CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», κυρίας Μέμης Τσεκούρα, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - PRAKTIKER HELLAS AE
Παρασκευή, 15 Μαϊου 2015

Η κυρία Μέμη Τσεκούρα πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»;

Μέμη Τσεκούρα:
O Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο απευθύνεται στο κοινό. Ο Σύλλογος μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα προσφέροντας πάνω από 23.000 δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Ο Σύλλογος στο παρελθόν ήταν γνωστός ως Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, και φέτος άλλαξε ονομασία.

CSR in Greece: Ποιος είναι ο στόχος του Συλλόγου;

Μέμη Τσεκούρα:
Κύριος στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση γύρω από θέματα σκελετικής υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας. Επιπλέον, φροντίζει για την πρόληψη προβλημάτων και παθήσεων που αφορούν στη σκελετική υγεία καθώς και στην φροντίδα τους. Τέλος, στοχεύει στην ενημέρωση των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων για τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

CSR in Greece: Ποια είναι η δραστηριότητα του Συλλόγου;

Μέμη Τσεκούρα:
Η δραστηριότητα του Συλλόγου επεκτείνεται στην διοργάνωση πανελλαδικών ενημερωτικών ημερίδων, οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τις σκελετικές παθήσεις, ενημερωτικά σεμινάρια υγείας, άσκησης, διατροφής και ψυχολογίας καθώς και στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων, τα οποία σαν στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση όλων των πολιτών πάνω σε σημαντικά θέματα σκελετικής υγείας.
Επίσης, ο Σύλλογος διεξάγει επιστημονικές μελέτες με σκοπό να συγκεντρωθούν, εκτιμηθούν και αξιοποιηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία για την οστεοπόρωση στην Ελλάδα, μοναδικό επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα. Τα δεδομένα που μέχρι στιγμής έχουν επεξεργαστεί, έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

CSR in Greece: Ποιες είναι οι παροχές που προσφέρονται στα μέλη του Συλλόγου;

Μέμη Τσεκούρα:
Η κυριότερη παροχή που προσφέρει ο Σύλλογός μας στα μέλη του κι όχι μόνο είναι η έγκυρη ενημέρωση και συμβουλευτική γύρω από τις σκελετικές παθήσεις. Εξειδικευμένοι επιστήμονες του χώρου ενημερώνουν το κοινό, προκειμένου η πρόληψη να γίνει μέρος της ζωής όλων μας. Παράλληλα, ο Σύλλογός μας προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τις πιο απομονωμένες περιοχές, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είναι ανασφάλιστοι κλπ. Ακόμη, λειτουργεί ομάδα κύφωσης – σκολίωσης για παιδιά και ενήλικες, προκειμένου να ανιχνευθεί άλλο ένα πολύ σπουδαίο σκελετικό πρόβλημα. Επιπροσθέτως, ο Σύλλογός μας τονώνει και την κοινωνική ζωή των μελών του οργανώνοντας σεμινάρια διατροφής και χορού, περιπάτους με αθλητικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, εκδρομές, γιορτές κ.α. Ωστόσο, ο Σύλλογός μας δεν παύει να είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις χορηγίες και στα μέλη του, επομένως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην διεξαγωγή όλου αυτού του πολυσύνθετου έργου.

CSR in Greece: Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στον Σύλλογό σας;

Μέμη Τσεκούρα:
Ο τρόπος για να γίνει κάποιος μέλος στον Σύλλογό μας είναι πολύ απλός! Συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση με τα στοιχεία επικοινωνίας και αποπληρώνοντας το συμβολικό ποσό των 12€/έτος, μπορεί ο καθένας να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο του Συλλόγου

CSR in Greece: Πού βρίσκονται τα γραφεία του Συλλόγου;

Μέμη Τσεκούρα:
Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στο Ερευνητικό Κέντρο του ΚΑΤ, Αθηνάς 10, Κηφισιά αλλά η δράση είναι πανελλαδική.

CSR in Greece: Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το εθελοντικό κομμάτι του Συλλόγου;

Μέμη Τσεκούρα:
Ο Σύλλογός μας δεν θα μπορούσε να καταφέρει όλα όσα κάνει, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του! Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας προσφέρουν εθελοντικά στο έργο του Συλλόγου, προωθώντας το μήνυμα της πρόληψης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές! Εμείς από πλευράς Συλλόγου καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο μας και να επικοινωνήσουν μαζί μας.

CSR in Greece: Ποια είναι η σχέση του Συλλόγου με άλλους Συλλόγου ασθενών του εξωτερικού;

Μέμη Τσεκούρα:
Ο Σύλλογός μας είναι επίσημο μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF), παρακολουθεί στενά τις κυριότερες εξελίξεις στο θέμα αυτό και ανταλλάσσει πληροφορίες και εμπειρίες με αντίστοιχους Συλλόγους Ασθενών απ’ όλο τον κόσμο.

CSR in Greece: Μιλήστε μας για την παγκόσμια πρωτιά που έχετε κατακτήσει δύο φορές μέχρι σήμερα.

Μέμη Τσεκούρα:
Ο Σύλλογός μας λειτουργεί και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αθόρυβα από το 1999. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφερθεί πολλές χιλιάδες εξετάσεις, έχουν γίνει αμέτρητες ομιλίες σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013.

CSR in Greece: Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος;

Μέμη Τσεκούρα:
Οι δυσκολίες του Συλλόγου είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζουν τα όλα τα ΜΚΣ. Ο Σύλλογος για να μπορεί να προσφέρει παροχές όχι μόνο στα μέλη του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, χρειάζεται χρήματα και υλική βοήθεια. Όπως και για τα περισσότερα σωματεία, η στήριξη προέρχεται από ιδιωτικούς φορείς και στηρίζεται στο μεράκι όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται. Κι εμείς σαν Σύλλογος που επεκτείναμε τις δράσεις σε όλες τις σκελετικές παθήσεις, έχουμε μεράκι για δουλειά αλλά δεν έχουμε χώρο και δεν έχουμε και όχημα.

CSR in Greece: Ποια είναι η σχέση των νέων ανθρώπων με τον Σύλλογο;

Μέμη Τσεκούρα:
Παρόλο που οι σκελετικές παθήσεις πιστεύουμε πως αγγίζουν τον γηράσκοντα πληθυσμό, ωστόσο τα όρια ηλικίας έχουν πέσει πολύ και υπάρχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι που αναζητούν συμβουλές μέσω του Συλλόγου μας. Μάλιστα, επειδή η άσκηση είναι άρρηκτα δεμένη με την σκελετική υγεία έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα τρεξίματος, όπου επαγγελματίες προπονητές μας καθοδηγούν και μας προπονούν. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 35 έτη και είναι ανοιχτό για όποιον θέλει, να συμμετάσχει.

CSR in Greece: Πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας;

Μέμη Τσεκούρα:
Τα στοιχεία επικοινωνίας μας είναι:
Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας
Αθηνάς 10, 14561, Κηφισιά, Αθήνα
Τηλ: 210 8018123, 213 2086698
Φαξ: 210 8018122
Email: info@osteocare.gr
URL: www.osteocare.gr
Facebook: www.facebook.com/osteocaregr
YouTube: http://www.youtube.com/user/OsteoporosisGR
Twitter: http://twitter.com/osteocaregr