CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου των Special Olympics Ελλάς, κυρίας Γιάννας Δεσποτοπούλου
www.csringreece.gr - CRETA FARM
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς, κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.


CSR in Greece: Τα Special Olympics Eλλάς κλείνουν σήμερα 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα. Αθλητές, προπονητές, προσωπικό και εθελοντές, συνεχίζουν με την ίδια πίστη και θέληση, στον ίδιο επίπονο αλλά γεμάτο με ηθικές δικαιώσεις δρόμο. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Tα Special Olympics Ελλάς είναι ένα µη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωµατείο. Ιδρύθηκαν το 1987 με σκοπό να παρέχουν σε άτοµα µε διανοητική αναπηρία ευκαιρίες προπόνησης και συµµετοχής σε αγώνες. Οι αθλητές των Special Olympics Ελλάς δουλεύουν σκληρά όλο το χρόνο προπονούμενοι, σε 28 ολυμπιακού τύπου αθλήματα ( 22 θερινά και 6 χειμερινά). H πόρτα των Special Olympics Ελλάς είναι ανοικτή, εδώ και 26 χρόνια, για όλους τους αθλητές, τους προπονητές, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τους εθελοντές, οι οποίοι με την αγάπη τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους στηρίζουν τον αγώνα τους. Συνεχίζουμε με την ίδια πίστη και θέληση στον ίδιο επίπονο μα και γεμάτο ηθικές δικαιώσεις δρόμο που πριν από 26 χρόνια πρωτοπερπατήσαμε….
Η ελπίδα και οι αγώνες για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν έχουν ανάγκη από επετείους. Δοκιμάζονται και συνεχίζονται καθημερινά, επιβεβαιώνονται και κερδίζονται στην πράξη. Κάθε ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Με αυτό το σκεπτικό και αξιοποιώντας την πολύτιμη κληρονομιά που οι Παγκόσμιοι Αγώνες του 2011 άφησαν στη χώρα και το κίνημα των Special Olympics, η οργάνωση των Special Olympics Ελλάς συνεχίζει και σήμερα την προσπάθειά της ώστε οι συνάνθρωποί μας με διανοητική αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μέσα από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό το δικαίωμα στο χαμόγελο, την αξιοπρέπεια και τη ζωή!

CSR in Greece: Όταν πρωτοξεκινούσατε ζητούσατε από την κοινωνία, να στρέψει το βλέμμα της προς τα παιδιά-αθλητές με διανοητική αναπηρία και να δώσει μια ευκαιρία σ’ αυτούς που είναι οι πραγματικοί νικητές της ζωής! 26 χρόνια μετά τι αλλαγές παρατηρείτε;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Κυρία Μπορνόζη, ο Κωνσταντίνος, η Ειρήνη, η Όλγα, ο Γιώργος, η Μαρία, ο Μάρκος, η Ελένη, η Κλέλια, η Φαίδρα…. και τα ονόματα άλλων 14.000 αθλητών που δεν χωράνε σε δυο σελίδες, χωράνε όμως στην καρδιά όλων όσων γνωρίζουν από κοντά τους αθλητές Special Olympics, αποτελούν την τρανή απόδειξη της αποδοχής που είχαν τα προγράμματά μας τόσο από άτομα με διανοητική αναπηρία και από το κοινωνικό σύνολο. 14.000 χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, 14.000 διαφορετικές ιστορίες ατόμων με διανοητική αναπηρία… Ιστορίες αθλητών γεμάτες συγκίνηση, επιμονή, θέληση, αισιοδοξία, συνύπαρξη, αυτοπεποίθηση, που με αφετηρία την αγάπη για τον αθλητισμό και τη χαρά της ζωής, προπονούνται καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύοντας ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και οι ίσες ευκαιρίες δεν χαρίζονται, κατακτώνται μέσα από πολλή δουλειά, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη…
Aκόμη και σήμερα, κάποιοι πιθανόν να μην είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά έναν αγώνα Special Olympics, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να γίνουν μάρτυρες του αστείρευτου θάρρους των αθλητών και της χαράς τους από τη συμμετοχή, να νοιώσουν τυχεροί που βρέθηκαν δίπλα τους και να τους χαρίσουν το χειροκρότημα, που εεπιβραβεύει την τεράστια προσπάθειά τους, να διεκδικήσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.
Επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η μεγαλύτερη αθλητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε ποτέ η Χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, για άτομα με διανοητική αναπηρία: οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics "ΑΘΗΝΑ 2011". Έχω την πεποίθηση ότι µε τους Αγώνες αποδείξαµε ότι η Ελλάδα µπορεί! Ότι στον τόπο όπου γεννήθηκε η δηµοκρατία και το Ολυµπιακό πνεύµα υπάρχει ικανότητα, στόχος και όραµα. Αυτό που άλλαξε κυρία Μπορνόζη είναι οι χιλιάδες αθλητές που συμμετέχουν στα Προπονητικά μας Προγράμματα και οι χιλιάδες εθελοντές που ακούραστα στηρίζουν το έργο μας. Μέσα στο γενικευµένο κυνισµό της εποχής, στα προβλήµατα και την οικονοµική κρίση, οι αθλητές Special Olympics µας γέµισαν αισιοδοξία. Όλα µπορούν να συµβούν, αν πραγµατικά το θέλουµε. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αυτής της δύσκολης εποχής μονοπωλούν καθημερινά την ενημέρωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ως κοινωνία να αποποιηθούμε της ευθύνης μας να βοηθήσουμε ξεχωριστούς αθλητές ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που η φύση αλλά και η κοινωνία έχουν ορθώσει στο διάβα της ζωής τους.

