CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Υπεύθυνης των Εταιρικών Συνεργασιών του Συλλόγου “ActionAid”, κυρίας Πέπης Μαριόλη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015

Η κυρία Πέπη Μαριόλη, Υπεύθυνη Εταιρικών Συνεργασιών του Συλλόγου “Action Aid”, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το Σύλλογο σας. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Πέπη Μαριόλη:
Η ActionAid είναι μια διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βρετανία το 1972. Από τότε έχει γίνει μια πραγματικά διεθνής οργάνωση με δράση σε περισσότερες από 40 χώρες και την κεντρική της διοίκηση να βρίσκεται πια στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δράση της το 1998 με στόχο να ενισχύσει το έργο και τη δράση της οργάνωσης στις πιο φτωχές και ευάλωτες περιοχές του πλανήτη. Το κύριο εργαλείο που έχει επιλέξει η ActionAid στην Ελλάδα για να το πετύχει αυτό είναι το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Η Αναδοχή Παιδιού δεν είναι υιοθεσία, αλλά ένας τρόπος για να στηριχθεί το έργο της ActionAid σε μια πολύ φτωχή και περιθωριοποιημένη κοινότητα για τουλάχιστον μια 10ετία. Με την Αναδοχή Παιδιού, ο υποστηρικτής της ActionAid στηρίζει ένα παιδί, την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ζει. Για παράδειγμα, όταν η ActionAid χτίζει ένα σχολείο ή κάνει προγράμματα στήριξης για τις γυναίκες της περιοχής για να μάθουν τα δικαιώματά τους, να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, τότε επωφελούνται όλοι οι κάτοικοι και τα παιδιά της κοινότητας.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας; Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Πέπη Μαριόλη:
Το όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία. Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, όμως, αλήθεια ποιος θα έλεγε πριν από 50 χρόνια ότι δεν θα υπήρχε Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική; Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα, όμως, είναι, επίσης, αλήθεια ότι το ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Επομένως, παρόλο που δεν οι στόχοι μας φαντάζουν δύσκολοι, εμείς στη δουλειά μας βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα οικογενειών να καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Πέπη Μαριόλη:
Ο καλύτερος τρόπος να δείτε τους τρόπους με τους οποίους κάποιος να βοηθήσει εθελοντικά ή να δει εάν υπάρχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας στο site της ActionAid: www.actionaid.gr.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Πέπη Μαριόλη:
Στο site μας www.actionaid.gr υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα προγράμματά μας, για το πώς κάποιος μπορεί να γίνει Ανάδοχος Παιδιού ή να βοηθήσει με άλλους τρόπους. Μπορεί, επίσης, να καλέσει στο 801 11 900 800.

CSR in Greece: Πώς μπορεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη να βοηθήσει το έργο σας;

Πέπη Μαριόλη:
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) δεν γίνεται πλέον αντιληπτή από τις εταιρείες ως κόστος αλλά ως επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον με ωφελημένους τους πολίτες και το περιβάλλον. Η ActionAid επιδιώκει συνεργασίες με εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες, τα οράματα και τους στόχους μας και που οι ενέργειες τους στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε. είναι ουσιαστικές και αξιόπιστες. Τότε η συνεργασία είναι πετυχημένη και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες.
Τα «Προϊόντα με Σκοπό», οι «Γέφυρες Αλληλεγγύης» και το «Συν Ένα» είναι προγράμματα με τα οποία οι εταιρείες μπορούν να στηρίξουν το έργο μας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, αντιμετώπιση των πρόωρων γάμων των κοριτσιών, στήριξη των μικροκαλλιεργητών, ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να δώσουν τέλος στην κακοποίηση και πολλές άλλες ενέργειες που αλλάζουν μόνιμα τη ζωή των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων του πλανήτη.
Επιπλέον οι εταιρικές χριστουγεννιάτικες κάρτες της ActionAid αντί εταιρικών ευχών και δώρων είναι μια απλή αλλά ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης που θα κάνει τις φετινές χριστουγεννιάτικες ευχές πραγματικά ξεχωριστές για τις εταιρείες και τους συνεργάτες τους. Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα της ActionAid στο www.actionaid.gr.