CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας του Συλλόγου «Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος», κυρίας Σάντρας Ζαφειρακοπούλου, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - APPLE
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015

Η κυρία Σάντρα Ζαφειρακοπούλου Γενική Διευθύντρια του Συλλόγου «Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece:
Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο σας . Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου: Ο Οργανισμός μας ιδρύθηκε το 1980 μετά από μία εκπληκτική πρωτοβουλία μίας μάνας που θέλησε να χαρίσει στο σοβαρά άρρωστο γιο της, τον Κρις, το όνειρό του! Έτσι σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής στο Phoenix της Arizona, ο Chris έγινε αστυνομικός για μία ολόκληρη μέρα το βράδυ της οποίας παρασημοφορήθηκε. Μετά την εκπλήρωση αυτής της Ευχής, έγιναν δύο πράγματα: η ψυχολογία του Κρις άλλαξε τελείως – όλοι μιλούσαν για ένα τελείως διαφορετικό παιδί και… ιδρύθηκε το Make-A-Wish με στόχο να προσφέρει στα παιδιά την ίδια δυνατότητα: να ζήσουν το όνειρό τους ώστε να αποκτήσουν δύναμη να ξανακερδίσουν τη ζωή τους!

Σήμερα κάθε 23 λεπτά κάπου στον κόσμο πραγματοποιείται μία Ευχή παιδιού από το Make-A-Wish. Στην Ελλάδα ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Ευχή παιδιού εκπληρώθηκε το 1997. Έκτοτε έχουμε εκπληρώσει περισσότερες από 1.330 Ευχές παιδιών 3-18 ετών που αντιμετωπίζουν μία απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια και νοσηλεύονται στη χώρα μας με σκοπό να προσφέρουμε Δύναμη, Χαρά και Ελπίδα σε αυτά και τις οικογένειές τους. Πιστεύουμε στη θεραπευτική δύναμη της Ευχής και αυτήν επιδιώκουμε να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά «μας».

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκπληρώνουμε όλες τις Ευχές που έρχονται ως αιτήματα οικογενειών στο γραφείο μας αρκεί τα παιδιά να πληρούν τα κριτήρια (ηλικία 3-18, απειλητική ασθένεια και νοσηλεία στην Ελλάδα). Αυτή είναι μία συνεχής προσπάθεια. Φροντίζουμε να καλύπτουμε το κόστος όλων των Ευχών που διατυπώνονται στο Κάνε-Μια-Ευχή. Επομένως η αέναη προσπάθειά μας είναι να έχουμε πόρους ώστε να οργανώνουμε τις Ευχές των παιδιών με τον πιο μαγικό τρόπο. Άλλωστε αυτό στο οποίο στοχεύουμε δεν είναι απλώς η ικανοποίηση του παιδιού αλλά το να ακουστεί από τα χείλη του η φράση «Δεν το πιστεύω». Μόνο τότε ηρεμούμε. Όταν το παιδί και η οικογένεια δεν πιστεύουν αυτό που ζουν. Μόνον τότε η Ευχή έχει τη δύναμη να τους κάνει όλους να ξεχαστούν και να αντλήσουν δύναμη από το ότι τα όνειρα πολλές φορές βγαίνουν αληθινά.

Η κρίση μας δίδαξε ένα πράγμα: οτι οι Έλληνες επιδεικνύουν αλληλεγγύη ακόμη κι αν από το υστέρημά τους χρειαστεί να προσφέρουν ένα μικρό κομμάτι. Πλέον το fundraising, κατά γενική ομολογία, έχει αλλάξει και θα μπορούσε η αλλαγή αυτή να συνοψιστεί στη φράση "λίγα από τους πολλούς" που αντικαθιστά το "πολλά από λίγους". Όλοι έχουν πληγεί από την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Κανείς, ιδιώτης ή εταιρεία, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Παρά ταύτα υπάρχει εντονότερη η ανάγκη για προσφορά και αυτή είναι ακριβώς η δική μας κινητήριος δύναμη. Αλλάζει σταδιακά η φιλοσοφία του κόσμου και κάνει την κοινωνική προσφορά μία συνιστώσα της καθημερινότητάς του: θα σκεφτεί πολύ πιο συχνά να κάνει τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες του γάμου ή της βάφτισης σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, θα αντικαταστήσει το στεφάνι με τη δωρεά εις μνήμην και θα σκεφτεί να αγοράσει τα δώρα για το παιδικό πάρτυ από ένα ίδρυμα ώστε να περάσει ένα διδακτικό μήνυμα προσφέροντας κάτι όμορφο παράλληλα.

