CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη από την ομάδα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - RANDSTAD
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014

Η ομάδα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το Δεσμό. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

ΜΚΟ Δεσμός:
Ο Δεσμός είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2012 μέσα από τον προβληματισμό για την οικονομική κρίση και τις σημαντικές ανθρωπιστικές και κοινωνικές συνέπειες που παρατηρούσαμε να επιδεινώνονται ραγδαία. Από προσωπική μας εμπειρία παρατηρούσαμε γύρω μας ιδιώτες και εταιρείες που ενδιαφέρονταν να προσφέρουν αλλά δεν ήξεραν πού, πώς και κυρίως αν η προσφορά τους «θα πιάσει τόπο». Από την άλλη, οι φορείς κοινωνικής ωφέλειας και οι πρωτοβουλίες πολιτών πάσχιζαν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες συνανθρώπων μας σε βασικά είδη.
Μέσα από αυτόν τον προβληματισμό, γεννήθηκε ο Δεσμός με σκοπό την κάλυψη αναγκών ευπαθών ομάδων μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος σε είδη - που είναι σε καλή κατάσταση και είναι απολύτως κατάλληλα για χρήση- και δωρεάν υπηρεσίες από εταιρείες και ιδιώτες. Για να κάνουμε την διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη και αποτελεσματική ο Δεσμός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της προσφοράς μέσω των δύο γραφείων του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της αποθήκης του στην Αθήνα όπου προσφερόμενα αγαθά συγκεντρώνονται, οργανώνονται από εθελοντές μας και διανέμονται σε όλη την Αττική με το βαν του Δεσμού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας του Δεσμού είναι η αποστολή ενημερωτικού email στον κάθε δωρητή μετά από παραλαβή προσφερόμενων ειδών αλλά και αποστολή email με πληροφορίες για τον ή τους τελικούς φορείς αποδέκτες των ειδών ώστε κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνει η προσφορά του.

Πολύ απλά, επικοινωνώντας με τον Δεσμό η προσφορά σας πραγματοποιείται με ευκολία, αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια!

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιες είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

ΜΚΟ Δεσμός:
Aπό την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, ο Δεσμός έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και διευρυνόμενο δίκτυο 350 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 200.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 115 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών έχοντας διανείμει αγαθά και υπηρεσίες που υπερβαίνουν το €1.1 εκατ. σε συνολική εκτιμώμενη αξία. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουμε φτάσει σε αυτόν τον αριθμό με συντηρητικούς υπολογισμούς! Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα παντελόνι μεταχειρισμένο αλλά σε πολύ καλή κατάσταση που προορίζεται για μακρόχρονη χρήση κοστολογείται ανεξάρτητα από το εκτιμώμενο αρχικό κόστος του στα €5.

Η συστηματική επικοινωνία με οργανισμούς μας επιτρέπει να έχουμε τακτική ενημέρωση για τις μακροπρόθεσμες, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες τους, και την τεχνογνωσία να αναδειχθούμε σε αξιόπιστο συμβουλευτικό φορέα ως προς τον σχεδιασμό project βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων, είτε στο πλαίσιο πολιτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είτε για άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τα οποία ο Δεσμός υλοποιεί, φυσικά, δωρεάν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνεργασία του Δεσμού με τη Harley Davidson, στο πλαίσιο της οποίας, διεθνή στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν σε όλες τις εργασίες για την ανακαίνιση της παλιάς παιδικής χαράς της Αργέντειου Παιδικής Στέγης στο Θησείο, ενώ η εταιρεία κάλυψε τα έξοδα μελέτης και υλικών της ανακατασκευής.

Μέσω του Δεσμού, η προσφορά 60 ηλεκτρονικών υπολογιστών από την εταιρεία SIEMENS, διανεμήθηκε, μετά από καταγραφή των αναγκών τους, σε 22 οργανισμούς κοινωνικής ωφελείας σε όλη την Ελλάδα ωφελώντας συνολικά περισσότερους από 2,952 συνανθρώπους μας.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής Χριστουγεννιάτικης περιόδου, η Coca Cola Τρία Έψιλον προσέφερε τα χρήματα για την αγορά, μέσω του Δεσμού στη Θεσσαλονίκη, όλων των ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και φρέσκων τροφίμων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 350 άπορων οικογενειών σε συνεργασία με τους φορείς που τις στηρίζουν!

Η επαφή μας με φορείς σε όλη την Ελλάδα αλλά και η στελέχωση του γραφείου του Δεσμού στη Θεσσαλονίκη, που από τον Οκτώβριο 2012 λειτουργούσε αποκλειστικά χάρη στη βοήθεια εθελοντών, με μόνιμο προσωπικό, μας έχει επιτρέψει πλέον να σχεδιάζουμε και να υποστηρίζουμε σημαντικά αυτόνομα πανελλαδικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας όπως το ΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΖΕΣΤΑΣΙΑ! & ΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με στόχο την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών και ελλείψεων σε σχολεία και φορείς (όπως π.χ. κάλυψη αναγκών πετρελαίου θέρμανσης, κάλυψη αναγκών εξοπλισμού σε σχολεία στην Άγονη Γραμμή του Αιγαίου, συστηματική προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως, ενδεικτικά, τρόφιμα, βρεφικά είδη, καθαριστικά είδη και φαρμακευτικά σκευάσματα.).
Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας είναι η διαρκής προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες φορέων που μας απευθύνουν ολοένα και περισσότεροι φορείς. Η συνολική εικόνα των αναγκών φορέων κοινωνικής πρόνοιας σε βασικά είδη είναι στενάχωρη και η αποτελεσματική κάλυψή των αναγκών αυτών αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς που εργαζόμαστε για να στηρίζουμε στο έργο τους.

CSR in Greece: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;

ΜΚΟ Δεσμός:
Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια να εφευρίσκουμε τρόπους ώστε να γίνει η διαδικασία της προσφοράς όσο το δυνατόν ευκολότερη και αποτελεσματική και καταφέρνουμε να συμβάλουμε στην επίλυση πραγματικών προκλήσεων στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα.

Μία από αυτές τις προκλήσεις, ήταν η επιβάρυνση με ΦΠΑ των δωρεών σε είδος που υπάρχουν σε πλεόνασμα, που ίσχυε τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας. Αυτή η επιβάρυνση λειτουργούσε ως σημαντικό αντικίνητρο για την δωρεά ειδών απολύτως κατάλληλων για χρήση και κατανάλωση που δεν μπορούσαν όμως να αξιοποιηθούν εμπορικά, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να καταστρέφουν προϊόντα σε πλεόνασμα αντί να τα δωρίζουν σε φορείς που τα έχουν ανάγκη! Νωρίτερα φέτος ψηφίστηκε στη Βουλή νομοθετική τροποποίηση που εισηγήθηκε ο Δεσμός και η Κυβέρνηση στήριξε από την πρώτη στιγμή και έκανε πράξη, για την απαλλαγή των δωρεών σε είδος από την επιβολή του ΦΠΑ όταν οι δωρεές αυτές γίνονται προς κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες δωρεές που επωφελούνται της νέας αυτής σημαντικής τροποποίησης και ευελπιστούμε πως όλες οι εταιρείες θα ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο!

Μάθετε τα πάντα για προσφορά πλεονάσματος με απαλλαγή του ΦΠΑ εδώ

Ο Δεσμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας ενός καινοτόμου διαδικτυακού εργαλείου προσφοράς, που πιστεύουμε θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι δωρεές στην Ελλάδα, το Desmos Direct (www.demosdirect.org)!
Το Desmos Direct είναι το πρώτο και μοναδικό social media platform για καλό σκοπό: αφενός, φορείς – συνεργάτες του Δεσμού έχουν τη δυνατότητα 1) να δημιουργήσουν προφίλ προβάλλοντας τη δράση τους και 2) να καταχωρούν τις ανάγκες τους ως «post» και αφετέρου, ιδιώτες, εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι φορείς έχουν μπορούν να αναρτούν τα είδη σε πλεόνασμα ή τις δωρεάν υπηρεσίες που επιθυμούν να προσφέρουν.

Μόλις υπάρξει αντιστοιχία μια αναρτημένη ανάγκη με μια προσφορά από ιδιώτη, εταιρεία ή και άλλο οργανισμό, το Desmos Direct ειδοποιεί αυτόματα δωρητή και φορέα για το επιτυχές ταίριασμα και κατευθύνει τα μέρη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής!

Έτσι το Desmos Direct "παντρεύει" αυτόματα τις ανάγκες με τις ανάλογες προσφορές ιδιωτών και εταιρειών μέσω του Δεσμού με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια, αφού ο δωρητής επιλέγει τον αποδέκτη της δωρεάς του, το είδος και την ποσότητα που θέλει να προσφέρει!

Ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας στο info@desmos.org γι’ αυτό σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε σήμερα τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Δεσμού στο www.desmosdirect.org και δείτε πώς η προσφορά σας μπορεί να πιάσει τόπο άμεσα και δημιουργικά.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Δεσμού?
Ευελπιστούμε πως ο Δεσμός θα συνεχίσει να μεγαλώνει για να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες καίριες ανάγκες των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στο έργο φορέων κοινωνικής ωφελείας ακόμα και μετά το πέρας της οικονομική κρίσης.

Απώτερος σκοπός μας είναι ο Δεσμός και το www.desmosdirect.org να γίνουν συνώνυμα στη συνείδησή μας με την εύκολη και αποτελεσματική προσφορά στην Ελλάδα και να είναι το πρώτο πράγμα που θα σκέφτεται όποιος επιθυμεί να προσφέρει!

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

ΜΚΟ Δεσμός:
Το έργο του Δεσμού δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών μας που σήμερα ξεπερνούν τους 800 εγγεγραμμένους! Οι εθελοντές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν εθελοντικά είτε συστηματικά στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο γραφείο και στην αποθήκη του Δεσμού είτε περιστασιακά σε δράσεις και εκδηλώσεις, όπως συμμετοχή στο περίπτερο του Δεσμού, που φέτος είναι ένας από τους συνεργαζόμενους φορείς της διοργάνωσης, στο ATHENS MARATHON EXPO και στο stand του Δεσμού την ημέρα του αγώνα ATHENS MARATHON, για την ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις μας!

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

ΜΚΟ Δεσμός:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Δεσμού και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το Δεσμό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.desmos.org, τη σελίδα του Δεσμού στο Facebook, επικοινωνήστε απευθείας στα info@desmos.org και 2108119365 για την Αθήνα και στα thessaloniki@desmos.org & 2310 527620 για τη Θεσσαλονίκη!