Συνέντευξη της Προέδρου του συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., κυρίας Ζωής Γραμματόγλου,στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece” www.csringreece.gr - ΟΜΙΛΟΣ LAFARGE Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015
CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το Σύλλογο σας. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;
Ζωή Γραμματόγλου: Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004, στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παράλληλα, ανταποκρινόμενος στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, ο Σύλλογος Κ.ΕΦ.Ι. Αθηνών έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα, το οποίο με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων εξασφαλίζει φάρμακα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας ή καρκινοπαθείς που δεν βρίσκουν το φάρμακό τους. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πολλοί ιατροί που υποστηρίζουν το έργο του Συλλόγου, με το να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία. Η ουσιαστική υποστήριξη, λοιπόν, του ογκολογικού ασθενή είναι το βασικό μας μέλημα.
Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών. Έχει δημιουργήσει τον διαδικτυακό τόπο www.dikaiomamou.anticancerath.gr από τον οποίο πλέον όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς και φροντιστές μπορούν να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα όπως λ.χ. Αναπηρία/ ΚΕΠΑ, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Φάρμακα & εξετάσεις, Επιδόματα, Ανασφάλιστους. Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η καταγραφή και η κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών –όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις– έτσι ώστε ο κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία τον καθοδηγεί στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους. Εκτός από την ηλεκτρονική πληροφόρηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά (τηλ. 210 6468222). Σημειωτέον ότι το 40% των τηλεφωνημάτων που δέχεται ο Σύλλογός ΚΕΦΙ Αθηνών αφορά θέματα διεκδίκησης δικαιωμάτων. Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, και οι ομάδες των εθελοντών προσεγγίζουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας υλοποιούμε μια μεγάλη έρευνα με στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης και πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο στις υπηρεσίες υγείας, στην Ελλάδα της κρίσης. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με την ομάδα του καθ. Κ. Σουλιώτη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μπορείτε να τη βρείτε στο http://www.surveyanticancerath.gr, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου.
Πέραν τούτων, σημαντική δράση του Συλλόγου είναι και η εκστρατεία «Τροφός», με την οποία επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της διατροφής σε κάθε στάδιο –πρόληψη, θεραπεία, αποθεραπεία– του καρκίνου. Η εκστρατεία «Τροφός» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, δηλώνοντας ότι το θέμα τελικά «μας αφορά όλους», και υποστηρίζεται εθελοντικά από επιστημονικούς φορείς –όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ, το δίκτυο διατροφολόγων-διαιτολόγων MedNutrition– και από 35 συλλόγους καρκινοπαθών. Οι ενδιαφερόμενοι, σε ανάλογο site το www.trophos.gr μπορούν να βρουν αναλυτική ενημέρωση για την αντικαρκινική διατροφή, να συμπληρώσουν κουίζ για το πόσο αντικαρκινική είναι η διατροφή τους, αλλά και να θέσουν τις απορίες του στο forum, όπου διακεκριμένοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι απαντούν σε κάθε «διατροφική» ανησυχία. Σημειωτέον ότι πολλές σχετικές δράσεις πλαισιώνουν την «Τροφό»: παρουσία στο γήπεδο στους αγώνες της Εθνικής Ποδοσφαίρου, διανομή ενημερωτικού υλικού σε ογκολογικές κλινικές της χώρας, διανομή υλικού σε φαρμακεία της Αθήνας. Επίσης, επισκεπτόμαστε εταιρείες με ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια για την αντικαρκινική διατροφή, συμμετέχουμε σε ημερίδες και παρουσιάσεις πολλών φορέων, λειτουργούμε ενημερωτικά περίπτερα σε πολυσύχναστους χώρους, όπως το The Mall Athens κλπ. Στις εκστρατείες, τέλος, που διοργανώνει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών συγκαταλέγεται και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία (περισσότερα στο www.cmlpath.gr), καθώς και η αντικαρκινική εκστρατεία.
Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, εν γένει, προσπαθεί να διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, συμμετέχοντας σε ομιλίες και ημερίδες για την πρόληψη και την ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για εθελοντές προνοιακού και κοινωνικού έργου, ακόμη και καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που στηρίζουν τη δράση του. Φέτος, συμμετείχε στις ποδηλατικές εξορμήσεις της ATAC (Athletes Against Cancer) σε πόλεις της περιφέρειας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας για το Haute Route Alps 2014, ενημερώνοντας το κοινό για όλες τις δράσεις (δικαιώματα, διατροφή, ΧΜΛ κλπ.).
CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;
Ζωή Γραμματόγλου: Στόχος μας είναι να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι καρκινοπαθείς. Ο Σύλλογός μας έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με την απόγνωση ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί ασθενείς δεν θέλουν να νοσηλευτούν φοβούμενοι το κόστος της νοσηλείας. Είναι άνθρωποι ανασφάλιστοι οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τα χρήματα που ζητούν τα νοσοκομεία. Και η μόνη τους επιλογή καταλήγει να είναι εκείνη του θανάτου. Όχι, βέβαια, γιατί αυτό επιθυμούν πραγματικά, αλλά διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Φοβούνται πως το κόστος νοσηλείας θα περάσει στην εφορία και ότι αυτό το χρέος θα βαρύνει τα παιδιά τους. Προ της κρίσης ήταν μόνον αλλοδαποί, αλλά τώρα προσετέθησαν πολλοί Έλληνες που ή έχουν μείνει άνεργοι ή είναι επιχειρηματίες οι επιχειρήσεις των οποίων έκλεισαν και οι ίδιοι λόγω των οφειλών στο ΤΕΒΕ δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εφόσον το κράτος αποβλέπει μόνο στη μείωση των δαπανών για την υγεία, η εθελοντική κινητοποίηση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όπως καταλαβαίνετε, η δράση μας στρέφεται κατ’ ανάγκη στην αναζήτηση φαρμάκων μέσα από το διαδίκτυο, στη συμπόρευση με ευαισθητοποιημένους γιατρούς, προκειμένου οι νοσούντες από τον καρκίνο και ανασφάλιστοι να καταφέρουν να κάνουν χημειοθεραπείες και να οδηγηθούν, όμως, σε έναν άλλο ύφαλο, τον πλέον δυσεπίλυτο, αυτόν των ακτινοβολιών. Δυστυχώς, οι λίστες αναμονής για τους ασφαλισμένους είναι από 3 - 6 μήνες, ενώ για τους ανασφάλιστους παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό μαζί με τους επιστήμονες που αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος αυτής της αθλιότητας και του εξευτελισμού των ασθενών.
CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;
Ζωή Γραμματόγλου: Οι ανάγκες των ασθενών με καρκίνο ήταν, είναι και θα είναι κοινές ανθρώπινες ανάγκες. Ομολογουμένως, για τον καθένα μας είναι πιθανή η απειλή της ζωής και ο αβάστακτος συναισθηματικός πόνος που την ακολουθεί. Η διαχρονική αυτή αλήθεια αφορά όλους μας. Ωστόσο οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών δεν αφορούν μόνον την απειλή της ζωής που σηματοδοτεί αυτή η ασθένεια, αλλά σχετίζονται κυρίως με την απειλή της σωματικής τους εικόνας. Χρειάζεται λοιπόν να λάβουμε υπόψη ότι, στην εποχή μας, ο καρκίνος εμφανίζεται ως ο πιο μεγάλος δημοκράτης, για τον οποίο ποτέ δεν ξέρουμε ποια πόρτα θα χτυπήσει. Για τούτο, η εξασφάλιση της θεραπείας είναι το εφαλτήριο του αγώνα μας, ενώ ο βασικός μας στόχος είναι η αμέριστη βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Η ίαση είναι κατάκτηση όλων μας!
CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;
Ζωή Γραμματόγλου: Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών εκπαιδεύει νέους εθελοντές σε συνεργασία με έμπειρους ψυχοθεραπευτές, διοργανώνει ομάδες συζήτησης με άξονα το μοίρασμα εμπειριών, καθώς και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα παρέχει ομαδική κι ατομική ψυχολογική υποστήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται. Οι εθελοντές του συλλόγου προσφέρουν, εν συνεχεία, κοινωνική και προνοιακή φροντίδα, καθώς και ενημέρωση και ψυχολογική-συναισθηματική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και στα μέλη των οικογενειών τους, στο Νοσοκομείο. Κάθε άνθρωπος που επιθυμεί την κοινωνική προσφορά μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα εκπαίδευσης εθελοντών.
CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;
Ζωή Γραμματόγλου: Τηλεφωνικό κέντρο τηλ.210 6468222
e-mail: info@anticancerath.gr
www.anticancerath.gr με πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους.
https://www.facebook.com/groups/skkephi/ |