Επομένως η δική μας πρόκληση είναι να είμαστε συνεπείς κι αφοσιωμένοι στο έργο μας με πρόθεση να μας γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνοντας την ουσία του έργου μας. Μου λένε κάποιες φορές πως η φιλανθρωπία είναι προτιμότερο να κινείται προς κατευθύνσεις προσφοράς αναγκαίων για την επιβίωση ειδών ή νοσηλείας και στέγης. Προφανώς όλοι οι ΜΚΟ με παρόμοιο έργο έχουν θεάρεστη προσφορά και αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν το κοινωνικό κράτος σε πολλές περιπτώσεις. Παρόλαυτά η περιπέτεια μίας τόσο σοβαρής ασθένειας σε ένα μικρό παιδί είναι ένας ασύγκριτος πόνος κι εμείς ερχόμαστε να προσφέρουμε Δύναμη, Χαρά και Ελπίδα σε αυτόν τον μικρόκοσμο που συνταράσσεται συθέμελα όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Θέλουμε να προσφέρουμε το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, το αδύνατο που γίνεται δυνατό και κάνει το παιδί να συνεχίσει να παλεύει.

Με τη βοήθεια εθελοντών και με οδηγό ένα από τα Προγράμματά μας που ονομάζουμε Αστέρι-Της-Ευχής οργώνουμε τα σχολεία με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά με το μήνυμα «το υγιές παιδί για το άρρωστο παιδί». Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά διδάσκονται. Και θα ήταν απίστευτα ευεργετικό για την κοινωνία μας αυτή η εκπαίδευση να ξεκινάει από τις πρώτες τάξεις των σχολείων.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου:
Ένας και μοναδικός: να μπορούμε να εκπληρώνουμε την βαθύτερη επιθυμία κάθε παιδιού που νοσεί με μία απειλητική ασθένεια στην Ελλάδα. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Με τη βοήθεια όλων, ιδιωτών και εταιρειών, με τη συνεργασία μας και με άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά καθώς και με το χαρακτηριστικό της οικονομικής μας διαφάνειας μια και ετησίως η εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών ΕΥ (ERNST & YOUNG ) ελέγχει την οικονομική μας διαχείριση.

CSR in Greece: Πώς μπορούν οι εταιρείες να συμβάλουν στο έργο σας;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου:
Ποικιλοτρόπως. Αυτό που βιώνουμε με τις επιχειρήσεις είναι για εμάς πολύ συγκινητικό. Εφόσον έρθουν κοντά μας με κάποια αφορμή, συνεχίζουν να μας στηρίζουν συστηματικά με διάφορους και διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους. Ασπάζονται το όραμά μας.

