CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, κύριου Βασίλειου Σηφακάκη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ICAP GROUP
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το Σύλλογο σας. Ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Βασίλειος Σηφακάκης:
Είναι γεγονός ότι σε κάθε τομέα, πέρα από το πεδίο της κρατικής δραστηριότητος υπάρχουν πολλά περιθώρια δράσης, γ’ αυτό και αναπτύσσονται πολλοί Σύλλογοι, και Σωματεία που προσπαθούν να καλύψουν τα κενά της κρατικής αδράνειας και της ελλιπούς ή εσφαλμένης πολιτικής του κράτους. Ειδικά στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού, της Παιδείας, της Ελληνικής Γλώσσας γίνονται πολύ λίγα πράγματα, πολλές φορές και στρεβλά, σε σχέση μάλιστα και με τα πολλά χρήματα που δαπανώνται. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε κι’ εμείς να ιδρύσουμε τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, μακριά από πολιτικά κόμματα και άλλους σχηματισμούς, φανατισμούς και μισαλλοδοξίες του παλιού καιρού, με δραστηριοποίηση κυρίως στον χώρο της γλώσσας, που τόσο δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.
Στους σκοπούς του Οργανισμού μας εντάσσεται η προσπάθεια Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας σε όλο τον κόσμο, τόσο στους ομογενείς μας, όσο και σε ξένους. Υποστηρίζουμε και προστατεύουμε την ορθή χρήση της γλώσσας μας, καθώς και των διαλέκτων της, εντός και εκτός του Ελληνικού χώρου. Προωθούμε την ιδέα ότι η Ελληνική Γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διεθνής γλώσσα, παράλληλα με άλλες πολύ διαδεδομένες γλώσσες. Συμπαριστάμεθα σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια στήριξης της γλώσσας μας στον πόλεμο που δέχεται καθημερινά – πρόσφατα ανακοινώθηκε από ξένο οργανισμό που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η εισαγωγή μαθημάτων greeklish στους σπουδαστές του.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Βασίλειος Σηφακάκης:
Οι ανάγκες των ασθενών με καρκίνο ήταν, είναι και θα είναι κοινές ανθρώπινες ανάγκες. Ομολογουμένως, για τον καθένα μας είναι πιθανή η απειλή της ζωής και ο αβάστακτος συναισθηματικός πόνος που την ακολουθεί. Η διαχρονική αυτή αλήθεια αφορά όλους μας. Ωστόσο οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών δεν αφορούν μόνον την απειλή της ζωής που σηματοδοτεί αυτή η ασθένεια, αλλά σχετίζονται κυρίως με την απειλή της σωματικής τους εικόνας. Χρειάζεται λοιπόν να λάβουμε υπόψη ότι, στην εποχή μας, ο καρκίνος εμφανίζεται ως ο πιο μεγάλος δημοκράτης, για τον οποίο ποτέ δεν ξέρουμε ποια πόρτα θα χτυπήσει. Για τούτο, η εξασφάλιση της θεραπείας είναι το εφαλτήριο του αγώνα μας, ενώ ο βασικός μας στόχος είναι η αμέριστη βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Η ίαση είναι κατάκτηση όλων μας!

CSR in Greece: Ποια είναι η δράση του Οργανισμού;

Βασίλειος Σηφακάκης:
Ο Οργανισμός μας (www.odeg.gr), στα τριάντα σχεδόν χρόνια της λειτουργίας του, από το 1985 μέχρι και σήμερα, δραστηριοποιείται στην ενίσχυση της διδασκαλίας εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, κυρίως εκτός Ελλάδος, στην περιοχή του Βορείου Πόντου, της Κριμαίας, στην Βόρειο Ήπειρο και το Μοναστήρι των Σκοπίων. Στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια των Ελληνοφώνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας για να διασώσουν τις διαλέκτους τους, Φιλοξενεί στην Ελλάδα παιδιά που μαθαίνουν Ελληνικά και από τον Βόρειο Πόντο, την περιοχή της Αζοφικής αλλά και από την Κάτω Ιταλία. Πραγματοποίησε μέχρι τώρα επτά γλωσσικά συνέδρια με την συμμετοχή γνωστών Καθηγητών Πανεπιστημίων, Κλασικών Φιλολόγων, Νεοελληνιστών και ανθρώπων του Πνεύματος. Είχε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών στην τελευταία τάξη του Λυκείου, που από Πανελλήνιος έγινε Πανευρωπαϊκός και που την πρωτοβουλία γι’ αυτόν, για πολλά χρόνια, είχε μόνο ο Οργανισμός.
Ακόμα, ο ΟΔΕΓ, μέχρι πρό τινος εξέδιδε κανονικά το τριμηνιαίο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ» -που τώρα, λόγω οικονομικών δυσχερειών, εκδίδεται ηλεκτρονικά- το οποίο, εκτός από την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, εστέλλετο σε 72 χώρες, σ’ όλα τα Πανεπιστήμια του Κόσμου με έδρες Ελληνικής Φιλολογίας, και σε όλους τους ελληνικούς φορείς και τα σωματεία εκτός Ελλάδος.
Πρόσφατα και για να συνδράμει, όσο μπορεί, στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια για την μόρφωση των παιδιών της, συνδέθηκε με την εταιρεία Lexigram και προσφέρει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα Αρχαίων και Νέων Ελληνικών σε μαθητές του Λυκείου, μέσω διαδικτύου. (http://www.odeg.gr/ekpaideytika-paixnidia.html και http://www.odeg.gr/diadiktiako-koinoniko-frontistirio.html. Καθημερινά, γύρω στους 30.000 Έλληνες και Ελληνομαθείς διασκεδάζουν και μορφώνονται χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο αυτό.
Δεν παραλείπουμε να προσθέσουμε ότι πέρα από τα παραπάνω ο Οργανισμός μας είναι παρών σε όλες τις σύγχρονες πνευματικές εκδηλώσεις του καιρού και του τόπου μας.

CSR in Greece: Έχετε βοηθούς και συμπαραστάτες στο έργο σας;

Βασίλειος Σηφακάκης:
Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος μας βοήθησε ελάχιστες φορές και πολύ παλαιότερα. Βλέπετε πολλές φορές είμαστε ανεπιθύμητοι με τα όσα πρεσβεύουμε. Κι’ ούτε από τα ΜΜΕ βρίσκουμε κάποια ανταπόκριση. Το θέμα του πολιτισμού, της γλώσσας, είναι αμελητέο, δεν πουλάει. Εμείς καταργήσαμε τα κλασικά Λύκεια, την στιγμή που αλλού ενισχύονται οι κλασικές σπουδές και στην Ιταλία ετησίως 320.000 μαθητές φοιτούν σε κλασικά λύκεια. Ευτυχώς υπάρχουν οι φίλοι μας, τα μέλη μας. Με το περιοδικό μας αποκτήσαμε εκατοντάδες φίλους και υποστηρικτές των προσπαθειών μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό. Δεκάδες Καθηγητές, Κλασικοί Φιλόλογοι, Νεοελληνιστές, πολλοί με την παρουσία τους, οι περισσότεροι με επιστολές, αρκετοί με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό μας εκφράζουν την υποστήριξή τους στο έργο μας. Γ’ αυτό μπορούμε και δρούμε ανεπηρέαστοι.