CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Προέδρου της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαϊδας, κύριου Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Ο κύριος Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαϊδας, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο σας. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας είναι μια διασωστική ομάδα, της οποίας τα μέλη, άντρες και γυναίκες, απλοί πολίτες, προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια τους σε θέματα πολιτικής προστασίας, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινόμενων, φυσικών καταστροφών και κάθε είδους έκτακτης ανάγκης.
Η Ε.Δ.Ο.Π. ιδρύθηκε το 2005 και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, διαθέτει διασωστικό εξοπλισμό και η προσπάθεια εξοπλισμού της είναι διαρκείς.
Το 2006 αναγνωρίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος και έλαβε τον αριθμό 14 του μητρώου εθελοντικών οργανώσεων Γ.Γ.Π.Π.Ε.
Στόχοι:
• Η προσφορά εθελοντικής βοήθειας ή διάσωσης, με οποιοδήποτε τρόπο στους συνανθρώπους, σε περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ναυάγια, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλου είδους καταστροφή συμβεί στην Ελλάδα λόγω καιρικών φαινομένων, τρομοκρατικών ενεργειών, σε βουνό, ξηρά ή θάλασσα.
• Η εθελοντική αυτή βοήθεια θα προσφέρεται στα πλαίσια συνδρομής των κρατικών δυνάμεων πυροσβεστικής, στρατού, λιμενικού σώματος, ΠΣΕΑ, Υπουργείων, Περιφερειών, OTA, ΕΚΑΒ, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δασαρχείων και άλλων εθελοντικών ομάδων.
• Η προσφορά εθελοντικής βοήθειας ή διάσωσης σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω και σε συνανθρώπους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οπουδήποτε άλλου στον κόσμο.
• Η συνεχής εκπαίδευση των μελών του σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων Βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας.
• Η ενημέρωση πολιτών, φοιτητών - σπουδαστών αλλά και μαθητών για την απόκτηση γνώσεων πρώτων βοηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστάσεις έκτακτης ανάγκης.
• Η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της χώρας αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας σε ζητήματα εθελοντικής διάσωσης.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Μέσα από συνεχής καλύψεις διαφόρων εκδηλώσεων σε όλη την Δυτική Μακεδονία, παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πραγματοποίηση ασκήσεων προσομοίωσης, αποκτήσαμε νέες γνώσεις, εμπλουτίσαμε τις ήδη υπάρχουσες και καταφέραμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες στην πόλη μας και όπου αλλού μας ζητήθηκε.
Η Ε.Δ.Ο.Π. έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί σε όλη την Δυτική Μακεδονία :
• Σχολές εθελοντών διασωστών κάθε χρόνο (τετράμηνης διάρκειας) για νέα μέλη.
• Ασκήσεις ορεινής διάσωσης.
• Ασκήσεις σεισμού.
• Ασκήσεις οργάνωσης καταυλισμού.
• Εκπαιδευτικά διήμερα σε διάφορα ορεινά καταφύγια.
• Σεμινάρια πρώτων βοηθειών, σεισμού και επιβίωσης στο βουνό, σε λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία και σε συλλόγους σε όλη σχεδόν την Δυτική Μακεδονία.
• Εκπαιδεύσεις φαντάρων, στο 523 Μ/Π ΤΠ (ΚΕΝ) κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων Μαυροδενδρίου, σχετικά με τις πρώτες βοήθειες.
• Επιχειρήσεις έρευνας αγνοούμενων.
• Συμμετέχει στην κατάσβεση πυρκαγιών.
• Λαμβάνει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.
• Αναλαμβάνει εθελοντικά την υγειονομική κάλυψη δεκάδων.
α. Συναυλιών
β. Αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού
γ. Αγώνες δρόμου και μαραθωνίων
δ. Ορεινών αγώνων δρόμου

Πληροφορίες με τις μέχρι τώρα δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο www.edop.gr καθώς και στην σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/DIASOSTIKI.PTOLEMAIDAS