Κατ’αρχάς αυτό που επιθυμούμε είναι να μας ανοίγουν το δρόμο ώστε να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες / καταναλωτές τους. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς από πλευράς προσέλκυσης πόρων αλλά και αναγνωρισιμότητας, να έχει κάποιος τη δυνατότητα προαιρετικά να αγοράσει τον καφέ του 5 ή 10 λεπτά πιο ακριβά με σκοπό αυτό το ποσό να ενισχύσει το έργο μας. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να ισχύσει και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κοινό. Επίσης, εταιρείες στις οποίες λειτουργούν οργανωμένες ομάδες εθελοντών, να μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας μέσα από ένα Πρόγραμμα Team Building που το ονομάζουμε Grant-A-Wish και αφορά σε τι άλλο; Στην οργάνωση μίας Ευχής από εργαζομένους της εταιρείας, μία εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Φυσικά, δωρεές και χορηγίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες και εξασφαλίζουν στην εταιρεία που μας υποστηρίζει αντίστοιχη προβολή.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου:
Χωρίς τους εθελοντές μας δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιούμε το έργο μας. Το Κάνε-Μια-Ευχή απαρτίζεται από 10 εργαζομένους και περίπου 650 ενεργούς εθελοντές οι οποίοι εκμαιεύουν τις Ευχές των παιδιών, παρίστανται στην εκπλήρωση αλλά συμβάλλουν και σε όλες τις ενέργειες fundraising. Υπάρχει πάντοτε ανάγκη εθελοντών. Και δεν έχουμε παράπονο. Οι Έλληνες όταν πιστέψουν στο όραμα, προσφέρουν με την καρδιά τους. Παθιάζονται για τον σκοπό και τον υπηρετούν με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας. Αυτό στο οποίο επιδεχόμαστε βελτίωσης ως λαός είναι η συνέπεια. Ακόμη και μία ώρα το χρόνο να έχει κάποιος να μας διαθέσει, θα την αξιοποιήσουμε. Όμως είναι πολύ επιβοηθητικό αυτή η ώρα να είναι συνεπής και συστηματική ώστε να μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε αυτήν την εθελοντική βοήθεια.

Οι τρόποι είναι άπειροι και μετά από επικοινωνία με το γραφείο, σίγουρα κάποιος θα βρει το «δρόμο» του κοντά μας. Υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς, μερική ή πλήρης Υιοθεσία Ευχής (κάλυψη κόστους μίας Ευχής), δωρεά €2 και απόκτηση του Αστεριού Ευχής στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει την Ευχή του, αποστολή sms με τη λέξη WISH στο 54042 έναντι €2 +ΦΠΑ, δωρεές εις μνήμην, απόκτηση της Star Card με ετήσια εισφορά της τάξεως των €60 και εκπτωτικών προνομίων σε εκδηλώσεις και προϊόντα του Οργανισμού έναντι αυτής και, φυσικά, εθελοντικό έργο.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι καθένας έχει κάποιες στιγμές και «επετείους» που στιγματίζουν τη ζωή του (είτε ευχάριστα είτε λιγότερο). Είναι πολύ όμορφο να συνδυάζουμε αυτές τις ημερομηνίες με την προσφορά εθελοντικού έργου. Προσωπικό παράδειγμα αφορά στο ότι για μένα η 20η Φεβρουαρίου είναι μία μέρα που κάθε χρόνο απορροφά τη σκέψη μου σχετικά με ένα συμβάν της ζωής μου. Κάθε χρόνο εδώ και 6 χρόνια, προσπαθώ εκείνη τη μέρα ή περί αυτής, να προσφέρω κάτι (κάθε χρόνο διαφορετικό). Έτσι νιώθω ότι τιμώ τις δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο μου και κατάφερα να ξεπεράσω. Είναι η δική μου «μέρα» εθελοντισμού. Φανταστείτε αν όλοι μας είχαμε μία τέτοια μέρα. Πόσο ομορφότερος θα γινόταν ο κόσμος αλλά και ο κόσμος «ΜΑΣ».

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος;

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου:
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή. Μπορεί κάποιος να καλέσει το 2109637660 (Αθήνα) ή 2310523978 (Θεσσαλονίκη) και να ξεκινήσει το ταξίδι του μαζί μας στο μαγικό κόσμο των Ευχών. Επίσης, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.makeawish.gr καθώς και τη σελίδα μας στο facebook
https://www.facebook.com/MakeAWishGreece