CSR in Greece: Μιλήστε μας λίγο για τα Προγράμματα που προσφέρονται στα Special Olympics Eλλάς. Προσφέρονται μόνο Προπονητικά προγράμματα;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Τα Special Olympics Eλλάς δεν προσφέρουν μόνο Προπονητικά Προγράμματα στα διάφορα αθλήματα. Έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που στόχο έχουν την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα διανοητικής αναπηρίας αλλά και πολιτιστικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην ένταξη και στην συνύπαρξη των πολιτών με και χωρίς διανοητική αναπηρία. Το πρόγραμμα «Νεαροί Αθλητές» είναι ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με διανοητική αναπηρία ηλικίας από 2 έως 8 ετών, το οποίο προετοιμάζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους ώστε να ενταχθούν στον κόσμο των Special Olympics. Επικεντρώνεται στα σημεία τα οποία είναι κρίσιμα για τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, μέσω μια σειράς κατάλληλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, σχεδιασμένων ειδικά για τόσο νεαρά άτομα. Το Πρόγραμμα Εξάσκησης Κινητικών Δεξιοτήτων (Motor Activities Training Program), το οποίο είναι ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα άθλησης που δεν αποκλείει κανέναν αθλητή. Είναι σχεδιασμένο να παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης σε όλους τους αθλητές που συνδυάζουν διανοητική αναπηρία με κινητική και αδυνατούν να συμμετάσχουν στα επίσημα αγωνίσματα των Special Olympics. Το Πρόγραμμα Αθλητές Ηγέτες είναι ακόμα ένα πρόγραμμα που βοηθά καθοριστικά στην εξωστρέφεια τόσο του αθλητή όσο και του κινήματος καθώς δίνει την ευκαιρία σε αθλητές με διανοητική αναπηρία να έχουν ηγετικούς ρόλους, τόσο στη διοργάνωση και παρουσίαση σεμιναρίων και εκδηλώσεων, να εκπροσωπούν τα Special Olympics ενώπιον κοινού και να απευθύνουν χαιρετισμ, ακόμη και να δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Το Πρόγραμμα «Έλα κι Εσύ!» των Special Olympics απευθύνεται στους νέους όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης, προκειµένου να τους ευαισθητοποιήσει απέναντι στα άτοµα µε διανοητική αναπηρία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτύχει τη µεγαλύτερη δυνατή συµµετοχή των νέων ανθρώπων µε και χωρίς διανοητική αναπηρία στις δραστηριότητες των Special Olympics.
Kαι τέλος το Πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές» το οποίο προσφέρει στους αθλητές µία σειρά δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και υπηρεσιών. Το Πρόγραµµα υλοποιείται αποκλειστικά από εθελοντές ιατρούς και φοιτητές του κλάδου υγείας. Ένα Πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, εξετάσεις που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να καλύψουν οι οικογένειες των αθλητών.

CSR in Greece: Τα Special Olympics Eλλάς είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Είναι εντυπωσιακή η μεγάλη ποικιλία δράσεων σας. Πως χρηματοδοτούν τόσα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Είμαστε το μοναδικό αθλητικό σωματείο το οποίο παρέχει, τέτοια πληθώρα προγραμμάτων στα άτομα με διανοητική αναπηρία, ΔΩΡΕΑΝ. Τα έξοδα διοργάνωσης και συµµετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από δωρεές πολίτων πολιτών και χορηγίες επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων τους CSR και κοινωφελών ιδρυµάτων, ενώ η Πολιτεία μέχρι το 2009 συνέβαλε µε κάποιο ποσοστό, στο κόστος διοργάνωσης μόνο, µεγάλων γεγονότων. Για να συμμετάσχει όμως ένας αθλητής σε μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση όπως είναι οι Ευρωπαϊκοί ή Παγκόσμιοι Αγώνες θέλει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό το κόστος έρχονται να καλύψουν οι δωρεές και οι χορηγίες. Δυστυχώς όμως, στη δυσβάσταχτη οικονομική συγκυρία, την οποία βιώνουμε όλοι μας, οι δράσεις μας περιορίζονται. Διοργανώνουμε πιο μικρές εκδηλώσεις με στόχο την κοινωνικοποίηση και επιβράβευση των προσπαθειών των αθλητών μας. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η καθημερινή προπόνηση αποτελεί τις περισσότερες φορές την μοναδική δραστηριότητα εκτός σπιτιού των ατόμων με αναπηρία. Στόχος µας είναι να µοιραστούµε το όραµά µας µε ολόκληρη την κοινωνία, να έρθουν κοντά µας περισσότεροι εθελοντές , χορηγοί, υποστηρικτές, φίλοι των Special Olympics αλλά και όλοι οι άνθρωποι µε διανοητική αναπηρία, που σήµερα είναι “εξαφανισµένοι” σε σκοτεινά δωµάτια και ιδρύµατα. Είµαστε περήφανοι που όλοι µαζί αθλητές, προπονητές, χορηγοί και υποστηρικτές συνεχίζουμε να προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να χτίσουμε τον «Υπέροχο Κόσµο των Νικητών».

CSR in Greece: Ποιες είναι οι επόμενες μεγάλες αθλητικές υποχρεώσεις των Special Olympics Eλλάς και των αθλητών τους;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Το έτος 2014 αναμένεται να είναι μια χρονιά γεμάτη από υποχρεώσεις και ευθύνες για όλη την οικογένεια των Special Olympics. Το Βέλγιο ανέλαβε τη διοργάνωση και τη φιλοξενία των Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics 2014, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από 9 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014, στην Αμβέρσα. Τα Special Olympics Ελλάς, έχουν την τιμή, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, να διοργανώσουν, την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014 στις Φέρες (Δέλτα Έβρου), παρουσία πολλών επισήμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics 2014 και την Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics, την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics Αμβέρσα 2014. Η Φλόγα της Ελπίδας, θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της 74μελούς Ελληνικής Αποστολής (32 από Αθήνα και 42 Από Β. Ελλάδα και Κρήτη), που έχει προκριθεί να συμμετάσχει στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics 2014 και να αγωνιστεί σε 9 αθλήματα και συγκεκριμένα: Unified Μπάσκετ, Unified Πινγκ - Πονγκ, Κολύμβηση, Μπάντμιντον, Μπότσε, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο 7 x 7, Στίβο και Τζούντο.
Το επόμενο αθλητικό ραντεβού δόθηκε για το Los Angeles το καλοκαίρι του 2015. Η φλόγα που θα ανάψει από τον Ήλιο στo ιερό βράχο της Πνύκας, θα ταξιδέψει στην πόλη των Αγγέλων και θα φωτίσει μαζί με τα μεγάλα αστέρια και τα αστέρια των Special Olympics Eλλάς. «We are In» L.A.!
Δυστυχώς, η δυσβάσταχτη κρίση που μαστίζει την χώρα μας και έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία να εξασφαλίσουμε χορηγούς, ίσως δεν επιτρέψει την συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής στις παραπάνω διοργανώσεις. Κάνω έκκληση, κυρία Μπορνόζη, να μην στερήσουμε από τους αθλητές μας το όνειρο της συμμετοχής.

CSR in Greece: Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια τα Special Olympics Eλλάς έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με εταιρείες που εντάσσουν στα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δράσεις αλληλεγγύης προς το Σωματείο σας. Θέλετε να μας μιλήσετε για τα προγράμματα που τρέχουν στη παρούσα φάση;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Καθώς η Πολιτεία αδυνατεί να συνδράμει, έστω και στο ελάχιστο τα Special Olympics Ελλάς λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, συνεχίζουμε την εφαρμογή των προγραμμάτων «Adopt an athlete» - «Υιοθετήστε έναν αθλητή» και «Adopt a team» - «Υιοθετήστε μία ομάδα», για την κάλυψη του κόστους προετοιμασίας και συμμετοχής της Ελληνικής Αποστολής στους Αγώνες καθώς και το «Πρόγραμμα Στήριξης Δράσεων σε όλη την Ελλάδα» (το οποίο καλύπτει λειτουργικές δαπάνες, αθλητικό εξοπλισμό, μετακινήσεις των αθλητών σε τοπικούς αγώνες καθώς και τις δαπάνες για την προετοιμασία τους όλη την χρονιά) σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα «Adopt an athlete» - «Υιοθετήστε έναν αθλητή» και «Adopt a team» - «Υιοθετήστε μία ομάδα» κατά τα προηγούμενα έτη, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών και ιδιωτών οι οποίοι πίστεψαν στην φιλοσοφία των Special Olympics και αναγνώρισαν τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Έλληνες Αθλητές SO να συμμετάσχOYN σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Διοργανώσεις. Θα ήθελα εδώ να σταθώ και να ευχαριστήσω τους Χορηγούς και τους Υποστηρικτές μας που βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μας. Στάθηκαν στο πλευρό μας, στήριξαν τους αθλητές μας, τους έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός…. Βοήθησαν να βγει τ’ όνειρό τους αληθινό! Τα Special Olympics Ελλάς απευθύνουν πρόσκληση και πρόκληση σε όλους. Οι εταιρείες μέσω των Προγραμμάτων τους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ας δώσουν την ευκαιρία σε αθλητές και προπονητές να συμμετάσχουν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics Αμβέρσα 2014 και αργότερα στους Παγκόσμιους τους Los Angeles.

CSR in Greece: Οι εταιρείες εκτός από την κάλυψη του κόστους προετοιμασίας και συμμετοχής της Ελληνικής Αποστολής Special Olympics στους Αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις σας με το ανθρώπινο δυναμικό τους;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Τα Special Olympics Eλλάς είναι ανοιχτά σε προτάσεις εταιρειών με Προγράμματα Εταιρικού Εθελοντισμού και οι οποίες θέλουν να εντάξουν στα Πρόγραμματά τους μελλοντικές δράσεις μας. Στόχοι της επιλογής αυτής είναι η κατανόηση και αποδοχή της διανοητικής αναπηρίας, καθώς και η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού στους εργαζόμενους! Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Εταιρικού Εθελοντισμού εταιρείες όπως η Mattel, η Μicrosoft, η COCA – COLA, η ΟΤΕ – COSMOTE, η ΝΙΚΕ, η Loyd’s Register, η Νοvartis, η Μedtronic κ.α συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού με τους εργαζόμενους τους, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτυχημένη διεξαγωγή αγώνων και προσφέρουν εθελοντική εργασίας σε τομείς που έχουν ανάγκη υποστήριξης, προάγοντας συγχρόνως την ιδέα του εθελοντισμού σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!

CSR in Greece: Κυρία Δεσποτοπούλου, κλείνοντας, είναι οι Έλληνες ευαισθητοποιημένοι ως προς την διανοητική αναπηρία;

Γιάννα Δεσποτοπούλου:
Οι Έλληνες είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, οφείλουµε, όµως, να τους ενηµερώνουµε συνεχώς. Είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένο ότι τα οφέλη του αθλητισµού για τους ανθρώπους µε διανοητική αναπηρία είναι πολλαπλά. Είναι ο πλέον ενδεδειγµένος τρόπος να αποκτήσουν δεξιότητες για την καθηµερινή επιβίωση, την αναβάθµιση της ποιότητας ζωής τους και των οικογενειών τους. Πολλοί από τους αθλητές µας στα Special Olympics σήµερα εργάζονται κι έχουν δικές τους οικογένειες. Αυτή η κατάκτηση δεν είναι εύκολη, ούτε δεδοµένη. Χρειάζεται συνεχής κόπος και προσπάθεια. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουµε, µε ακόµη µεγαλύτερη ορµή και αποφασιστικότητα. Σε εποχές κρίσης οι αδύναµες οµάδες είναι οι πρώτες που πλήττονται. Όσο έχουμε την υποστήριξη των χορηγών και υποστηρικτών μας θα συνεχίσουμε ...

Special Olympics Hellas - social media
Web: www.specialolympicshellas.gr
Facebook: www.facebook.com/specialolympicshellas
Twitter: https://twitter.com/SOHellas
Flickr: http://www.flickr.com/photos/sohellas/sets/
Youtube: http://www.youtube.com/user/SOHELLAS







* Οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται και προβάλλονται μέσω του μηχανισμού CSRinGreece της CAPITAL LINK εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους, ως εκ τούτου η CAPITAL LINK δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιεσδήποτε απόψεις, συστάσεις ή γνώμες εκφράζονται σε αυτές.