Σε κάθε στιγμή κινδύνου, ακόμη και στην καθημερινότητά μας, όλοι έχουμε σημαντικό ρόλο να βοηθήσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.
Εμείς προσφέρουμε τις γνώσεις, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, για μια σωστή διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων.
Η ΕΔΟΠ έχει πραγματοποιήσει 3 σχολές εθελοντών διασωστών και ήδη ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη σχολή που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη και θα αφορά άτομα που θα θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τον εθελοντισμό.
Έμπειροι εισηγητές, θα παρέχουν εκπαίδευση στους τομείς:
• των πρώτων βοηθειών,
• της ορεινής διάσωσης,
• των μαζικών καταστροφών,
• της ναυαγοσωστικής,
• και των τηλεπικοινωνιών.
Βασικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσους πιο πολλούς συνανθρώπους μας μπορούμε πάνω στην ιδέα του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός δεν έχει υλικά ανταλλάγματα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μεράκι, όρεξη και θέληση.
Τα υλικά και ο εξοπλισμός της ομάδας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρειάζεται να αντικατασταθούν, να συντηρηθούν, να εμπλουτιστούν. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τον κόσμο γενικότερα έχει επηρεάσει και την ΕΔΟΠ.
Η οικονομική ενίσχυση της ομάδας οφείλεται σε επώνυμους και ανώνυμους φίλους, που με τη συνδρομή τους και την χορηγία τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην προμήθεια του απαραίτητου διασωστικού εξοπλισμού και την αρτιότερη οργάνωση της ομάδας.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Βασικότερος στόχος μας, όπως προαναφέρθηκε, είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στην ιδέα του εθελοντισμού, να διατηρήσουμε το επίπεδο της ομάδας, που μέσα στο πέρασμα των χρόνων και μετά από τις προσωπικές θυσίες και τον αγώνα του κάθε μέλους χωριστά ,καταφέραμε να φτάσουμε και να συνεχίζουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και τις γνώσεις μας όταν και όπου χρειάζεται.
Ένα μεγάλος στόχος της ομάδας είναι να αποκτήσει ένα όχημα με κίνηση 4Χ4 προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα ακόαμ περισσότερο στην ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, πάντα θα υπάρχει ανάγκη ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν.
Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινά η 4η Σχολή Εθελοντών Διασωστών της ΕΔΟΠ που απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας, και αφού λάβουν την κατάλληλη επιμόρφωση να είναι σε θέση να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για την σχολή θα βρείτε στην σελίδα μας στο facebook εντός ολίγων ημερών.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Η ταχυδρομική διεύθυνση μας είναι:

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
1o ΧΙΛ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑΣ
ΤΘ 42 – 50200 ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Πρόεδρος 6944423632
Γραμματεία 6972186977

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edop.2006@yahoo.gr
Στην σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/DIASOSTIKI.PTOLEMAIDAS
Όποιος ενδιαφέρεται να συνδράμει στην ομάδα και να βοηθήσει στο έργο μας, μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Τριανταφυλλίδη Δημοσθένη στο τηλ. 6944423632 ή στο mail της ομάδας edop.2006@yahoo.gr
Όλοι μαζί ας γίνουμε αλληλένδετοι κρίκοι στην αλυσίδα του εθελοντισμού.

CSR in Greece: Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογος σας και από ποιο όργανο διοικείτε;

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης:
Η ομάδα αυτή την στιγμή έχει 120 άτομα στην δύναμη. Τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Η ομάδα διοικείται από εφταμελές διοικητικό συμβούλιο από τους :
Πρόεδρος : Τριανταφυλλίδης Δημοσθένης
Αντιπρόεδρος : Κιορπέ Ευαγγελία
Γραμματέας : Χουλιάρα Ρουμπίνη
Ταμίας : Ξυνού Μαρία
Υπεύθυνος Υλικού και κτιρίου: Χιονίδης Νίκος
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων : Κάβουρα Παρασκευή
Υπεύθυνη Εκπαιδεύσεων : Τζιφρίδου Μαρία
Ανώτερο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση.