στη Βουλή και ψηφίστηκε. Τώρα αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνέντευξη. Ευχή μου να νοιάζονται και να ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, προσφέροντας στον διπλανό τους, ότι μπορεί ο καθένας. Έστω ένα Χαμόγελο ! Ο ένας μετά τον άλλον και όλοι Μαζί θα κάνουμε τη Διαφορά!