CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. Αίτημα, κυρίου Σπύρου Ριζάκου, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ASTRAZENECA ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ο κύριος Σπύρος Ριζάκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. Αίτημα, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πότε ιδρύθηκε η οργάνωση ΑΙΤΗΜΑ και ποιο είναι το αντικείμενό της;

Σπύρος Ριζάκος:
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2008 και έχει ως αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικά μελήματα της οργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η άμεση προσφορά βοήθειας σε μέλη ευάλωτων ομάδων.

CSR in Greece: Σε ποιες κατηγορίες του πληθυσμού στοχεύετε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Σπύρος Ριζάκος:
Εδώ και τέσσερα χρόνια υλοποιούμε σχετικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους νέους. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον η κοινωνία μας θα διακρίνεται για τις επιδόσεις της στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως και για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Στην παρούσα φάση στην οποία παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία άνοδος του ρατσισμού, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού.

CSR in Greece: Ποιες είναι συγκεκριμένα οι δραστηριότητές σας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού;

Σπύρος Ριζάκος:
Οργανώνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού, έτσι ώστε αυτοί με την σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν τον μαθητικό πληθυσμό.

Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει την καμπάνια «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» (www.wesaynotoracism.gr) που επιχειρεί να καταπολεμήσει τον ρατσισμό μέσα από αθλητικές δραστηριότητες και την συμμετοχή προβεβλημένων αθλητών. Από την αρχαιότητα ο αθλητισμός αποτέλεσε ένα μέσο συμφιλίωσης και μέχρι σήμερα ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και φυλές. Παράλληλα ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι η καμπάνια αυτή μπορεί να έχει επιτυχία.

CSR in Greece: Ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες τις οποίες υποστηρίζει η οργάνωσή σας;

Σπύρος Ριζάκος:
Μας ενδιαφέρει να υποστηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους, αυτούς των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται συχνότερα, αυτούς που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους χωρίς βοήθεια. Έτσι έχουμε δώσει έμφαση σε πρόσφυγες καθώς επίσης σε άστεγα, άνεργα και ανασφάλιστα άτομα. Προσπαθούμε να προσανατολίζουμε τη δραστηριότητά μας ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών.

CSR in Greece: Τι είδους βοήθεια προσφέρετε;

Σπύρος Ριζάκος:
Η οργάνωσή μας διαθέτει νομική υπηρεσία για παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης, αλλά και κοινωνική υπηρεσία για παροχή βοήθειας σε θέματα περίθαλψης και στέγασης. Τελευταία έχουμε αναπτύξει και τον τομέα της υλικής υποστήριξης με παροχή τροφίμων, ρουχισμού και ειδών ατομικής υγιεινής.

CSR in Greece: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οργάνωσή σας στην προσπάθειά της να επιτύχει τους στόχους της;

Σπύρος Ριζάκος:
Η στενότητα των οικονομικών πόρων είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ενώ οι ανάγκες για παροχή υποστήριξης αυξάνονται ραγδαία, οι πόροι της οργάνωσής μας είναι πολύ περιορισμένοι. Ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη της οργάνωσής μας αφενός θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά της και αφετέρου θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε το έργο μας.

CSR in Greece: Πώς μπορεί κανείς να ενισχύσει το έργο σας;

Σπύρος Ριζάκος:
Μπορεί να μας ενισχύσει με μια κατάθεση στον τραπεζικό μας λογαριασμό στην EUROBANK: αριθμός λογ/σμου 00260141430200634552

Επιπλέον πολύτιμη συμβολή αποτελεί και η εθελοντική εργασία που μπορεί κάποιος να προσφέρει στην οργάνωσή μας.

www.aitima.gr