CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», κας Μαριλένας Μαμιδάκη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - CARGILL
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015

Η κυρία Μαριλένα Μαμιδάκη, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο σας. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Μαριλένα Μαμιδάκη:
Η ευαισθησία και η ανάγκη προσέγγισης των παιδιών που ζουν δίπλα μας και υποφέρουν, προέτρεψε μια ομάδα γυναικών να δημιουργήσει το 1987 το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Το πρώτο Σωματείο που συστάθηκε στην Αττική με σκοπό την προστασία και την φροντίδα, όχι μόνο του άρρωστου ή του κακοποιημένου παιδιού, αλλά και του παιδιού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το Σωματείο προστατεύει το παιδί μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον και προσπαθεί να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.

Το Όραμα μας είναι
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΗΣΤΙΚΟ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΣΤΕΓΟ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Μαριλένα Μαμιδάκη:
Το 2013 το Σωματείο στήριξε υλικά και ψυχολογικά περισσότερες από 350 οικογένειες, 450 παιδιά παρόλο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα έσοδα του Σωματείου.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το Σωματείο συνεχίζει να υλοποιεί 8 προγράμματα τα οποία χρειάζονται οικονομική στήριξη προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών οι οποίες αιτούνται την συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Συγκεκριμένα υλοποιείται :

Α/Α ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1 Πρόγραμμα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και προαγωγής υγείας για τα άπορα παιδιά
2 Πρόγραμμα σίτισης απόρων παιδιών και οικογενειών
3 Πρόγραμμα υποστήριξης οικογενει-ακής εστίας
4 Πρόγραμμα σχολικής ενίσχυσης και πολιτισμικής επιμόρφωσης
5 Πρόγραμμα κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης γονέων και παιδιών
6 Πρόγραμμα ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων
7 Πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών
8 Παιδικός Σταθμός

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Μαριλένα Μαμιδάκη:
Επόμενος μεγάλος στόχος του Σωματείου είναι η ίδρυση Κέντρου Φροντίδας και Δημιουργίας. Σκοπός είναι να συγκεντρώνονται τα παιδιά το μεσημέρι μετά το σχολείο, να φροντίζει το Σωματείο για τη διατροφή τους και να προσφέρει μαθησιακή παρακολούθηση (ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση υπολογιστών και ξένων γλωσσών, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική αγωγή), καθώς και ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με πολιτιστικό και μορφωτικό χαρακτήρα (μαθήματα μουσικής, χορού, θεάτρου κα), στα παιδιά αυτά που οι οικογένειες τους αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και τα απαραίτητα καθημερινά αγαθά.

Ταυτόχρονα με την στήριξη των παιδιών, τις πρωινές ώρες θα λειτουργούν ομάδες γονέων, ενημερωτικές συναντήσεις και διαλέξεις διαφόρων επιστημών προκειμένου να βοηθηθούν οι γονείς και να ασκήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον γονεϊκό τους ρόλο και να στηριχθούν υλικά και ψυχολογικά κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν και οι γονείς και μέσω της προσωπικής τους ανάπτυξης να δημιουργήσουν συνθήκες ισορροπημένης οικογενειακής ζωής.

Οι παροχές θα είναι δωρεάν χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή σε οικογένειες που δεν είναι σε θέση λόγω ανεργίας η άλλων κοινωνικών προβλημάτων να προσφέρουν τα παραπάνω στα παιδιά τους.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Μαριλένα Μαμιδάκη:
Το έργο του Σωματείου μας είναι πολύπλευρο και υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.

Όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν κομμάτι από την ψυχή τους και την αγάπη τους για το παιδί που ζει δίπλα μας και υποφέρει. Υπάρχει μια σειρά από δράσεις που μπορεί κάποιος να αναλάβει και αυτό θα το ανακαλύψει συζητώντας με την υπεύθυνη του τομέα αυτού.

Ένας εθελοντής μπορεί να προσφέρει υλικά αγαθά, τον χρόνο του ή τις γνώσεις τους.
Επίσης έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή τις γνώσεις τους για να στηρίξουν τα παιδιά που προστατεύουμε.

Συγκεκριμένα από εθελοντές έχουμε ανάγκη από τις εξής ειδικότητες:
1. Εργασιακό Σύμβουλο
2. Οφθαλμίατρο
3. Παιδίατρο
4. Παιδοψυχίατρο
5. Ψυχίατρο
6. Νομικό
7. Παιδοδοντίατρο
8. Γραμματέα
9. Οδοντίατρο
10. Ορθοδοντικό
11. Γυναικολόγο
12. Δικηγόρο
13. Δάσκαλο
14. Καθηγητές ξένων γλωσσών

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Μαριλένα Μαμιδάκη:
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επηρεάζει και εμάς, ως Φιλανθρωπικό Σωματείο. Το Σωματείο μας όπως γνωρίζετε, δεν έχει καμία οικονομική επιχορήγηση μέχρι σήμερα από το Κράτος ή από άλλο φορέα, στηρίζετε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις δωρεές και συνδρομές των μελών του.

Ακριβώς σε αυτή την δύσκολη στιγμή, που οι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά για εμάς το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους και να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας.

Τα έσοδά του Σωματείου προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών του που είναι 80€/χρόνο, από δωρεές καθώς και από εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά την διάρκεια του χρόνου και για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το side του Σωματείου μας που είναι www.filoitoupediou.gr.

Πολύ σημαντική εκδήλωση του Σωματείου μας ήταν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2014 στη HELEXPO.

Επίσης είναι πολύ σημαντικές οι χορηγίες προϊόντων (τροφίμων, ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, βρεφικών ειδών, ηλεκτρικών συσκευών κα) από τις εταιρείες.