CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Δημάρχου Μεταμόρφωσης, κυρίου Μιλτιάδη Καρπέτα, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr -
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Ο κύριος Μιλτιάδης Καρπέτας, Δήμαρχος Μεταμορφωσης παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Κύριε Καρπέτα εξηγήστε μας τι είναι η καινοτομία που ανακοινώσατε για το δήμο σας, με τον τίτλο «Τοπικό Δίκτυο Εταιρικής Υπευθυνότητας».

Μιλτιάδης Καρπέτας:
Η εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για το δήμο της Μεταμόρφωσης, αποτελεί μία οικειοθελής πρωτοβουλία που βασίζεται στη δικτύωση, τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτήν. Οι πολίτες και οι επισκέπτες της Μεταμόρφωσης αποτελούν τους δυναμικούς δρώντες αλλά και τους αποδέκτες κάθε δράσης ΕΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό καινοτομήσαμε, δημιουργώντας το «Τοπικό Δίκτυο Εταιρικής Υπευθυνότητας», μέσα από το όραμά μας, το οποίο είναι να καταστήσουμε το Δήμο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Η καινοτομία του τοπικού δικτύου εταιρικής υπευθυνότητας, είναι ότι για πρώτη φορά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργείται ένας μηχανισμός εντοπισμού, καταγραφής και σχεδιασμού ικανοποίησης των αναγκών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος να σημειώσουμε ότι δεν απαιτεί απαραιτήτως τη διάθεση πόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων ή υλικών πόρων, εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας που φιλοξενείται στα όρια του Δήμου. Παράλληλα, σε νέο χρόνο, θα αποτελέσει το θεμέλιο για τη δημιουργία του ΚΕΠ επιχειρηματικότητας, το οποίο θα έχει ως αποστολή αφενός την επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων, αφετέρου θα προσφέρει προοπτικές απασχόλησης στην τοπική κοινωνία.

CSR in Greece: Πως θα λειτουργήσει η σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων του εδράζονται στο δήμο σας με το Τοπικό Δίκτυο Εταιρικής Υπευθυνότητας;

Μιλτιάδης Καρπέτας:
Ο δήμος της Μεταμόρφωσης, εφαρμόζει τις στρατηγικές και πολιτικές του, μέσα από συνεργατικές δράσεις με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του, οι οποίες φυσικά πηγάζουν από τις ανάγκες των δημοτών. Με άλλα λόγια, το τοπικό δίκτυο εταιρικής υπευθυνότητας το οποίο δημιουργήσαμε, αποτελεί μία πρωτοβουλία που θα βασίζεται στη δικτύωση, τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτόν.

Οι πρακτικές που θα υλοποιούνται από τις επιχειρήσεις, θα είναι προσαρμοσμένες στις κοινωνικές δομές του δήμου και κατόπιν έρευνας και καταγραφής των αναγκών του, με σκοπό να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία στους βασικούς άξονες της καθημερινής ζωής, όπως η υγεία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία κ.α. Έτσι προγράμματα όπως το κοινωνικό παντοπωλείο ή οι προοπτικές απασχόλησης ανέργων και άλλα πολλά, είναι αποτέλεσμα της δικτύωσης της επιχειρηματικής κοινότητας του δήμου με την τοπική κοινωνία.

CSR in Greece: Για πρώτη φορά ακούμε ΕΚΕ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, από πού εμπνευστήκατε αυτή τη σχέση;

Μιλτιάδης Καρπέτας:
Πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δικό μας Δήμο, η ΕΚΕ δεν αποτελεί μία ελιτίστικη αντίληψη επικοινωνιακού χαρακτήρα που απορρέει από φιλανθρωπική διάθεση, αλλά αποτελεί οργανικό κομμάτι της πολιτικής μας. Η έμπνευση της δημιουργίας του τοπικού δικτύου, προήλθε από τη φιλοδοξία μας να καλλιεργήσουμε μία αρμονική σχέση με τις επιχειρήσεις, να τις μετατρέψουμε σε αρωγό προόδου του κοινωνικού συνόλου, υλοποιώντας δράσεις οι οποίες θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Σε καμιά περίπτωση άλλωστε δεν θα μπορούσα να ηγούμαι ενός δήμου, ο οποίος δεν θα πάντρευε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Εν τέλει αυτό που καταφέρνουμε είναι να ωθήσουμε τις επιχειρήσεις, να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και αν εφαρμόσουν τις δικές τους στρατηγικές εταιρικής ευθύνης, μέσα στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται.